Suomella nuhainen startti nuorten MM-kiekossa – Lukko-sentteri värkkäämässä kahta maalia

Päävalmentaja Tomi Lämsä kaipaili Suomelta lisää työtä.

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkue hävisi maanantaina MM-kilpailujen avausottelunsa Sveitsille maalein 2–3. Attilio Biasca yllätti Suomen maalivahti Aku Koskenvuon napakalla laukauksella jatkoajan ensimmäisellä minuutilla.

Nuoret Leijonat hävisi MM-kilpailujen avausottelun viimeksi kolme vuotta sitten, jolloin Raimo Helmisen luotsaama joukkue taipui Ruotsille 2–3. Samoissa kisoissa Suomi hävisi alkusarjassa myös Sveitsille 2–5. Nuoret Leijonat jäi lopulta neljänneksi, mutta Antti Pennasen valmennuskaudella Suomi saavutti pronssin vuonna 2021 ja hopean vuonna 2022.

Nyt Suomi yrittää mitalin kirkastamista Tomi Lämsän johdolla Kanadassa pelattavissa MM-kilpailuissa, mutta avausottelu jätti runsaasti parannettavaa.

– Oli hyvin jännittynyt joukkue, ja olimme varovaisia. Hävisimme kamppailuja. Vastustaja pelasi hyvin vahvuuksillaan. Ei päästy muutamaa lyhyttä väläystä lukuun ottamatta kiinni siihen pelisuunnitelmaan, mikä meillä oli, Lämsä summasi TV5:n haastattelussa.

Suomi hallitsi ottelun alkua, mutta Sveitsi pääsi mukaan peliin ensimmäisen erän edetessä ja pakotti maalivahti Koskenvuon (24 torjuntaa) venymään etenkin erän loppupuolella. Kapteeni Oliver Kapanen valitteli Suomen olleen uninen.

– Hukkasimme helposti kiekkoja, eikä päästy kiinni omaan peliin. Ensimmäisen pelin jännitystä, Kapanen kertasi taukohaastattelussa.

"Aika paljon pitää parantaa"

Nuoret Leijonat tuli sähäkästi toiseen erään. Kolmosketju riisti kiekon keskialueella, ja Kalle Väisänen kokeili laukaustaan. Sveitsin maalivahti Kevin Pasche (14 torjuntaa) pysäytti kiekon, mutta kapteeni Kapasen serkku Konsta Kapanen viimeisteli johtomaalin paluukiekosta.

– Kiekko pomppi ketjukaverille (Sami Päivärinta), joka sai syötettyä Väisäsen ja minut kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen. Tuli hyvä "ripari". Ei muuta kuin kiekko pussiin, Konsta kehui koko ketjun panosta maaliin.

Pian tämän jälkeen Suomi möhli vaihtovirheen ja joutui kahden minuutin alivoimalle. Sveitsi ei onnistunut tekemään ylivoimamaalia. Erän puolivälin jälkeen Suomi pääsi pyörittämään ylivoimaa kaksi minuuttia, mutta Sveitsi kesti.

Täysilukuiseksi tultuaan Sveitsi nousi tasoihin Lorenzo Canonican maalilla.

– Aika paljon pitää parantaa ja nostaa työmäärää. Pitää koittaa puskea eteenpäin, Konsta Kapanen sanoi.

Jeremy Jabola survoi Sveitsille johtomaalin kolmannen erän alussa. Jani Nyman kilautti ylärimaa, mutta vasta Väisänen onnistui tasoittamaan ja venyttämään pelin jatkoajalle. Biasca ratkaisi pelin nopeasti jatkoaikamaalillaan.

– Jääkiekkoa on vaikea pelata ilman tunnetta ja työmäärää. Ne pitää repiä ensimmäisenä mukaan, päävalmentaja Lämsä katseli tiistain Slovakia-ottelun suuntaan.