Suomessa voitiin vain ihmetellä, kun ruotsalaiset seurat rökittivät rahalla KHL-markkinoilla – "On uskomatonta, mitä rahamääriä ruotsalaiset seurat ovat nyt käyttäneet"

KHL:stä siirtyi SHL:ään maajoukkuetason pelaajia. Myös Daniel Audette päätyi Ruotsiin.

Ruotsin jääkiekkoliigan eli SHL:n siirtoaika päättyi tiistaina, ja sen kyllä huomasi. Ruotsalaisseurat panivat pystyyn melkoisen kilpavarustelun, jossa uusia miehiä naarattiin idästä.

Uuden seuran löysi moni KHL-pelaaja, jolta oman sarjan pelit olivat jo tältä keväältä ohi, koska KHL päätti jättää runkosarjan lopun pelaamatta ja jatkaa kautta suoraan pudotuspeleillä olympialaisten jälkeen.

Yksi rivejään vahvistanut joukkue oli Örebro HK, joka hankki esimerkiksi Admiral Vladivostokilta Libor Sulakin ja Vitjaz Podolskilta Daniel Audetten.

Juuri saman Audetten, joka edusti viime kaudella Lukkoa, jota Lukko nyt kysyi loppukaudeksi ja jonka ei pitänyt olla saatavilla edes kovalla rahalla.

– Olen tänään puhunut monen agentin kanssa. On uskomatonta, mitä rahamääriä ruotsalaiset seurat ovat nyt käyttäneet, Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt ihmettelee.

– Jos otetaan tämä Audetten keissi, niin tiedän tarkan hinnan, mitä Örebro maksoi. Se on kokonaisuudessaan sellainen, ettei siinä ole mitään järkeä. Jos verrataan suomalaiseen jääkiekkoon, kustannus on käsittämätön.

Seura ei menetä oikeuksia, jos asia yhteisesti sovitaan

Audette kuuluu niihin pelaajiin, jotka eivät KHL-sääntöjen mukaan saaneet vaihtaa kesken kauden seuraa ilman pelaajaoikeuksien raukeamista. Vitjaz kuitenkin tiedotti, että se säilyttää pelaajaoikeudet.

KHL:n sääntöjen mukaan vapaita siirtymään olivat vain yli 29-vuotiaat sekä tietyn pelimäärän täyteen saaneet 28-vuotiaat. Kuitenkin myös monet nuoremmat pelaajat vaihtoivat seuraa KHL:stä ulos.

– Pelaaja voi lähteä, jos seura suostuu siihen. Seura ei menetä oikeuksia, jos asia yhteisesti sovitaan näin. Eli jos pelaaja ja venäläinen seura näin sopivat, porilainen pelaaja-agentti Tomi Haula valottaa.

– Eihän kukaan päästäisi noita parhaita pelaajia muuten lähtemään. Vitjaz ei päästäisi missään tapauksessa Audettea, jos se menettäisi hänen pelaajaoikeutensa.

Sahlstedt olisi mielellään ottanut Audetten takaisin Lukkoon, mutta kommentoi siirtokuviota nyt rauhallisesti. Hän tietää, ettei kanadalaisen paluu ollut tässä kohtaa realistista.

– Vielä viikko sitten ei ollut mitään mahdollisuutta, että hän lähtisi mihinkään. Hänellä oli sen verran palkkoja saamatta, ja seura halusi vielä rahaa, Sahlstedt kertoo.

– Tiistaina hänen agenttinsa laittoi mulle pitkän viestin ja selitti kuvion. Vastasin siihen, että nyt ymmärrän, ettet säkään uskonut, että mitään voisi tapahtua. Nyt kuitenkin puhuttiin todella kovista rahoista. En olisi voinut kuvitella, että tämmöiset rahat ovat kyseessä.

Ruotsissa maksetaan tuplasti Suomeen nähden

Sulak ja Audette eivät suinkaan olleet ainoat maajoukkuetason pelaajat, jotka vaihtoivat KHL:stä SHL:ään. Saman liikkeen tekivät esimerkiksi Rögleen päätyneet Daniel Zaar ja Vojtek Mozik, Leksandin pestaama Marek Hrivik ja Färjestadin hankkima Theodor Lennström.

Ruotsalaisseurat hankkivat pelaajia myös Suomesta, sillä maalivahti Emil Larmi vaihtoi Pelicansista Växjö Lakersiin ja puolustaja Filip Pyrochta SaiPasta Luulajaan.

Syy, miksi SHL kiinnostaa pelaajia, on selvä. Raha.

– Ruotsissa maksetaan yli kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa. Ne maksavat enemmän nettona kuin suomalaiset bruttona. Se on fakta, Haula huomauttaa.

– Nyt pelaajapula on niin kova, että ne maksavat mitä vaan. Summat ovat ihan eri planeetalta.

Niin ovat toistaiseksi KHL:stä Suomeen tulleet pelaajatkin. Toistaiseksi kovin kenttäpelaaja on Ilvekseen Amur Habarovskista päätynyt hyökkääjä Ivan Nikolishin.

Keskiviikkona uutisoitiin hyökkääjäkaksosten Vladislav ja Vjatsheslav Usheninin siirrot Admiral Vladivostokista TPS:ään.

– Raha on vähän erilainen. Kaikille suomalaisseuroille voi antaa synninpäästön, kun ei ole ollut mitään mahdollisuuksia. Seurojen on pitänyt hakea noita nuoria venäläisiä, kun muita ei ole, Haula toteaa.

Joku haluaa joskus tulla takaisinkin

Yksi siirto poikkeaa kaavasta: Pelicans sai Emil Larmin tilalle tutun veskarin, kun Patrik Bartosak päätti palata Amur Habarovskista Lahteen.

– Tämä on se mahdollisuus. Joku ehkä haluaa tulla jonnekin takaisin, Haula sanoo.

– Jos ajatellaan Audettea, Lukon ainut mahdollisuus olisi ollut, että hän olisi tykännyt niin paljon olla Raumalla, että ei miettisikään mitään muuta.

Eikä sekään välttämättä riitä.

– On vielä ongelma, johon kellään ei vielä ole vastausta. Ajatellaan, että pelaajalla olisi vaikka 80 000 euroa palkkaa plus bonukset saamatta loppukaudesta. Seura voi todeta, että saat lähteä, mutta ei me makseta sulle tätä palkkaa. Ja Lukko putosi just kyydistä, Haula heittää.

Lukon tilalle voisi sitaattiin luonnollisesti vaihtaa minkä tahansa suomalaisseuran.

– Kun ei ole mitään mahdollisuuksia. Tämä vaikuttaa jo myös Pohjois-Amerikkaan, sillä sielläkin on pieni pelaajapula. Ne tekevät jo nyt AHL-diilejä pohjoisamerikkalaisille pelaajille, mitä ei ole koskaan ennen tapahtunut. Se taas nostaa AHL-pelaajien palkkoja, Haula tietää.

– Sellaisia pelaajia on edelleen mahdollista saada Suomeen, jos pelaaja haluaa tulla kehittymään. Jos pelaaja tulee Eurooppaan rahan takia, Suomi on heikoilla. Me olemme jonossa ehkä kuudentena, mikä on valitettavaa.

Haula ennustaa, että jatkossa Suomessa nähdään yhä enemmän ECHL:stä tai yliopistosarjoista tulevia pelaajia.

– Sellaisia, jotka meillä Lukon kanssa ovat onnistuneet aika hyvin, hän tokaisee.

SCL Tigers julkaisi Saarijärven siirron

Haulan pelaajina ECHL:stä Lukkoon tulivat esimerkiksi Justin Danforth ja Kristian Pospisil. Hänen asiakkaansa on myös Vili Saarijärvi, jonka ura jatkuu ensi kaudella sveitsiläisessä SCL Tigersissä.

Seura julkaisi tiistaina Saarijärven kahden vuoden sopimuksen, vaikka pelaajan kausi on kesken.

– Ei niin ollut sovittu, mutta ei sille mitään voi, Haula harmittelee.

KHL:n pelaajaoikeudet olivat myös mukana kuvassa, kun Saarijärvi ensi kauden seuraansa valitsi.

– Vilin oikeudet ovat Jokereilla. Vili halusi mieluummin Sveitsiin, Haula paljastaa.

Lukko etsii vielä yhtä laitahyökkääjää

Lukko sai oman KHL-siirtonsa vihdoin tiistaina valmiiksi. Latvialaissentteri Janis Svanenbergs siirtyy Riian Dinamosta Lukkoon 1+1-vuotisella sopimuksella, jonka optiovuosi on seuralla.

Svanenbergs saapui Raumalle torstaina aamuyön tunteina.

– Tykkään ampua paljon. Ja rakastan maalin tekemistä, mielestäni se on paras tunne maailmassa voittamisen jälkeen. Pidän myös fyysisestä pelistä ja blokata kiekkoja alivoimalla, Svanenbergs toteaa Lukon verkkosivuilla.

– Ja erityisesti haluan voittaa Lukon paidassa kaikki aloitukseni tällä kaudella.

Svanenbergs oli toinen pelaaja, jonka Lukko helmikuussa pestasi. Ensimmäinen oli NHL-seura Pittsburgh Penguinsin organisaatiosta saapunut puolustaja Niclas Almari.

Edelleen Lukko etsii laitahyökkääjää tämän kauden joukkueeseensa.

– Tämmöiset nimet menivät Ruotsiin tässä kohtaa. Meillä on siinä mielessä rauhallinen tilanne, että emmehän me realistisesti kilpailleet näistä pelaajista, jotka menivät Ruotsiin. Eikä mikään muukaa suomalainen seura, Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt huomauttaa.

Liigassa siirtotakaraja on maaliskuun 1. päivä. Yhtä pitkään on siirtoikkuna auki myös Sveitsissä, mutta pelaajien päätymistä sinne jarruttaa maan ulkomaalaiskiintiö.

– Ei se ole salaisuus, että me katsomme vielä yhtä laituria. Nyt haluamme nähdä, miten tämä nuori latvialainen pärjää. Seuraamme tilannetta päivittäin, Sahlstedt kertoo.

Aiemmin Sahlstedt kertoi, että Lukolla oli asiat sovittuna KHL:n pudotuspeleistä ulos jääneen laitahyökkääjän kanssa, mutta tämän seura ei ole suostunut päästämään pelaajaa Suomeen.

Onko ajatus hänen saamisestaan jo kuopattu?

– Ei ole kuopattu. Siellä kyse on pelaajan ja seuran välisistä neuvotteluista. Jos ne loksahtavat, Sahlstedt vastaa.

– Se valinta on tehty. Se asia on niin kauan auki, että löydämme yhtä mielenkiintoisen pelaajan.

Onko Lukko tehnyt hänen kanssaan sopimuksen?

– Ei ole allekirjoitettu, mutta kaikki on sovittu. Se on kymmenen minuutin homma, jos hän saa luvan. Pelaaja on tarjouksen hyväksynyt ja kassit on pakattu, Sahlstedt toteaa.

Onko mahdollista, että hän siirtyisi jonnekin muualle?

– Se olisi aika härski temppu. Olen hänen kanssaan yhden 300 viestiä lähetellyt. Toki jos joku sveitsiläinen seura lyö tuohon 150 000 euroa loppukaudesta, niin emme me siihen voi vastata. Mutta uskon, että jos hän saisi seuransa kanssa sovittua, hän tulisi seuraavalla koneella Suomeen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut