Susanna Tapanilla on edessään koko uran päätapahtuma – "Koen, että neljän vuoden aikana olen kasvanut aika paljon urheilijana ja ihmisenä"

Susanna Tapani ei tällä kaudella ole juuri jääkiekkoa pelannut, mutta Pekingin olympialaisissa laitilalainen kuuluu itseoikeutetusti Naisleijonien kulmakiviin.

Susanna Tapani oli 20-vuotias lahjakkuus, kun hän piirsi ensimmäiset piirtonsa olympialaisten jäähän. Laitilalaisen olympiadebyytti tapahtui vuonna 2014 Sotshissa, jossa Suomi sijoittui naisten jääkiekossa lopulta viidenneksi.

Neljä vuotta myöhemmin olympialaiset järjestettiin Pyeongchangissa, ja Tapani oli kasvanut yhdeksi joukkueen runkopelaajista.

Turnaus oli suomalaisittain menestys, sillä se päättyi Venäjän kaatamiseen pronssiottelussa. Tapani teki pronssiottelussa maalin ja syötti toisen.

Nyt edessä ovat uran kolmannet olympialaiset, ja Tapani on viime vuodet kantanut Naisleijonien ykkössentterin viittaa.

– Totta kai olin silloin ekoissa kisoissa aika nuori, ja ne kisat olivat ihan erilaiset. Ehkä nämä toiset ja kolmannet ovat sellaiset, että niitä voi vertailla, Tapani puntaroi.

Yksi olympiamitali on jo palkintokaapissa

Silti lähtökohdat ovat nyt erilaiset kuin neljä vuotta sitten. Suomen jääkiekkonaiset ovat ottaneet askeleita eteenpäin ja pystyneet jo haastamaan Pohjois-Amerikan maita.

Arvokisafinaali ei välttämättä ole enää Kanadan ja Yhdysvaltojen etuoikeus.

– Nyt on olympiapronssi jo taskussa ja nyt tiedetään, mitä se vaatii. Vähän voidaan jopa lähteä kirkastamaan sitä, Tapani miettii.

– Mutta kun se olympiamitali on jo, niin nyt ei tarvitse stressata. Nyt pääsee ulosmittaamaan sen, mitä on urallaan tehnyt.

28-vuotiaana koko uran päätapahtuman portilla

Tapani on 28-vuotias, jo kokenut maajoukkuepelaaja. Ensimmäiset naisten arvokisansa hän pelasi jo 2011, ja kaikkiaan laitilalainen on nähty kaksien olympialaisten lisäksi seitsemän kertaa naisten MM-kisoissa.

Olympiapronssin lisäksi palkintokaapissa on MM-kisoista yksi hopea ja neljä pronssia.

Sanat kaiken ulosmittaamisesta kuulostavat siltä, että edessä on nyt uran päätapahtuma.

– Viime olympialaisten alla oli ajatuksena, että ne olivat uran päätapahtuma. Nyt koen, että neljän vuoden aikana olen kasvanut aika paljon urheilijana ja ihmisenä, Tapani sanoo.

– Jos ikää miettii, niin nyt on aika potentiaalinen aika. Ja jos muuta elämää miettii, niin viime olympialaisten jälkeen olen pystynyt panostamaan ihan eri tavalla. 2018 oli vielä koulu menossa, hän jatkaa.

– Nyt on paremmat lähtökohdat, mutta eihän jatkosta tiedä. Tässä kohtaa kuitenkin tuntuu, että tämä on uran päätapatuma.

Tällä kaudella jääkiekkoa vain maajoukkuepaidassa

Tapanin lähtökohdat ovat siinä mielessä erikoiset, että hän ei ole pariin vuoteen juuri pelannut jääkiekkoa. Tälle kaudelle hänelle on virallisesti kirjattu ainoastaan neljä maaottelua.

Se ei ole koko totuus, sillä Tapani pelasi tosissaan myös elo-syyskuussa ensin syksyyn lykätyissä MM-kisoissa ja heti sen jälkeen Venäjän sarjan pudotuspeleissä, jotka olivat jääneet keväällä pelaamatta.

Tapani hyppäsi suoraan Kunlun Red Starin omistaman KRS Vanke Raysin mukaan ja pääsi pelaamaan Venäjän sarjan finaalit. Sen jälkeen hän on pelannut ringetteä RNK:ssa ja harjoitellut jääkiekkoa joko yksinään tai TuTon A-nuorten kanssa.

– Lähtökohdat ovat erilaiset, varmasti erilaiset kuin kellään muulla meidän joukkueessamme. Itselläni on kuitenkin kova luotto, kun ensin pelattiin MM-kisat ja sen jälkeen kovat pelit Kunlunissa, Tapani huomauttaa.

– Nyt olen pystynyt treenaamaan niitä asioita, joita olen halunnut. Olen myös itse pystynyt säätelemään kuormaa, joten siinä mielessä tämä oli paras ratkaisu. On tuntunut ihan sairaan hyvältä, kun olen saanut levätä välillä. Nyt olen fyysisesti ja henkisesti tosi valmis.

Kiinalaisen seuran pelaaja ei ole käynyt Kiinassa

Edessä on olympiaturnaus mystisessä Kiinassa, jossa Tapani ei ole koskaan edes käynyt. Se kuulostaa sinänsä kummalliselta, koska hän edusti syksyllä kiinalaista seuraa.

KRS Vanke Rays kuitenkin pelasi kotipelinsä Moskovan lähistöllä.

Tapani on edelleen kiinalaisseuran sopimuspelaaja, ja hänen on tarkoitus pukea sen pelipaita päälleen jälleen olympialaisten jälkeen. KRS Vanke Rays on alkukaudella antanut peliaikaa kiinalaispelaajille, jotta kisaisännät saisivat kovia pelejä alle ennen olympialaisia.

Olympialaisten jälkeen joukkueeseen liittyvät myös Noora Räty, Minttu Tuominen ja Michelle Karvinen.

– Olympialaisiin on nyt vähän eri lähtökohdat kuin ennen, kun tämä maailmantilanne on mikä on, Tapani tokaisee.

– En tiedä, mitä se olympiahenkeen vaikuttaa, mutta eiköhän se sieltä tule, kun päästään kisakylään. Ei sieltä normaalistikaan mihinkään kesken kisojen lähdetä.

Päivittäin koronatestejä tiukassa kisakuplassa

Kisoihin osallistuvat urheilijat joutuvat esimerkiksi mittaamaan ruumiinlämpöään päivittäin 14 vuorokauden ajan ennen Kiinaan matkustamista, ja lukemat tallennetaan puhelinsovellukseen.

Jokaisen Kiinaan matkustavan pitää saada kaksi negatiivista tulosta PCR-testeistä. Niiden pitää olla eri päiviltä, ja ensimmäinen aikaisintaan 96 tuntia ennen matkan alkua.

Kisakuplassa urheilijoille tehdään päivittäin koronatestit.

– Vähän erilaiset kisat nämä varmasti ovat kuin kahdet edelliset, mutta jotenkin olympialaiset ovat silti niin erityislaatuinen tapahtuma verrattuna mihinkään muuhun, Tapani huomauttaa.

Naisleijonat Pekingin olympialaisissa

Maalivahdit: 1 Eveliina Mäkinen Brynäs, 18 Meeri Räisänen JYP U20 Akatemia, 36 Anni Keisala Ilves.Puolustajat: 2 Sini Karjalainen University of Vermont, 6 Jenni Hiirikoski Luulaja, 7 Sanni Rantala Kiekko-Espoo, 8 Ella Viitasuo Kiekko-Espoo, 9 Nelli Laitinen Kiekko-Espoo, 15 Minnamari Tuominen Kiekko-Espoo, 88 Ronja Savolainen Luulaja.Hyökkääjät: 10 Elisa Holopainen Kiekko-Espoo, 12 Sanni Vanhanen Tappara, 16 Petra Nieminen Luulaja, 23 Sanni Hakala HV 71, 24 Viivi Vainikka Luulaja, 27 Julia Liikala HIFK, 28 Jenniina Nylund St. Cloud State University, 32 Emilia Vesa Kiekko-Espoo, 33 Michelle Karvinen Malmö, 34 Sofianna Sundelin Team Kuortane, 40 Noora Tulus Luulaja, 61 Tanja Niskanen KalPa, 77 Susanna Tapani KRS Vankey Rays Shenzen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut