Taas tuli Lukolle kylmää kyytiä Kalevankankaalla – "Kyllä me taistelimme, mutta ei riittänyt"

Jukurit nappasi jälkeen kerran kolmen pisteen kotivoiton Lukosta. Avauserä oli sarjakärjelle karmea.

Saldo näyttää aika tylyltä.

3.11.2021 Jukurit–Lukko 4–2.

22.3.2022 Jukurit–Lukko 6–2.

21.9.2022 Jukurit–Lukko 3–1.

13.1.2023 Jukurit–Lukko 5–3.

Kahden viime kauden aikana eli käytännössä Marko Virtasen valmennuskaudella Mikkelin Kalevankankaan jäähalli on ollut Lukolle mahdoton paikka. Jukurit on ollut kotijäällään joka kerta kolmen pisteen suorituksen arvoisesti.

Perjantaina kotijoukkueen voittolukemat olivat 5–3 (3–0, 1–2, 1–1), eli Jukurit käytännössä otti pelin haltuunsa jo avauserässä.

Ottelujen alut ja ensimmäiset erät olivat pitkään Lukon vahvuus, mutta viime aikoina sinikeltaiset ovat alkaneet myös hävitä avauseriä. Mikä nyt meni pieleen, Lukon puolustaja Tarmo Reunanen?

– Rehellisesti sanottuna en tiedä. Tiesimme, että kaveri tulee kovaa päälle, Reunanen vastasi.

– Heillä oli varmaan paras kokoonpanonsa tällä kaudella. Tiedostimme sen, ja teimme valmistautumisessa kaiken ihan normaalisti, jopa enemmänkin. Ei ole mitään tekosyitä.

Matka oli liian pitkä

Alkutahdit löi Markus Oden, joka oli aiemmin tällä kaudella viimeistellyt Jukureille kaksi maalia. Nyt mies sai saman maalimäärän kasaan jo pelin avauserässä.

Molempia Odenin osumia yhdisti kaukalon pääty. Ensin hän sai päädystä ponnahtaneen kiekon suoraan lapaansa, kun Lukon maalivahti Artjom Zagidulin onnistui ensin torjumaan puolustaja Niilo Romppasen siniviivalaukauksen.

Kiekko kimmahti kuitenkin päädystä suoraan Odenille, ja tämä jatkoi sen etunurkasta sisään.

Kolme ja puoli minuuttia myöhemmin Oden rakensi ja toteutti maalipaikan itse. Hän pääsi päädyssä katkaisemaan Lukon tshekkipuolustaja Tomas Pavelkan syötön, murtautui maalin eteen ja viimeisteli mikkeliläisten illan toisen maalin.

Seuraavaa osumaa tarvitsi odotella vain 32 sekuntia, kun Lukon viisikkopuolustus petti. Jukurien Patrik Puistola livahti keskialueelle Lukon pakkien selustaan, sai Lucas Nordsäterin pystysyötön lapaansa ja polkaisi läpiajoon.

Sen toisen polven liigapelaaja päätti sijoittamalla kiekon Zagidulinin jalkojen välistä verkkoon.

– Kaiken kaikkiaan huono peli ja varmaan kauden huonoin ensimmäinen erä, Reunanen tunnusti.

– Se jälkeen oli liian pitkä etumatka kurottavaksi. Kyllä me taistelimme, mutta ei riittänyt.

Neljä ensimmäistä maalia mikkeliläisille

Perjantai 13. päivä oli maineensa veroinen ainakin Lukon kannalta, sillä ilta oli suorastaan malliesimerkki siitä, miten suurin piirtein kaikki voi mennä pieleen.

Jukurit pääsi aloittamaan toisen erän ylivoimalla, ja nopeasti mikkeliläiset huomasivat olevansa peräti kahden kenttäpelaajan ylivoimatilanteessa. Lukon kanadalaispuolustaja Matthew Abt lähti lyömään omalta siniviivalta purkukiekkoa päätyyn, mutta kiekko nousi päätyverkkoon, joten Abt päätyi jäähylle.

Kotijoukkue kiitti tilanteesta. Niklas Peltomäki laukoi kahden miehen ylivoimalla Jukurit jo neljän maalin johtoon.

Kestner käynnisti Lukon kirivaiheen

Koko tarina ei ollut kuitenkaan vielä kerrottu. Siitä piti huolen Lukon amerikkalaishyökkääjä Josh Kestner, joka ensin kavensi peliä siirtämällä Oliver Sunin laukauksen paluukiekon verkkoon ja hetkeä myöhemmin alusti Tarmo Reunasen tekemän sinikeltaisten toisen maalin.

Lukko teki kolmanteen erään ketjumuutoksia, kun nelosessa pitkään pelannut Kestner sai ylennyksen Julius Mattilan ja Jere Karjalaisen rinnalle, josta Anrei Hakulinen siirrettiin Sebastian Revon ja Gabriel Fontainen kanssa samaan vitjaan.

Lukko sai pelinhallinnan itselleen, mutta varsinaisten maalintekopaikkojen luominen tuotti vaikeuksia. Thomas Gregoire viritti pelin kovimman lämärin, älykiekkodatan mukaan 141,6 kilometriä tunnissa, mutta kiekko jysähti vain tolppaan.

Lukko viihtyi hyökkäysalueella

Päätöserässä Jukureilta onnistui kokenut Pekka Jormakka, joka sai ylimääräisen palkinnon 300. liigapelistään. Lukolta kiekon verkkoon sai Henri Ikonen, joka laittoi Antti Saarelan poikittaissyötön sisään.

– Erittäin vauhdikas peli, ja pelin vaade oli erittäin kova, kun vastassa oli sarjakärki. He pelaavat omalla tyylillään, me omallamme. Nämä pelit ovat aina vauhdikkaita, kun Lukkoa vastaan pelataan, Jukurien päävalmentaja Olli Jokinen summasi C Moren haastattelussa.

– Me pelasimme huippujoukkuetta vastaan, ja pystyimme tekemään viisi maalia. Olen erittäin tyytyväinen siitä. Tänään meillä olivat kaikki pelaajat talkoissa.

Jukurit voitti pelin, mutta ottelutilastoissa silmiiinpistävä yksityiskohta oli joukkueiden hyökkäysalueella viettämä aika. Lukko jauhoi Jukurien päädyssä 22 minuuttia ja kaksi sekuntia, kun Jukurien hyökkäysaika oli vain 11.15.

– Se varmaan kertoo siitä, että taisteluilme oli koko ajan kunnossa, Reunanen arvioi.

– Paikkoja olisi voinut varmaan olla enemmänkin, mutta oli siinä läpiajoa ja muuta. Täytyy antaa propsit vastustajan maalivahdillekin. Hän pelasi hyvän pelin.

Ruusu käytti tilaisuutensa

Jukureille voiton torjui Markus Ruusu, joka pääsi vasta nyt aloittamaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella pelin. Ruusu oli saanut jääaikaa vain puolen pelin verran, ja sekin tapahtui joulukuun lopulla Kärppien paidassa, kun hän oli oululaisseurassa lainapestillä.

Ruusu loukkaantui alkukaudella, ja hänen edestään peliminuutit ovat vieneet Frans Tuohimaa ja Karolus Kaarlehto.

– Propsit koko vastustajalle. Pitää muistaa, että pelissä on aina kaksi joukkuetta, ja vastustajakin yrittää täysillä. He olivat nyt huomattavasti parempia ensimmäisessä erässä.