Taiteilija vaihtoi näyttävyyden tehokkuuteen – "Ehkä sitä yritti kaikennäköisiä kärkimiinoja, vaikka oli alin mies"

Tammikuussa Anrei Hakulinen oli syötöillään auttamassa ketjukaveriaan Sebastian Repoa kuukauden pelaajaksi. Nyt Lukon kapteenille suotiin sama kunnianosoitus. Kuva. Elmeri Elo / All Over Press


Anrei Hakulinen nautti maanantaina kaikessa rauhassa lounaasta, kun hän sai puhelimeensa viestin tyttöystävältään.

Viestissä oli kuvankaappaus, joka kertoi uutisen: Hakulinen oli valittu SM-liigan syyskuun kuukauden pelaajaksi.

– Se tuli kyllä puskista. En ollut edes miettinyt tuollaisia hommia, joten tuli se sillä tavalla yllätyksenä, Hakulinen puntaroi.

Lukon kapteeni oli syyskuussa tehokas. Hän pelasi seitsemän peliä ja keräsi niissä tehot 5+5=10.

Kun kuukausi vaihtui, Hakulisen nimi komeili pistepörssin kärkipaikalla. Lokakuun ensimmäinen kamppailu tosin ei tuottanut tehoja, ja KalPan Aapeli Räsänen otti vuorostaan pörssin piikkipaikan haltuunsa.

Muut kärkiehdokkaat kuukauden pelaajaksi olivat juuri Räsänen sekä TPS:n ranskalaishyökkääjä Anthony Rech.

– Tietysti se on aina hieno homma, että tuollainen valinta tulee. Se kertoo, että olen onnistunut syyskuun aikana, Hakulinen arvioi.

Huomionarvoista Hakulisen syyskuussa on hänen laukaisutehokkuutensa. Mies viimeisteli viisi maalia vain 12 laukauksella. Osumista kaksi oli voittomaaleja.

Kuukauden pelaaja myös Lehkosen TuTossa

Kuukauden pelaajan palkinnon Hakulinen on saavuttanut urallaan kerran aiemminkin. Se tapahtui kuitenkin Mestiksessä kaudella 2013–14, jolloin hyökkääjä edusti Ismo Lehkosen valmentamaa TuToa.

Tuo talvi oli käytännössä vedenjakaja Hakulisen uralla. Vielä kaksi vuotta aiemmin hän oli pelannut Suomi-sarjaa VG-62:ssa.

– ”Ika” antoi kunnon mahdollisuuden. Hän laittoi pelaamaan Tuukka Pulliaisen ja Aki Keinäsen eli Mestiksen parhaiden äijien kanssa, Hakulinen muistelee.

Hakulinen käytti sauman hyväkseen. Hän naputteli 54 pelissä tehot 17+32=49 ja sijoittui pistepörssissä 11:nneksi.

Tahti vain kiihtyi pudotuspeleissä, joissa tuloksena oli 13 peliin saldo 11+5=16. Se riitti maalipörssin voittoon ja pistepörssin kakkossijaan. Ja ensimmäiseen liigasopimukseen Lahden Pelicansin kanssa.

Millainen oli Mestis-vuosien Hakulinen verrattuna tähän päivään?

– Ikä on tuonut monenlaista mukaan, mutta ehkä vertaisin pelillisesti itseäni ensimmäisiin liigavuosiin. Silloin elin pelkästään omista pisteistäni, ne olivat niin tärkeitä, Hakulinen myöntää.

– Nyt ajattelen asioita enemmän joukkue edellä. Olen kasvanut joukkuepelaajana.

Alimman miehen kärkimiinat jääneet

Noina aikoina Hakulisesta kirjotuissa lehtijutuissa miehestä käytetään kuvaavia lempinimiä. Milloin häntä on nimitetty ”Läänintaiteilijaksi”, milloin ”Mestiksen juhamattiaaltoseksi”.

– Ehkä ennen oli enemmän sellaista näyttävämpää pelaamista. Ehkä sitä yritti kaikennäköisiä kärkimiinoja, vaikka oli alin mies. Ne ovat jääneet pois.

Lukon päävalmentaja Marko Virtanen allekirjoittaa näkemyksen. Hänen silmissään nyky-Hakulinen ei ole taiteilija.

– Enemmän hän pyrkii ajattelemaan kokonaisvaltaisesti. Ei hän ajattele niin, että vain hänellä olisi kivaa, Virtanen lausuu.

Uskaltaa sanoa mielipiteensä

Koko Virtasen valmennusjakson ajan Hakulinen on toiminut Lukon kapteenina. Vaikka miehet eivät olleet aiemmin kuuluneet samaan joukkueeseen, Virtanen asemoi C-kirjaimen kokeneen hyökkääjän rintaan.

Tällä puolestaan ei ollut liigatasolta kokemusta kapteenin roolista.

– Hän oli aikuisen miehen iässä ja nähnyt useammankin seuran toimintaa. Toisaalta hänellä oli taustaa Raumalta, ja haimme sellaista jatkumoa. Pyrimme opettamaan toimintakulttuuria uusille pelaajille,Virtanen kertaa.

– Hän on myös luonteeltaan sellainen, että uskaltaa sanoa kopissa ja uskaltaa tuoda asioita esiin.

Hakulinen on mieluisa pelaaja myös median kannalta, sillä hän sanoo haastatteluissakin asiat suoraan ja värikkäästi.

– Hän on luonteeltaan oma itsensä sellaisena. Hyvässä ja pahassa. Hän ei feikkaa, Virtanen luonnehtii.

Takana vaihteeksi kesä ilman nilkkaleikkausta

Hakulinen pelaa Lukossa kolmatta kauttaan, ja kahdella ensimmäisellä hän keräsi kummallakin 33 tehopistettä. Molempia kausia edelsi kuitenkin huono harjoittelukesä.

Kausi 2019–20 päättyi kesken leikkaushoitoa vaatineen nilkkamurtuman takia, ja nilkka leikattiin uudelleen kesällä 2021.

– Tietty nyt on saanut treenata, kun kaksi edellistä kesää meni kuntouttamiseen. Itseluottamushommia nämä ovat pitkälti. Olen nyt saanut hyvän itseluottamuksen, Hakulinen sanoo.

– Varmasti se tuo itseluottamusta ja pohjaa. Sieltä kaikki lähtee, jos olet fyysisesti hyvässä kunnossa. Se on perusta, Virtanen myötäilee.

Monta asiaa Lukossa ensi kertaa uralla

Hakulinen on 32-vuotiaana Lukon tämän kauden joukkueen vanhin pelaaja, mutta hänellä on menossa vasta yhdeksäs liigakausi. Sitä ennen mies ehti pelata Mestiksessä neljällä kaudella.

Turkulaisesta tuli Pelicansissa liigapelaaja, ja KooKoossa hän nousi A-maajoukkueeseen saakka.

– En päässyt ihan nuorena liigaan, vaan olen käynyt pitemmän polun. Kouvolassa mulla oli hyvät oppivuodet. Siellä oli kokeneempia pelaajia, ja kehityin paljon, Hakulinen kiittelee.

– Lukossa taas hyppäsin liikkuvaan junaan. Meillä oli hyvä joukkue, ja heti tuli mestaruus. Ja heti seuraavalle kaudelle pääsin kapteeniksi, mikä oli hieno asia. Nyt hyvä startti kauteen ja valinta kuukauden pelaajaksi.

Lukossa Hakulinen on ehtinyt kokea jo monta asiaa ensimmäistä kertaa liigaurallaan. Ei hän ollut voittanut aiemmin Suomen mestaruutta, ei edes pelannut pudotuspelejä.

Mitä mies vielä ehtiikään?

– Niinpä, saa nähdä. Tässä kuitenkin pitäisi olla vielä vuosia edessä, Hakulinen tokaisee.

Kuukauden pelaaja valittu Lukosta 19 kertaa

Syyskuu 1993 Mika Alatalo.
Lokakuu 1994 Boris Rousson.
Tammikuu 1995 Jarmo Kuusisto.
Joulukuu 1999 Tom Draper.
Joulukuu 2001 Petri Vehanen.
Marraskuu 2003 Janne Niskala.
Helmikuu 2004 Pasi Saarela.
Syyskuu 2008 Juha-Pekka Haataja.
Lokakuu 2009 Petri Vehanen.
Lokakuu 2010 Perttu Lindgren.
Marraskuu 2012 Mikkel Bødker.
Marraskuu 2013 Ville Vahalahti.
Helmikuu 2014 Ryan Zapolski.
Syyskuu 2015 Toni Koivisto.
Tammikuu 2016 Aaron Gagnon.
Helmikuu 2020 Justin Danforth.
Tammikuu 2021 Lassi Lehtinen.
Tammikuu 2022 Sebastian Repo.
Syyskuu 2022 Anrei Hakulinen.