Takana murtuma ja muuta hässäkkää, mutta Tinja Töyrylä palasi lyöntihommiin ja Kirittäret voittokantaan Raumalla – vierasjoukkueen pelaajan rytmihäiriö kesken ottelun säikäytti

Raumalta Jyväskylään siirtyneen Tinja Töyrylän mukaan Kirittärissä on viety pesäpallo vähän eri tasolle kuin Ferassa.

| Päivitetty

Tinja Töyrylän tämän kauden ensimmäisessä superpesispelissä oli tarinan ainekset. Loukkaantuminen haukkasi kevätkaudesta kolme kuukautta, mutta Töyrylä pääsi vetämään pelinutun niskaansa ensimmäistä kertaa kasvattajaseuraansa vastaan vanhalla kotistadionillaan.

Töyrylä siirtyi Ferasta kauden 2020 jälkeen Jyväskylän Kirittäriin, joka vieraili torstaina Raumalla. Ei tarinasta nyt mikään klassikko muodostunut, mutta Töyrylän ja Kirittärien kannalta ihan kiva iltasatu: vierasvoitto lukemin 0–2 (1–8, 2–4).

Kotijoukkueen paidassa Töyrylää vastassa oli edelleen yli puoli joukkueellista vanhoja joukkuekavereita, mutta suurin erityislataus karisi jo viime kauden kohtaamisiin.

– En tiedä, onko tuttujen kavereiden kohtaaminen enää niin erikoista. Viime vuonna, kun ekaa kertaa palasin Raumalle, siinä oli kyllä aika kova jännitys, Töyrylä naurahti.

Talven hässäkästä päästy jo yli

Maaliskuun alussa Kirittärien 22-vuotiasta kopparia ei naurattanut. Hänen jalastaan löytyi pieni murtuma.Sairausloman aikana Töyrylälle löytyi Kirittäristä uusi rooli. Hän pääsi katsomaan peliä kaarella Kirittärien kakkospelinjohtajan roolista.

– Pääsin ainakin jotenkin joukkueen mukaan ja pyrin auttamaan siinä sen verran kuin pystyin, mutta eihän se pelaajalle koskaan kivaa ole olla sivussa. Mieluummin olen pelaamassa, Töyrylä totesi.

Toisaalta, kun pääsee vilkaisemaan peliä vähän uudesta perspektiivistä, saattaa oppiakin jotain uutta.

– Ainakin näin sen, että kyllä kaaripeli on aika isossa osassa. Paljon täytyy kaikkeen keskittyä, ja näin.

Vielä viime kaudella Kirittärillä oli sarjan meritoitunein mailamies, kun kaarella tepasteli seurajohtaja Petri Kaijansinkko. Kokeneen, menestyneen ja Raumallakin valmentaneen Kaijansinkon piti hoitaa kakkospelinjohtajan tontti tälläkin kaudella, mutta menneisyys länsirannikolla sai Kaijansinkon kiinni.

Kaksi hänen entistä pelaajansa Raumalta ja Porista syyttivät nimettömänä julkisuudessa miestä sopimattomasta käytöksestä, jopa seksuaalisesta häirinnästä. Pesäpalloliitto päätti pyytää Suomen urheilun eettistä keskusta tutkimaan häirintäsyytökset ja asetti alkuvuodesta Kaijansinkon väliaikaiseen toimitsijakieltoon.

Liitto ei ole vieläkään kertonut käsittelyn lopputuloksesta. Jo aiemmin tehtävistään Kirittärissä sivuun siirretty Kaijansinkko lähti itse seurasta huhtikuussa.

– Olihan tuossa talvella vähän hässäkkää. Mun mielestä on aika hyvin päästy siitä yli, Tinja Töyrylä kuittaa.

Kirittärien hässäkkä ei jäänyt Kaijansinkon tapaukseen, vaan lisäksi pelinjohtaja Jussi Viljanen oli talvella pitkällä parin kuukauden sairaslomalla. Viljasta tuurasi Ulvilan Pesä-Veikkojen lukkarina tutuksi tullut Mattias Kitola.

– Kitola veti hyvän talvikauden, siitäkin on selvitty, Töyrylä sanoo.

Pelaajat vuorotellen mailamiehinä

Sen jälkeen, kun Viljanen on tervehtynyt, Kirittäret on joutunut pelaamaan superpesistä välillä ilman kakkospelinjohtajaa. Torstaina Raumalla Kitola tosin hääri Viljasen apuna.

Pelaajat ovat joutuneet vuorottelemaan niin sanotun "mailamiehen" roolissa. Raumallakin mailan virkaa hoitanutta kotiutusmelaa piteli pelaajista Mari Mantsinen, joka yrittää samalla keskittyä myös lukkarin hommiinsa.

– Tietysti sellainen vaikuttaa. Mantsinen on ollut mailassa hyvä, mutta on se pesäpallossa aika normi homma, että mukana on kaksi pelinjohtajaa, Töyrylä myöntää.

– Lisäksi yksi syy, miksi peli ei ole vielä kulkenut parhaalla tavalla, on, että koko talvena emme päässeet harjoittelemaan pitkällä kentällä. Verkkoon lyöminen ja saliharjoittelu ei ole sama asia.

"Täällä viedään pesis vähän eri tasolle"

Kaikesta huolimatta Kirittäret yrittää palata tällä kaudella kultakantaan Porin Pesäkarhuille hävittyjen finaalien jälkeen. Töyrylälle hopea oli ensimmäinen aikuisten SM-mitali.

Todennäköisyydet saada muutama lisää ovat hyvät, sillä tietojärjestelmätieteen opinnot pitävät hänet Jyväskylässä vielä monta vuotta. Joukkueen toinen Fera-kasvatti Kati Tanhua valmistuu tänä vuonna samalta alalta kauppatieteiden maisteriksi.

– Se onkin hyvä kysymys, mikä musta tulee, se on itsellekin auki. Työllistymismahdollisuuksien pitäisi olla kuitenkin aika laajat, Töyrylä hymähtää,

Toistaiseksi kelpaa pelata pesäpalloa opiskelevana urheilijana Suomen parhaissa olosuhteissa. Kirittäret julisti joulukuussa Töyrylän maila- ja lyöntitestien parhaaksi pelaajaksi, ja sillä osa-alueella hän kokeekin kehittyneensä Jyväskylässä.

– Fysiikka on kehittynyt, voimaa on tullut lisää, lyönti on teknisesti parantanut. Lyönti lähtee nyt vähän kovempaa, ja kun on saanut nopeuttakin, se auttaa pallon perässä juoksemiseen.

– Tuntuu, että täällä viedään pesis vähän eri tasolle. Taktisuus korostuu, pelitapa on vähän erilainen kuin Ferassa.

Millä tavalla erilainen?

– Täällä otetaan sellaiset pienetkin asiat huomioon. Peliä ajatellaan enemmän prosenttipelinä: miten tulee mahdollisimman paljon onnistumisia ja miten missäkin tilanteessa pelataan.

Raumalle pari tähteä ja juna-asema

Kirittäret juoksutti Raumalle joukkueen, josta Töyrylän ja Tanhuan lisäksi Eeva Mäki-Maukola, Laura Toikkanen ja Emma Körkkö ovat pelanneet aiemmin Raumalla. Ferassa on jälleen lupaavia pelaajia, kuten Fanny Lahtinen, Aino Tanhua ja Ilona Hakoniemi, mutta vaara vaanii, että joku "Kirittäret" ja isomman kaupungin opiskelumahdollisuudet houkuttelevat heidät muualle.

Raumalta pois siirtynyt Tinja Töyrylä onkin hyvä ihminen vastaamaan, mitä Feran tulisi tehdä, että saisi tulevat tähdet pidettyä Raumalla.

– Onpa helppo kysymys, kuuluu huvittunut ensireaktio.

– Ehkä jos Fera laittaisi tavoitteet, että muutaman vuoden sisällä joukkue taistelee kärkisijoista ja pystyy motivoimaan pelaajia, niin kyllä se varmaan on mahdollista heidät pitää. Helppoa se ei kyllä ole, sillä esimerkiksi kulkuyhteydet ovat Raumalta vähän hankalat.

Noustakseen kärkikastiin Feran pitäisi siis hankkia Raumalle pari tähtipelaajaa ja henkilöliikennettä hoitava juna. Jos ei ollut helppo kysymys, niin ei ole helppo tehtäväkään.

Kirittärien pelaajan rytmihäiriö säikäytti

Edellisessä ottelussaan Joensuussa yllätystappion kokenut Kirittäret tuli Raumalle ratkaisemaan kotiutusongelmiaan. Niiden ratkeamisessa ei kauan nokka tuhissut, kun jokeri Sara Kujanen pamautti ensimmäisessä sisävuorossa kahden juoksun arvoisesti takaa läpi. Pari Feran virhettä perään, 0–4 taululle ja ensimmäinen jakso oli paketissa.

– Eka jakso oli anteeksipyytelyä, mukanaolemista ja katselua. Teemana oli, että keskitytään takatilanteen puolustamiseen, eikä anneta edestä pinnoja Kirittärille. Teimme kuitenkin heille kunniakujan, Feran pelinjohtaja Erno Tuomainen sanoi. 

Toisella jaksolla Fera haastoi paremmin ja meni 1–0-johtoonkin. Ratkaisevaksi muodostui jälleen Kujasen takaa läpi painunut lyönti, tällä kertaa läpi kopparin räpylän kolmen juoksun arvoisesti.

Alina Rosendahlin superpesisuran ensimmäinen lyöty juoksu jäi Feralle vain hetken toivonkipinäksi.

Toisella jaksolla peläytti Kirittärien Ella Mäkelän vointi. Hän jäi ensimmäisen vuoroparin jälkeen makaamaan Kirittärien vaihtoaitioon. Peli oli hetken keskeytettynä, Mäkelä huilasi vuoroparin verran ja palasi vielä kentälle kolmospolttajaksi.

Kirittärien pelinjohtaja Jussi Viljanen kertoi, että Mäkelällä oli rytmihäiriötuntemuksia, joista pelaaja on kärsinyt aiemminkin. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut