"Tällaiset urpot pilaavat lajin"

Tommi Kovanen on raumalaiskahvilassa odotellessaan selannut SM-liigan nettisivuja, josta löytyy kauden aikana tehtyjä kurinpitopäätöksiä.
 

Sieltä löytyy esimerkiksi Lukon Justin Azevedon tapaus, josta lohkesi kaksi ottelua pelikieltoa. Pieni hyökkääjä taklasi jättiläismäistä TPS:n Marko Anttilaa, joka ei edes loukannut.
 

Kovanen loukkasi lauantaina, kun Bluesin Tommi Huhtala jysäytti heti pelin alussa häntä selkään. Loukkasi aika pahastikin: kylkiluu poikki, aivotärähdys eli lievä aivovamma, hammas poikki ja leukanivel hajalla.
 

– Vähän aikaa oli kaikki pimeänä. Sitten muistan, kun makasin pukukopissa. Suussa oli verta ja pelotti, Kovanen kertoo hiljaisella äänellä.
 

Pietilä painoi
asian unohduksiin

Netistä ei löydy millään päätöstä Huhtalasta, vaikka miten etsisi. SM-liigan videotuomari Sakari Pietilä päätti, ettei asiaa edes panna kurinpitäjä Sampo Liusjärven käsittelyyn.


– Kun maananataina vähän ajatus alkoi kulkea, mietin, että ei tässä touhussa ole mitään järkeä. Hävettää olla liigakiekkoilija. En ihmettele, että pelaajat haluavat täältä pois, Kovanen sanoo hiljaisella äänellä.
 

Kovanen näyttää vammoihin nähden hyvävointiselta, vaikka unettomuus on syönyt mehuja hyväkuntoisesta urheilijasta. Sisällä myllertää silti rajusti.
 

– Päätä on särkenyt kovaa. Vammat paranevat, mutta enemmänkin olen huolissani tulevasta vammoista.


Matti Wuoren
liikennevaloteoria

Huhtala rikkoi jääkiekon kaikkia sisäisiä sääntöjä vastaan. Hän tuli kovalla vauhdilla selkään, vaikka näki varmasti, että Kovanen kamppaili kiekosta laidan vieressä Kristian Kuuselan kanssa.


– Kovasti puhutaan, että pelaajien pitäisi kunnioittaa toisiaan. Ihminen on vaan sellainen, että jos joku asia sallitaan, se tehdään.
 

Kovanen ottaa esille edesmenneen asianajajan Matti Wuoren lanseeraaman liikennevaloteorian. Jos liikennevalot ovat vihreinä ja suojatiellä kävelee jalankulkija, sen yli voi ajaa.
 

– Suomalainen vaan on sellainen, että jos joku ei lue laissa, se on sallittua.
 

Kovanen ehdottaa, että jääkiekkoon voisi tehdä samanlaiset psykologiset testit kuin muillakin työpaikoilla.
 

– Katsottaisiin, että työntekijä on edes vähän järjissään.
 

Huhtala ei ole
pyytänyt anteeksi

Kovanen on ennenkin joutunut silmittömän kaukaloväkivallan kohteeksi.


Syksyllä 1996 harjoitusottelussa JYPin ruotsalaishyökkääjä Thomas Sjögren menetti malttinsa ja löi Kovasta mailalla päähän. Kovanen joutui sairaalahoitoon. Poliisi nosti asiasta kanteen, mutta asia sovittiin kulisseissa, eikä siitä tullut oikeusjuttua.
 

Yleensä hyviin tapoihin kuuluu, että loukkaantumisen aiheuttanut pelaaja ottaa yhteyttä kohteeseensa ja pyytää anteeksi. Kun Ville Peltonen taklasi tällä kaudella Kärppien Tomas Plihalia päähän, hän soitti kohteliaasti perään.
 

Kovanen katsoo kännykkäänsä ja naurahtaa.
 

– Ei ole kuulunut soittoa tai tekstaria. Se osoittaisi edes jonkinlaista inhimillisyyttä. Pitäisikö laittaa sinne lehteen oma numero, Kovanen heittää.
 

Tappelut kielletty,
vahingoittaminen sallittu

SM-liigan kurinpitojärjestelmä on järjestetty moniportaiseksi. Kurinpitäjä ottaa asian käsittelyyn vasta videotuomarin kehoituksesta.


– Rakenne on varmasti ihan hyvä, mutta sisältö on täyttä höttöä. Kaikki tietävät, että Huhtalan isä on Sakari Pietilän hyvä kaveri.
 

SM-liiga otti kovat keinot käyttöön tappeluiden poistamisessa, kun Semir Ben-Amor mukiloi Ville Peltosen. Tappelut ovat kadonneet lähes tyystin, mutta muuten kaukalosta on tullut villi viidakko, jossa kukaan ei tiedä mitä saa tehdä ja mitä ei.
 

– Ei saa pössytellä tai tapella, mutta saa vahingoittaa vastustajaa. Nyt junnut katsovat taklauksen netistä ja toteavat, että noin voi tehdä ilman rangaistusta.
 

”Helmikuu olisi
hienoa aikaa”

Kovanen on pelannut hyvän kauden, ja hän on selvästi nauttinut jääkiekkoilusta. Lukko voittaa pelejä, ja kevätaurinkokin alkaa kohta lämmittää kunnolla.
Kovanen viettää seuraavat päivät kotona lepäillen. Pelikunnossa hän on aikaisintaan kuukauden päästä.


– Helmikuu olisi hienoa aikaa, kun joukkue alkaa oikeasti tiivistyä, Kovanen vakavoituu.


– Jääkiekko on hieno laji ja Lukossa on hyvä meininki. Vituttaa vaan, kun tuollaiset urpot pilaavat lajin.