”Tämä homma kääntyy vielä”

TPS:n Ville Vahalahti saapuu iltapäivällä Turkuhallin tutulle ovelle evässämpylä kädessä. Edessä on joukkueen palaveri, jossa aiheena on muun muassa se, miten TPS saisi kuriin Lukon kovat tanskalaiset. 

Takana on maittavat päiväunet, jotka tosiaan tulivat tarpeeseen. Joukkue saapui Oulusta lentokoneella aamulla kuuden jälkeen. 

Ne reissut ovat raskaita varsinkin silloin, kun tulee turpaan. Kärpät voitti 4–0, eikä TPS:llä ollut käytännössä mitään saumaa voittaa. 

”Hyvä sauma uuteen nousuun”

Lukolla on oiva paikka syventää jumbo-TPS:n lamaa viikonlopun tuplapeleissä. 

– Meille Lukko-pelit ovat hyvä sauma laittaa tämä juttu noususuuntaan. Uskon siihen vakaasti, että tämä homma kääntyy, kapteeni sanoo ja katsoo tiukasti silmiin. 

Vahalahtea ei haittaa, vaikka TPS pelaa tällä viikolla neljä ottelua. Tiistaina joukkue venyi kahteen pisteeseen voittomaalikisassa JYPiä vastaan Jyväskylässä. 

– Pelaaminen on minulle kuitenkin se juttu, josta nautin. Kivaa kun pääsee kunnolla vääntämään. 

– Tuplapeli Lukkoa vastaan on ihan ok, koska välimatka on niin lyhyt. Jos edellisenä päivänä olisi vieraspeli jossain kaukana, kotipelistä ei olisi niin paljon hyötyä. 

Piloja kopissa edelleen

Vahalahti harmittelee, ettei TPS saa aiheutettua vastustajalle riittävästi jäähyjä. Kärppiäkin vastaan TPS pääsi ylivoimalle vasta kolmannessa erässä kaksi kertaa, kun peli oli käytännössä jo ratkennut. 

Neljä SM-kullan Vahalahti on totta vie nähnyt Turussa parempiakin päiviä.  Hänen SM-liigauransa alkoi heti neljällä mestaruudella. 

– Silloin nuorempana ei kunnolla tajunnut, miten kovan työn takana mestaruudet oikeasti ovat, Vahalahti muistelee. 

Vaikka TPS on vielä ilman voittoa varsinaisella peliajalla, Vahalahti vakuuttaa, että tunnelma joukkueessa on säilynyt rentona. 

– Huumorikin lentää ja pieniä pilojakin tehdään, Vahalahti virnistää. 

Vahalahti oli kutitellut Tapio Laaksoa televisiohaasttelussa mailan lavalla niskaan. Kosto oli suloinen tilaisuuden tullen: partavaahdot naamalle. 

Äijänsuolla riittää tunnetta

Lukon ja TPS:n ottelut olivat viime vuonna kiihkeitä vääntöjä. Aivan kuin takavuosien henki olisi palannut Rauman ja Turun taisteluihin. 

– Etäisyydet ovat lyhyet, ja kannattajia tulee paljon puolin ja toisin. Peleissä on hyvä meininki, Vahalahti kehuu. 

Vahalahti valittiin viime kauden jälkeen SM-liigan herrasmiespelaajaksi, mutta ainakin Äijänsuolla hän käy usein tuomareille kuumana. 

– Kyllä se ärsyttää, jos joku koputtelee koko ajan. Mutta tuomarit ovat vain ihmisiä. Ja on itsessäkin vikaa, hyökkääjä kuittaa. 

Mutta pitääkö paikkansa, että Lukkokin on aikanaan kosiskellut Vahalahtea Raumalle?

– Kun tulin Ruotsista (2008), taisi sieltä tulla tarjous. Mutta jätän nämä asiat agenttini vastuulle.