Tämä mies voi olla Kalervo Kummolan seuraaja

No, näinhän netissä jutut monesti otsikoidaan. Ei kerrota itse asiasta mitään, sen vierestä sitäkin enemmän. Vähän kuin tähtäisi maalin sijasta päätypleksiin. Paukkuu kyllä, mutta ei osu.

Se mediakritiikistä. Arvostelukeihäänkärjen on tässä tapauksessa syytä sojottaa siihen, miten vaietuin volyymein Jääkiekkoliiton pomopeliä käydään. Tai on käyty ainakin tähän viikkoon asti. Toistaiseksi puheenjohtajakisaan on ilmoittautunut ainoastaan energiayhtiö ST1:n pääomistaja ja Jääkiekkoliiton hallituksen jäsen Mika Anttonen. Nykyinen puheenjohtaja Kalervo Kummola miettii vielä, olkoonkin että pohtii Ilta-Sanomille antamansa haastattelun mukaan asettautumista vielä yhdelle kaudelle, ”koska yhteydenottoja on tullut paljon”.
 
Kaava on aiemmilta valintavuosilta tuttu. Todelliset haastajat ovat olleet vähissä – tai he ovat hautautuneet haastamisen jälkeen jonnekin takamaastoihin jääkonetta kuljettamaan tai kioskin talkoovuorolistoja työstämään. Ei niissä hommissa mitään vikaa ole, mutta isossa kuvassa pj-valinnassa on kyse juuri siitä, millainen pomo Suomen seuratuimmalle lajille halutaan. Valinta ei ole mikään jokamiehen oikeus, vaan puheenjohtajan valitsee liittovaltuusto.

Sen tehtävänä on miettiä, halutaanko Jääkiekkoliiton keulakuvaksi ihminen, joka puhuu kylmissä halleissa illat ja viikonloput värjöttävien ihmisten puolesta vai harmaahapsinen järjestöjyrähtäjä, jolla on kiistatta kovat näytöt Suomi-kiekon asemien luomisesta ja puolustamisesta.

Tehdäänkö valinta toppapukuporukan vai mittatilauspukuporukan lähtökohdista? Turvaudutaanko vanhaan vai etsitäänkö tuoretta voimaa?

Anttonen on osaltaan pelin jo avannut.
Hän oli vetämässä – Kummolan asettamaa – liiton strategiatyötä, jonka pohjilta liittovaltuusto hyväksyi jo kesäkuun alussa uuden strategian vuosille 2014–2018. Strategia on Mika Anttosen johtaman työryhmän kokoama ja Anttonen on vahvasti tekstin takana. ”Strategia lähtee arvopohjaisesta johtamisesta, siinä tuodaan esiin niitä uusia elementtejä, mitä ihmiset odottavat jääkiekolta odottavat”, Anttonen kuvasi Yle Urheilun haastattelussa.

Se oli kokonaisuudessaan mainio sisältöpuheenvuoro. Juuri niin pitääkin toimia. Nostaa esille tärkeäksi katsottuja asioita. Henkilökysymykset ovat siinä puntaroinnissa toissijaisia.

Puheenjohtajakisojen tarkoitus on sama kuin vaaliväittelyiden. Nostaa asioita esille. Tärkeitä teemoja, kohtalonkysymyksiä tai muuten vaan oleellisia linjanvetoja. Mutta jos Kummola lähtee mukaan, kuka tosissaan uskoo, että valinta tehdään asiapohjalta. Keskustella toki voidaan, mutta persoona ratkaisee. Ja lopulta Kale voittaa.