Tanskan liigan suurtähti hakee läpimurtoaan Suomessa

Toni Kallela on pelannut uransa toistaiseksi parhaimman liigakautensa Ässien riveissä kaudella 2015-16. Taitava hyökkääjä iski tuolloin 57 ottelussa tehot 8+9=17. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Jos palataan kauteen 2011-12 ja tehdään katsaus A-nuorten SM-liigan pistepörssiin, niin yksi nimi nousee esiin ylitse muiden. Se nimi on Toni Kallela, joka pelasi tuolloin KalPan A-nuorissa. Kyseisellä kaudella 19 vuotta täyttänyt taiturimainen hyökkääjä oli koko sarjan dominoivin pelaaja, kun hän voitti pistepörssin iskieässään 45 ottelussa 35 maalia ja 75 tehopistettä. Pistepörssin toiseksi tullut muuan Sakari Manninen jäi voittajasta jopa 13 pisteen päähän.

Oli selvää, että Toni Kallelaan kohdistui isot odotukset tulevaisuudessa.

Tehdään pikakelaus kauteen 2017-18 ja katsotaan, missä päin maailmaa Kallela suuntaa: Euroopan huippusarjojen sijaan hyökkääjä viilettää Tanskassa Herningin kaupungissa, joka tuli myös suomalaisille tutuksi tämän kevään MM-kisoista. Kallela ja Tanskan liiga on historiaan peilaten pienoinen pettymys, mutta nivalalaislähtöinen pelimies ei ollut aivan mikään rivimies Herningissä. Kallela nimittäin voitti runkosarjan ja pudotuspelien pistepörssit. Runkosarjassa 50 ottelua tuottivat tehot 25+39=64 ja pudotuspeleissä 16 ottelua tehot 7+16=23. Kallela oli hoitanut tonttinsa, mutta ainoastaan joukkueen kausi ei saanut täydellistä päätöstä, kun Herning Blue Fox hävisi Tanskan liigan finaalit.

Vaikka Tanskan liigan taso ei päätä huimaa, ei kyseessä ole mikään mutasarja. Senpä vuoksi ensi kaudella liigassa Vaasan Sportissa pelaava Kallela, 25, sai kauden jälkeen huomiota Suomestakin.

– Kyllä minä väittäisin, että Tanskan sarjan taso on parempi kuin Mestiksen. Pelityylit toki poikkeavat toisistaan. Mutta jos katsoo Tanskassa pelaavia ulkomaalaispelaajia, niin se kertoo tasosta paljon, Kallela avaa Kiekkoareenalle.

Kallela on kokeillut tehdä läpimurtonsa Suomessa neljässä eri liigaseurassa. Läpimurto on aina jäänyt tekemättä, mutta nyt mies on siihen valmis.

– Tanskassa menin selvästi eteenpäin pelaajana. Opin tekemään tulosta miesten sarjoissa. Minulta odotettiin tehopisteitä, ja niitä myös onnistuin tuottamaan.

– Pelaajana olen entistä monipuolisempi. Kokonaisvaltaisuus on aina ollut kehityskohteenani – ja on edelleenkin – mutta sillä osa-alueella olen kehittynyt. Sain pelata Tanskassa 20-25 minuuttia per peli, ja ylivoimaminuuttien lisäksi sain vastuuta alivoimalla, joten pakostakin siinä pääsee kehittymään.

Nivalan Cowboysin kasvatin kehitystarina ei ollut mikään itsestäänselvyys. Tanskassa pelit ovat kovia ja jääharjoitteet laadukkaita, mutta maan jääkiekko on silti auttamattomasti Suomea jäljessä.

– Etenkin jään ulkopuolinen toiminta on omalla tavallaan lapsen kengissä. Tarkoitan fyssarien, hierojien ja lääkärien puutetta. Herningissä on toki tähän nyt alettu panostaa.

Entä tuottiko paikallinen julkisuus ongelmia Tanskan liigan supertähdelle?

– Hah, onneksi jalkapallo ja käsipallo vievät siellä suurimman huomion. Kaupassa ei tarvinnut antaa nimmareita tai ottaa yhteiskuvia. Hallilla oli sitten vähän eri.

KalPa ei antanut kunnon mahdollisuutta

Kuten todettu, Kallela oli nuorempana lupaava tapaus, josta olisi voitu oikeissa olosuhteissa leipoa kovan luokan ase jollekin liigaseuralle. Hän haki huiman A-juniorikautensa jälkeen läpimurtoaan KalPan edustusjoukkueessa, mutta tilille kertyi vain 12 ottelua kiikaritehoin.

Kallela on pelaajatyyliltään hyvin lähellä sitä, mitä kuopiolaiset junioreiltaan toivovat: nopeutta ja kiekollista taitoa. Vaikka Kallelan ja KalPan suhde piti olla lähes täydellinen, oli lopputulema jotain muuta. Junioritähti sai näyttöpaikkoja lähinnä alemmissa kentissä.

– Joka kerta kun pääsin pelaamaan, olin kolmos- tai neloskentässä. Ajattelin silloin, että mieluummin pelaan jossain muualla isossa roolissa kuin liigassa neloskentässä. Se on toki ymmärrettävää, sillä KalPalla oli silloin kova nippu kasassa.

– En mielestäni silti saanut reilua mahdollisuutta. En toki tiedä, olisinko ollut edes valmis menestymään kärkikentissä.

KalPan jälkeen mies on hakenut läpimurtoa myös Tapparassa, Ilveksessä ja Ässissä. Läpimurto oli lähimpänä Porissa, mutta sekään reissu ei ollut täydellinen, sillä seuraavalla kaudella hän viiletti Tanskassa. Kallela näkeekin, että suurin ongelma on ollut hänessä itsessään.

– En ole ollut valmis miesten peleihin. Nykyään 18-vuotiaat vetävät kuin nelikymppiset, mutta minulle siirtyminen junioreista miehiin oli vaikeaa pelillisesti.

Entä henkisesti?

– Ei se kivaa ollut, kun joutui pelata pieniä minuutteja. Kyllä siinä jonkin verran ärräpäitä lenteli. Ei sitä nuorena pelaajana osaa käsitellä, joten monta kertaa kismitti, Kallela myöntää.

– Mutta se on vaan hyvä, että kokee ongelmia. Muuten ei voi kasvaa ja kehittyä.

Nyt jos joskus Kallela voi lunastaa kauan velloneita odotuksiaan ja nousta kärkipelaajaksi myös liigassa. Sport on paperilla täynnä potentiaalisia pelaajia, joista kuka tahansa voi nousta vaasalaisten kärkipelaajien joukkoon. Kallela on yksi todennäköisimmistä onnistujista.

– Valehtelisin, jos en sanoisi suurimman tavoitteeni olevan läpimurto. Ihan kunnon läpimurto! Jos pelaan hyvällä tasolla, niin pisteitä tulee varmasti.

Kallela on pelaaja, joka elää pisteistä, joten roolin täytyy löytyä kärkikentistä.

– Uskon siihen, että jokainen ansaitsee sen roolin, jonka saa. Uskon myös, että pystyn tuomaan Tanskasta tänne sen pelin, jota siellä pelasin. Eli pystyn varmasti pelaamaan vahvuuksillani, ja en aio muuttaa sitä mihinkään dump and chase -jääkiekkoon. Silloin uskon pääseväni tavoitteeseeni.

Lisää aiheesta

Sportin ruoriin astui todellinen keltanokka – "En näe tässä uhkakuvia"

Tapio Kotola palaa Sportin valmennusryhmään – fysiikasta vastaa Sami Helenius

Sportilta mielenkiintoiset maalivahtivärväykset: Aittokallio Sparta Prahasta ja nuori lupaus Kunlunin organisaatiosta

Sport kaappasi pelaajat KalPasta ja Luulajasta

Tanskassa pistepörssin voittanut Toni Kallela palaa liigaan