Tapparan torijuhlissa kuultua: Mikä on kiekkokaupungin määritelmä?

Mestaruusmaalin viimeistellyt Juhani Jasu väläytti Dominik Hrachovinan haastattelussa tutun tavaramerkkihymynsä lisäksi uuden tunnuslauseensa: "No, morjensta morjensta!". Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

"Vasta sitten kaupunki on oikea kiekkokaupunki, kun hallin katossa roikkuu enemmän mestaruusviirejä kuin jäädytettyjä pelipaitoja."

Tampereen kiälisistä uutisista tuttu kaksikko Hönttä ja Toippari kiteyttivät sen, millaiset tunnelmat Tamperella Tapparan tuplamestaruuden jälkeen vallitsevat. Ennen kirvesrintojen viime kevään kultajuhlia Tampereella oli nähty koko tällä vuosituhannella vain yhdet mestaruusjuhlat.

Tappara oli moninkertaisen päävalmentajansa Jukka Rautakorven johdolla ykkönen keväällä 2003. Silloin mestaruuden ratkaiseen jatkoaikamaalin laukoi oululaislähtöinen Esa Pirnes. Viime vuonna mestaruusmaali meni Henrik Haapalan nimiin, ja pari päivää sitten Juhani Jasu laukoi nimensä ikiajoiksi kirvesrintojen historiaan. 

Mestaruusmaalin viimeistellyt Jasu väläytti Dominik Hrachovinan haastattelussa tutun tavaramerkkihymynsä lisäksi uuden tunnuslauseensa: "Morjensta morjensta!". Taisipa Lukko-kasvatti muistuttaa korkeasta mailasta maininnutta omaa veskariaan myös siitä, että "se oli puolikorkea".

Keskustorin täyttäneessä Tapparan mestaruusjuhlassa oli poliisin mukaan paikalla 20 000 ihmistä. Se on valtava määrä.

Väkeä oli niin paljon, että aivan kaikilla ei ollut suoraa näköyhteyttä lavalle, mutta mestarijoukkueen ilakointi pystyi seuraamaan myös alueen reunalle pystyteltä jättiskriiniltä.

Järjestyshäiriöitä ei ollut, ellein juopuneita vapun juhlijoita lasketa, mutta turvatoimet olivat mahdollisen terrori-iskun varalta ennenkokemattoman tiukat. Keskustorille johtavia katuja tukkimaan oli parkkeerattu isoja ajoneuvoja. Raskaiden nosturien yli tai ohi ei olisi päässyt edes panssarivaunulla.

Kuulemisen kanssa ei ollut vaikeuksia sivummallakaan värjötelleillä. Juontajapari Dominik Hrachovina ja Aleksi Salonen pitivät huolta, että juttu kaikui jokseenkin tauottomana alueen kaikista ämyreistä.

Kun oli Teemu Nurmen vuoro nousta yleisön eteen lavalle, tshekkivahti esitteli, että hyökkääjä on "vähän sellainen vanhempi äijä". Mainituksi tuli myös se, että mestaruus oli Nurmelle uran ensimmäinen.

– Fiilis on huikea. On hieno nähdä täällä näin paljon väkeä. Tunteet tulevat taas pintaan, Nurmi sanoi.

Tapparan mestarijoukkue oli ennen torijuhlaa Tampereen kaupungin virallisella vastaanotolla Raatihuonella. 

– Hienohan sieltä oli yleisömerta katsoa. Monta kertaa olen nähnyt, että jätkät ovat olleet siellä, seitsemällä edellisellä kaudella Lukkoa edustanut Nurmi kertoi.

Vaikka mestaruus lohkesi vasta uran 14:nnellä pääsarjakaudella, Nurmi on ennenkin ollut paikalla Tapparan kultajuhlissa.

– Vuosi sitten olin poikien kanssa tuolla yleisön joukossa. Hieno olla nyt tällä puolella, Nurmi hymyili ja kaappasi lavan taakse tulleet alle kouluikäiset poikansa yhtä aikaa syliinsä. 

Nyt Nurmi näki omin silmin, mitä voittamisen kulttuuri ja kokemus pitkistä playoff-sarjoista tuovat.

– Se on sellainen henkinen vahvuus, että pienet – tai isotkaan – asiat eivät hetkauta. Annetaan mennä vaan.

Mahtuiko tähän kauteen sinulla henkilökohtaisesti  tai joukkueella ollenkaan epäuskon vaihetta?

– Ei, epäuskoa ei ole ollut, mutta onhan tässä ollut kaikenlaista. Ei niitä kaikkia aina näe ulospäin, Nurmi sanoi ennen kuin valmistautui nousemaan tämän kauden – ja itse asiassa koko uransa – ennätysyleisönsä eteen.

 

Lisää aiheesta

Kasvattajaseurassaan kultaa jahtaava Nurmi: Pitää vain mennä hetki kerrallaan

Uran 14:s kausi ja ennätyspisteet – Tapparan Nurmi loistovireessä

Teemu Nurmi ratkaisi paikallispelin

Mestaruusmaalin laukonut Jasu soitti radioon – "Siinähän oli se vähän... puolikorkea maila"

Spekulointi ei napannut Jasua - "Jos tuo olisi hylätty, joku muu olisi tehnyt"

Tappara voitti Suomen mestaruuden – Juhani Jasu iski mestaruusmaalin

Tappara sai kaipaamansa avausmaalin Kuopiossa – Juhani Jasu avasi komealla osumalla pudotuspelien maalihanansa

Häkki päässä pelannut Jasu: Kai tämä on sitä voittamisen kulttuuria