Tappelut eivät sovi Suomeen

Viime viikkojen jääkiekkokeskustelussa ovat asiat menneet suloisesti sekaisin.

Aivotärähdykset, joita voi kutsua myös lieviksi aivovammoiksi, ovat yleistyneet. Se on ongelma.

Yllättävän monet laskevat yhteen: enemmän aivotärähdyksiä, peli on siis väkivaltaistunut. Se ei pidä paikkaansa.

Aivotärähdysten ja muiden loukkaantumisten suurin selitys on pelin muuttuminen. Nostalgia-juttusarjassamme on muisteltu Lukon hopeavuotta 1988. Kiekkoareenan videoista näkee hetkessä, miten erilaista SM-liigan jääkiekko oli 25 vuotta sitten. Peli oli hitaampaa ja pelaajat kevyempiä.

Sekin vaikuttaa, että otteluita pelataan enemmän. Hopea-Lukolle viimeinen SM-finaali oli kauden 52. ottelu. Nykyisin finaalijoukkueille voi kertyä yli 80 ottelua kaudessa.

Kokenut pelimies Ville Nieminen tarjosi MTV3:n haastattelussa erinomaisen pika-analyysin siitä missä mennään ja mitä pitäisi tehdä.

Hän painotti, ettei peli missään nimessä ole muuttunut likaisemmaksi, vaan jopa puhtaammaksi.

Yksittäisiä törkeyksiä kuitenkin tehdään. Pohjois-Amerikassa tarjotaan ratkaisuksi luuvitosta. Rumiin otteisiin syyllistyvää odottaa fyysinen kuritus. Mallia otettiin Suomessakin. SM-liigassa oli jonkin aikaa kaikilla joukkueilla ”poliisit”.

Aika on muuttunut. HIFK:n ja Jokerien harjoituspelin tapahtumat viime syksynä käänsivät yleisen mielipiteen vahvasti tappeluita vastaan. ”Ei meillä oikein voi olla tappeluita”, sanoi Nieminen.

Joustolaidat auttavat jonkin verran. Rauman kaupunki on jo investointipäätöksen tehnyt. Uudet laidat asennettaneen kesällä 2014.

Sääntömuutoksia pohditaan, kertoi Suomessa vieraillut kansainvälisen lajiliiton puheenjohtaja.

Ratkaisevinta on silti se, miten pelaajat reagoivat. Niemisen mielestä Suomessa ei osata ottaa taklauksia vastaan niin kuin pitäisi.

Vastustajan kunnioitus ja terve itsesuojeluvaisto - niistä se lähtee.

Janne Rantanen