Tarmo Reunanen haluaa kertoa mitä kaukalossa oikeasti sanoi – "On levinnyt valheita"

Tarmo Reunasesta tuli perjantaina suomalaisen jääkiekkomedian keskipiste, kun hänet ajettiin kaukalosta Kuopiossa. Nyt Lukon puolustaja kertoo, mitä hän KalPan Juuso Mäenpäälle sanoi. Kuva: Juha Sinisalo

Lukon taukohuoneen pöydän ääreen istahtaa lippispäinen mies ja avaa vichy-pullon.

Tarmo Reunanen tokaisee huutaneensa äänensä käheäksi, vaikka hän ei ole pelaamaan päässytkään.

Väliin on jäänyt vain yksi kokonainen peli, mutta siitä huolimatta valtakunnalliset otsikot ovat viime päivinä huutaneet hänen nimeään.

Reunaselle tuomittiin perjantain KalPa-pelissä ulosajo epäurheilijamaisen käytöksen takia, ja hänelle langetettiin yhden ottelun mittainen pelikielto.

Se ei kuitenkaan ole rajun mediahuomion kohteena. Myllyn käynnisti Kuopion jäähallin kuulutus, jossa Reunasen kerrottiin saaneen pelirangaistuksen rasistisen käytöksen takia.

Asiaa oiottiin myöhemmin samana iltana. Reunanen kiisti Lukon tiedotteessa rasismin, mutta myönsi epäasiallisen käytöksen.

Pelin jälkeen hän ei ollut median haastateltavissa, mutta nyt on.

– Lähdetään ihan pitkän kaavan kautta. Ennen peliä olin jo päättänyt, ja tämän sanoin myös kopissa ääneen, että jokainen taklaa ekaan erään kerran, Reunanen aloittaa puheenvuoronsa.

– Mä sanoin, että taklaan neljästi. Oli oikeasti halu näyttää, kun voitto oli kiertänyt meitä. Oli tosi kova halu, että saadaan hyvä peli ja hyvä tulos.

Kaukalon sanat nyt julkisuuteen

Reunasen peli oli kuitenkin perjantaina ohi jo ajassa 15.38. Lukon maalilla pelatussa tilanteessa hän löi ensin KalPan Filip Westerlundia mailalla pohkeille ja ajautui myöhemmin sanailemaan Juuso Mäenpään kanssa.

– Pääsin antamaan pari taklausta ja oli maalinedusrähinää. Meni henkilökohtaisesti ylitse, Reunanen myöntää.

– Tässä samaisessa tilanteessa vastustajan puolustaja tuli ulkopuolelta ottamaan kontaktia ja toinen vastustajan pelaaja tuli kulmasta antamaan verbaliikkaa. Annoin itse hänelle verbaliikkaa.

Linjatuomari Oskari Saarimäki oli tilanteessa Reunasen ja Mäenpään vieressä. Hän kävi raportoimassa kuulemaansa päätuomari Jarno Heikkiselle, ja tuomarien kokoontumisen jälkeen Reunanen ohjattiin pukuhuoneeseen.

– Tuolla jäällä sanotaan pirun paljon asioita. Mä olen nuori, opin ja opettelen edelleen asioita, mutta mulle on opetettu, että kaikki, mitä sanotaan kaukalossa, jää kaukaloon, Reunanen painottaa.

– Nyt on kuitenkin tullut ilmi, että on levinnyt valheita, mitä mä olen sanonut. Olen päättänyt, että koska mä olen aloittanut tämän roskan, haluan myös suoraselkäisesti sen lopettaa. Siksi haluan nyt tehdä poikkeuksen.

”Nyt on kirjoitettu vakavia valheita”

Ilta-Sanomat uutisoi lauantaina, että Reunasen tilanteessa käyttämät sanat olivat ”vitun hintti”. Liiga ei kurinpitopäätöksessään halunnut avata, mitä kentällä on sanottu.

Reunanen tarkistaa kohteliaasti, voiko lehteen painaa kirosanoja. Ainakin tämän asiayhteyden huomoiden voi.

– Sanoin sanatarkasti ”painu vittuun, vitun Mestis-homo”, Reunanen kertoo.

– Painotus oli Mestis-sanalla. Olen äärimmäisen pahoillani, että menin käyttämään seksuaalivähemmistöön kohdistuvaa sanaa, joka voidaan varmasti kokea loukkaavaksi.

Reunanen hörppää pullostaan, painaa lakin syvemmälle päähänsä ja pitää pienen tauon.

– Mua häiritsee se uutisointi erittäin paljon. En halua hyökätä toimittajia vastaan, mutta mun mielestäni on erittäin absurdia, että nykypäivän journalismissa voidaan kirjoittaa mitä tahansa lähdesuojaan vedoten ja vielä todeta, että tämä perustuu faktaan, Reunanen sanoo painokkaasti.

– Nyt on kirjoitettu vakavia valheita. Joku valehtelee.

Turha leima harmittaa eniten

Asialliseksi Reunanen ei suinkaan käytöstään koe. Sanat olivat väärin valittuja, ja tunne vei tilanteessa liikaa.

– Mä olen tuossa 15 tunnin aikana pyytänyt anteeksi enemmän kuin koko jääkiekkourani aikana. Edelleen seison Lukon julkaiseman tiedotteen takana ja edelleen kadun voimakkaasti tätä juttua, hän korostaa.

Tiedotteen tapahtuneesta Lukko julkaisi samoihin aikoihin, kun peli Kuopiossa päättyi. Siinä Reunanen pyysi julkisesti anteeksi Lukon kannattajilta, KalPan joukkueelta, liigayhteisöltä ja omalta joukkueeltaan.

Kommentissaan Reunanen linjasi, ettei hänen käyttämänsä kieli kuulu sen paremmin jääkiekkokaukaloon kuin minnekään muuallekaan.

– En halua selitellä, mutta kun tämä asia on paisunut ja tuli tuo rasistin leima, vaikka sitä onkin tosi hienosti yritetty pyyhkiä pois, Reunanen sanoo.

– Ihan eniten mua harmittaa tuo rasistin leima. Ei kukaan voi sanoa, etteikö se vaikuttaisi esimerkiksi jossain tulevaisuudessa sopimusneuvotteluihin.

Koska Reunanen on pelannut NHL:ää New York Rangersissa, hänen tapauksensa oli uutisaihe myös Yhdysvalloissa. Ei isoissa medioissa, mutta pienemmissä jääkiekkojulkaisuissa julkaistiin juttuja, joissa Reunanen ja rasismi mainittiin otsikoissa.

– Aika monen tahon kanssa olen jutellut ja aika monelta olen pyytänyt anteeksi. Koska tämä tarpeeton rasismijuttu lähti liikkeelle, olen pyytänyt tiettyjä tahoja myös pyytämään julkisesti anteeksi. Sitä ei ole vieläkään tullut.

Julkisen anteeksipyynnön on esittänyt esimerkiksi Lukon viestintäpäällikkö Timo Similä, joka päätyi turhan hätäisesti tuomitsemaan rasismin Lukon X-tilillä eli entisessä Twitterissä.

– Heti pelin jälkeen, kun lähdin käppäilemään itsekseni, tein päätöksen, että nyt meni omalta osaltani tosi pahasti pieleen. Tajusin, että nyt on kaksi vaihtoehtoa, joko keksiä tekosyitä tai kantaa suoraselkäisesti vastuu, Reunanen painottaa.

Tarmo Reunanen ajettiin kaukalosta perjantaina Kuopiossa. Kuva: Paula Pohjamo

Mäenpäähän yhteys saman tien bussissa

Pelin jälkeen bussissa hän hankki myös Juuso Mäenpään puhelinnumeron ja tiedusteli, onko ok, jos hän soittaa.

Viestit kulkivat Lukkoa ja KalPaa edustavien kaksosten eli Julius ja Jesper Mattilan kautta.

– Halusin pyytää Mäenpäältä anteeksi ja varmistaa, että hän ei loukkaantunut, Reunanen taustoittaa.

– En tuntenut häntä entuudestaan, mutta sen sanon, että hän on kivenkova ammattilainen. Pitää nostaa hattua tavalle, jolla hän on asiaa hoitanut.

Mäenpää päätyi pelin jälkeen useampiinkin haastatteluihin. Niissä hän tyytyi sanomaan, ettei ollut kuullut, mitä Reunanen sanoi.

– Kyllähän suurin osa puheesta tuolla kaukalossa on tosi lapsellista ja noloa. Mäkin käytin tosi lapsellista kieltä, Reunanen myöntää.

– Mutta ei niillä puheilla ole millään tapaa tarkoitus loukata. Tarkoitus on, että saisi vastustajan keskittymisen pois pelistä. Myönnän, että en ole siinä kovin hyvä.

Omatunto puhtaaksi ennen seuraavaa peliä

Liiga langetti Reunaselle yhden ottelun mittaisen pelikiellon, ja sen puolustaja kärsi lauantaina, kun Lukko kukisti Kärpät Oulussa.

Sinikeltaisten seuraava peli on keskiviikkona, jolloin Lahden Pelicans saapuu Äijänsuolle.

Millaisilla ajatuksilla lähestyt peliä kaiken kohun jälkeen?

– Koen, että kun tämä haastattelu on tehty ja mä olen sanonut asiat rehellisesti, pystyn keskittymään ihan täysin tiistain treeneihin ja auttamaan pelissä Lukkoa, Reunanen vastaa.

– Mulla ei ole halua eikä tarkoitusta selitellä. Edelleen kadun niitä sanojani, jotka olen siinä tilanteessa valinnut. Toivon kuitenkin, että tämä asia on nyt loppuun käsitelty omalta osaltani.

Lisää aiheesta

Kohua aiheuttaneen X-viestin julkaissut Lukon viestintäpäällikkö ottaa nyt kantaa Tarmo Reunasen tapaukseen

Tapparan tähtipuolustaja palasi liigakaukaloon ja sanoi näkemyksensä tapaus Reunasesta: Pelkkä 20-minuuttinen olisi ollut sopiva jäähy

Rangaistuksen syy korjattiin – Ulosajon saanut Tarmo Reunanen: "Käyttämäni sanat eivät kuulu jääkiekkokaukaloon"

IS: Reunanen sai rangaistuksen ja pelikiellon näistä sanoista – SM-liiga kertoo, miksi asiassa puhuttiin virheellisesti rasismista

Vain tilaajille Sopimattomia sanoja, mutta ei sittenkään rasismia? – "Tällainen kielenkäyttö ei kuulu urheiluun millään tavalla"