Tarmo Reunasen unelmaveto tärähti maukkaaseen paikkaan

Lukko kesti kotikaukalon paineet ja vei sarjan katkolle Jyväskylään.

Tarmo Reunanen on hakenut läpi kauden suoraan syötöstä vetoa, joka uppoaisi vastustamattomasti maalin kattoon.

Nyt sellainen tuli, maukkaimpaan mahdolliseen paikkaan Lukon puolustajan tulinen lämäri kiisi JYPin Eetu Laurikaisen yli ja samalla ratkaisi ottelun.

Pudotuspelien ensimmäisen kierroksen avauskamppailu päättyi Lukon hyväksi maalein 5–1 (0–0, 2–1, 3–0).

– Nuo ovat unelmapaikkoja, tuo menee tekemistäni ihan kärkipäähän. Harvoin niitä tulee, mutta tänään tuli ja kiva että osuin maaliinkin.

Pitkillä hyökkäyksillä mehuja pois JYPiltä

Sen lisäksi että nuotta heilahti iloisesti Laurikaisen selän takana, heilahtivat myös Reunasen kädet. Hän tuuletti osumaansa villisti pumpaten.

– Sen verran vähän on maaleja uralla, että jokaisessa tuuletuksessa pitää ottaa kaikki irti, Reunanen huomautti.

– Tässä on pitkin kautta ollut itseluottamuksen kanssa tekemistä, kun aina ei ole ihan luonannut. Mutta tuosta vedosta tiesin heti, että nyt lähti. Tämä oli merkittävä asia itseluottamukselle.

Sen lisäksi että osuma tuli Reunaselle itselleen maukkaaseen paikkaan, tuli se myös Lukolle.

Joukkueella oli ollut toisen erän lopussa ja kolmannen erän alussa kaikki mahdollisuudet lisätä johtoaan, mutta JYP pystyi roikkumaan maalin päässä.

Seitsemän ja puoli minuuttia ennen päätöstä tullut unelmalämäri kuitenkin murskasi JYPin haaveet tasoituksesta, ja antoi Lukolle sen kaipaaman vakuutuksen.

Ottelun loppu oli Lukon näytöstä. Raumalaiset iskivät kahdesti maalin, kun vierailijat joutuivat tyytymään vain hajanaisiin roiskaisuihin.

– Puolustimme tänään erinomaisen hyvin. Taisimme muutamalla pitkällä hyökkäyksellä ottaa aika hyvin vastustajalta mehuja pois. Ne voivat näkyä vielä enemmän, kun sarja menee eteenpäin, Reunanen totesi.

Alku oli hyvin jännittynyt ja tahmea

Ottelusarjan asetelmat ovat olleet ennakolta melko selvät. Lukko haluaa puolustaa kiekolla hyökkäyspäässä ja laittaa JYPin pelaajat kirmaamaan pelivälineen perässä.

Avauserä kuitenkin näytti, että ottelu lähti kulkemaan vierasjoukkueen päävalmentaja Risto Dufvan haluamalla tavalla.Hermostuneesti aloittanut Lukko takoi hyökkäyksiin lähdöissään jyväskyläläisten keskialueeseen. Raamikkaat jyväskyläläiset pääsivät antamaan myös taklauksilla painetta kotijoukkueen kenttäpuoliskolle.

Tämän myönsi myös Reunanen.

– Se meni täysin heidän käsikirjoituksensa mukaan. Se oli todella tahmea ja hidas erä meiltä. Hiukan siinä molempia joukkueita taisi jännittää, hän totesi.

Lukko pääsi erässä vain muutaman kerran haastamaan vierasjoukkuetta hyökkäysalueella, mutta jokaisella kerralla Eetu Laurikaisen maalille ei saatu riittävää ruuhkaa, ja laukaukset lähtivät liian sivuilta ja kaukaa.

Liedes sytytti joukkueen roihuun

Pelistä oli pitkään kateissa kaikki tunne ja pudotuspelimäisyys.

Entisestään tunnelma latistui, kun JYP iski toisen erän avausminuutilla pelin ensimmäisen täysosuman. Vierasryhmä pääsi haastamaan Lukon puolustusta mielipuuhassaan eli päätypainissa, ja maalille vapaaksi jäänyt Jerry Turkulainen tälläsi kiekon ohi Lassi Lehtisen.

Yksi epäonninen tilanne käänsi kuitenkin koko kamppailun.

JYPin puolustaja Jake Newton kompuroi ja menetti kiekon omalla alueellaan. Erinomaiseen kevätvireeseen loukkaantumisensa jälkeen yltynyt Heikki Liedes kiitti, kuittasi ja nosti sähäkän nousun jälkeen kiekon takakulmaan.

– Luin tilanteen oikein ja pääsin hieman tönäisemään Newtonia. Siinä maalilla oli iso (Nolan) Yonkman, mutta sinne oli vain maalille tungettava, maalin ja syötön saalistanut Liedes kertasi osumaansa.

Tasoitusosuma oli myös täsmälääke Lukon jännitykseen.

Jokaisen pelaajan lihakset vetreytyivät ja akut täyttyivät samalla, kun Liedes liukui hymyssä suin vaihtoaitiota kohden.Tasoitusosuman jälkeen jokainen lukkolainen luisteli, väänsi ja uhrautui joukkuetoverinsa eteen. Tämä pakotti JYPin rikkomaan, ja myöhemmin myös 2–1-osumaan, jonka Janne Keränen pääsi veivaamaan ylivoimalla.

Ensimmäinen voitto ei ratkaissut mitään

2–1-osuman jälkeen kentällä oli vain yksi joukkue. Lukon pelaajat luistelivat, syöttelivät ja nautiskelivat, kun JYPin kankeat konkarit sinnittelivät miesvartioinnilla sinikeltaisten perässä.

Neljän minuutin mittainen yhtämittainen hyökkäys päättyi Lukon ylivoimaan, mutta kun Lukko ei siitäkään osumaa saanut, olisi vierailla ollut vahva etsikkoaika iskeä peli tasoihin ja syödä sinikeltaisten vahvaa innostusta.

Lauantaina Lukko kuitenkin pelasi johtoasemassa erittäin vakuuttavasti. Reunasen 3–1-osuman jälkeen raumalaisilla ei ollut mitään hätää, ja voitto irtosi lopulta helponkin näköisesti.

Ensimmäinen kamppailu näytti juuri sen, mitä ennakkoasetelmat antoivat olettaa. JYPin joukkueella on vahva rutiini, mutta Lukon nuorella joukkueella vahva innostus.

Reunanen muistutti, että ensimmäisen voiton jälkeen ajatus ei saa karata yhtään pidemmälle.

– Luulen että sieltä tulee aika erilainen JYP sunnuntaina. He aloittavat tunnetusti Jyväskylässä kovalla ryminällä ja yleisö pauhaa. Siihen pitää olla valmis, hän sanoi.

– Mikään peli ei ratkea ensimmäiseen erään, eikä mikään sarja ensimmäiseen peliin.