Täydennysmiehiä

– Saavatpahan ainakin pelata.

Niin kommentoi Lukon valmentaja Risto Dufva tiedusteluihin Lukon ohueksi käyvästä pakkipäästä sunnuntain Blues-ottelun jälkeen.

Lukolla on käytettävissä vain kuusi tervettä puolustajaa, kun Mikko Kousa ja Antti Jaatinen ovat loukkaantuneena. Dufvan sanat ovat täysin totta. Peliajan puutteesta ei voi ainakaan kukaan mieltään pahoittaa.

Kun ottaa huomioon kokonaisuuden, Lukon tilanne on tulella leikkimistä. Ajatukset siirtyvät väkisinkin kevääseen.

Mitä jos samanlainen tilanne tulee eteen kauden tärkeimmissä peleissä, joihin on tähdätty koko vuosi? Tai itse asiassa jo monta vuotta.

Kuusi puolustajaa ei ole sinänsä ongelma, jos he ovat pelimiehiä ja hyvässä kunnossa. Kakka rävähtää tuulettimeen viimeistään siinä vaiheessa, kun rivistä tippuu vielä yksi mies.

Toissakauden ”vatsatautiottelu” pudotuspeleissä Jokereita vastaan jää ikuisesti raumalaisen jääkiekon historiaan. Lukko lähti peliin hyvinkin vajaalla miehistöllä, mutta taisteli voiton ennakkoon kovemmasta vastustajasta.

Yksittäisen ottelun voi rypistää viidellä pakilla hyvinkin, mutta kun pelataan melkein joka toinen päivä, kuorma käy väistämättä liian isoksi.

Lukko varautui CHL:ään hommaamalla laajuuttu hyökkäyspäähän. Loukkaantumisia on ketjuissakin ollut sen verran paljon, ettei rosterin paisuttaminen ollut jälkeenpäin ajateltuna mitenkään ylimitoitettu toimenpide.

Nyt näyttää vahvasti siltä, että pelaajia pitäisi olla vieläkin enemmän.

Dufva mainitsi tiukkaan sävyyn, että on turha odotella apuja ulkopuolelta. Lukon budjetti on käytetty, joten sikäli Dufvan lausunnossa on realismia.

Lukolla on kuitenkin vahva historia budjetin ylityksissä. Nyt voisi olla jälleen tilaisuus hieman löysätä periaatteita.

Kolmosparin romuluisen syvyyspakin lisääminen porukkaan toisi jykevyyttää kevään taisteluihin. Hyvän alivoimapakin löytäminen antaisi esimerkiksi Janne Niskalalle hieman lepoaikaa, jotta paras terä jäisi peliin tasakentällisin ja ylivoimalle.

Joukkueiden muovaaminen kauden aikana on nykypäivää. Eikä hartaudella kesästä asti joukkuehenki romahda, jos Koskisen Masa kiinittää koppiin uuden nimilaatan.

Olisi melkein noloa, jos hartaudella rakennettu mestaruusjuna pysähtyisi, kun hiililapiomiehiä ei enää olisikaan tarpeeksi.