Tehtiin tästä nyt numero

Suomessa on pitkä hyssyttelyn perinne. Liigavalmentajat, pelaajat, seurapomot – ja jopa kannattajat – ovat tottuneet luikertelemaan karkuun tosiasioita.

”Ei tehrä tästä ny numeroo” –asenteella ovat edenneet muutkin kuin vain ”Raipe” Helminen. Maestro on saanut höynäytettyä samaan hupiin koko joukon muita varteenotettavia jääkiekkoihmisiä.

Siksi on virkistävä nähdä, että asioista uskalletaan puhua niiden oikeilla nimillä. Kärpät aikoo uusia mestaruutensa, Lukko aikoo estää sen.

Tiistaina julki lausutun tavoitteensa mukaisesti Lukon tavoite on olla runkosarjan päättyessä kolmen joukossa – joukkue on tehnyt tavoitteestaan  jopa numeron: 108. Yhteen- ja vähennyslaskua käyttämällä voi kalkyloida, että se vaatii seitsemän pisteen parannuksen viime kauden 101 pisteeseen ja runkosarjan kolmossijaan. Lyhyelläkin matematiikalla voi ynnäillä, että jos voittaa liigan alkajaisiksi Satakunnan derbyn, välitavoite on piirun verran lähempänä.

Raumalla tavoite on uskallettu sanoa myös ääneen. Ensin kolmen joukkoon runkosarjassa ja sen jälkeen kohti kannua. Ja sama suomeksi: lopullinen tavoite on SM-kulta.

Siinä se on. Tavoite. Päämäärä. Matkan päätepysäkki. Niin sen pitäisi olla ammattilaisurheilussa jokaisella mukana olijalla. Finlandia-hiihto, Huovinretki, Pirkan soutu tai Extreme Run ovat osallistumista ja itsensä voittamista varten. SM-liigassa ja sen business-versiossa eli Liigassa tavoite on voittaa itsensä lisäksi myös vastustajat.

Koska viimeisen kymmenen vuoden aikana mestaruuteen ovat yltäneet niin HPK kuin Ässät, on syytä kysyä, milloin on Lukon vuoro.

Tästä päivästä lähtien ei enää pelkästään kysytä. Seuraavat 60 kierrosta haetaan myös vastauksia ja pohjustetaan asemia. Lopullinen totuus on tiedossa viimeistään 25. huhtikuuta.

Jääkiekkolehden kultanumerossa etukäteistotuuksia, arvioita ja joukkueen omia lähestymiskulmia on Lukon osalta tarjolla 8+6 sivun verran. ”Joko nyt, Lukko?” -pukukoppireportaasi ja ”Kaikki mahdollista” -analyysit osoittavat ainakin sen, että enää Raumalla ei mennä piiloon kaupungin pienuuden taakse. Kaupunki voi olla pieni, mutta Lukko on yksi suurista.

Kuinka suuri? Se nähdään ennen vappua. Jääkiekkoväen paras aika alkaa nyt.