Tervetuloa, KooKoo – hyvästi Mestis

Kun KooKoo viimeksi nousi SM-liigaan, se voitti keväällä 1987 I-divisioonan. Samalla oven avauksella Jokerit putosi ilman karsintoja divariin.
Suoran nousijan ja lähtijän lisäksi vaihtelua haettiin pelaamalla karsintasarja yhden liigajoukkueen ja kolmen divarimiehistön kesken.
Kymmenen joukkueen liigan toiseksi viimeiseksi jäänyt KalPa säilytti liigapaikkansa voittamalla kaikki kuusi karsintapeliä HPK:ta, TuToa ja JoKP:a vastaan.

Keväällä 1988 oli 44 ottelun liigassa jumbo, voitti vain seitsemän ottelua ja keräsi puolet vähemmän (15–29) pisteitä kuin sijalle 9 päätynyt JyP HT. Karsinnat kutsuivat. Niissä kouvolalaiset kaatoivat divarikolmosen eli lähinaapuri Kiekkoreippaan voitoin 3–2. Ykkönen ja kakkonen (HPK ja SaiPa) nousivat suoraan, sillä kaudella 1988–89 SM-liiga laajeni 12 joukkueeseen.

KooKoon toinen liigakausi tuotti 12 joukkueen sarjassa sijan yhdeksän, mutta kolmas sesonki oli murheellinen. KooKoo hävisi H-Reippaaksi muuttuneelle lahtelaisnaapurilleen ja putosi. Myös JoKP lähti – eikä koskaan palannut. Ässät palasi kiekkohistorian ylivoimaisimman divarikauden jälkeen pääsarjaan. Vaikka sen vuoden tilastoilla ei olekaan mitään tekemistä Kouvolan, KooKoon ja tuoreen liigapäätöksen kanssa, kaudesta 1989–90 ”pitää” muistaa Arto ”Gunu” Heiskasen muhkea pistesaldo: 44 peliä 58+52 ja ennen kaikkea maaginen plus-miinuslukema +90.

Joka tapauksessa KooKoon liigakausi 1989–90 jäi viimeiseksi – siis viimeiseksi ennen ensi vuotta. Nousutoiveita Kymenlaakson ylpeydellä ei oikeastaan ollut. Liigahaaveita eivät ennen 2000-lukua ja halliremonttia elätelleet kuin yksittäiset pelaajat.

Niin kuin nyt hyvin tiedetään, tälle kertaa nousu tuli puoliksi pelaamalla, puoliksi kabinetissa. Sitä taas ei tiedetä, mitä iloa ja hyötyä KooKoosta on Liigalle. Mestikselle sen lähtö on ainakin yksi uusi naula ruumisarkkuun. Kuoppakin alkaa olla valmiiksi kaivettu.

Kevään 1990 päätteeksi Lukko sai Kouvolasta Mika Alatalon. Yksi tuoreen päätöksen jälkeisistä osuvista kysymyksistä on: Mitä hyötyä Lukko ja Liigan 13 nykyistä seuraa saavat Kouvolasta ensi kaudella. Sarjapisteitä? Varmasti. Niiden lisäksi on vaikea keksiä muuta.