Terveystalo purkaa yhteistyösopimuksen koronakohussa rypevän Tapparan kanssa – urheilujohtaja sai seuralta varoituksen ja menetti valtaansa

Jukka Rautakorpi sai kirjallisen varoituksen Tapparalta. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Jääkiekkoseura Tapparan aiheuttama koronaviruskohu vei seuralta ainakin yhden yhteistyökumppanin. Terveystalo on ilmoittanut purkavansa yhteistyösopimuksen Tapparan kanssa. 

– Terveystalon tehtävänä on taistella terveemmän elämän puolesta. Samaa pyrkimystä edellytämme myös yhteistyökumppaneiltamme. Tapparan toiminta koronapositiivisten nuorten harjoittelun mahdollistamiseksi on ollut paitsi tartuntalain vastaista, myös ristiriidassa Terveystalon arvojen ja tavoitteiden kanssa, tiedotteessa todetaan.

– Olemme käyneet seuran kanssa keskusteluja tapahtuneesta ja päätyneet harkinnan jälkeen purkamaan päättymässä olleen yhteistyösopimuksen etuajassa sopimusrikkomuksen vuoksi.

Terveystalo on edelleen useamman liigaseuran, myös Rauman Lukon, yhteistyökumppani.

– Kaupallisen yhteistyön päättämisestä huolimatta Terveystalo on valmis neuvottelemaan Tapparan kanssa tarpeellisista järjestelyistä seuralle välttämättömien lääkäripalveluiden tarjoamiseksi kuluvan Liiga-kauden loppuun.

"Kunnianhimo ei saa ajaa turvallisuuden edelle"

Tapauksen taustalla on Tapparan urheilujohtaja Jukka Rautakorven ratkaisu päästää koronaan sairastuneet Tapparan A-juniorit harjoittelemaan jäähalliin. Ilta-Sanomien mukaan aloite ei tullut pelaajilta, vaan urheilujohtaja kutsui oireetonta koronaa sairastavat 17-vuotiaat pelaajat harjoittelemaan. 

Julkisuudessa täystyrmäyksen saanut temppu ei mennyt päänsilityksillä myöskään seuran sisällä.

Ilta-Sanomat uutisoi, että Rautakorpi joutui ensin seuran taustayhtiön Tamhockey Oy:n hallituksen puheenjohtajan Heikki Penttilän tiukkaan puhutteluun ja sai sen jälkeen kirjallisen varoituksen työnantajaltaan.

– Tapparan sisäinen kurinpitomenettely on käyty loppuun. Tämä oli vakava rikkomus, eikä sellaista missään nimessä katsota läpi sormien, Penttilä sanoi IS:lle.

– Omien selvittelyjemme jälkeen johtopäätös oli selkeä: maitopurkki oli kaatunut pöydälle, selittelyille ei ollut sijaa.

Tapauksen seurauksena Hakametsä 3 -harjoitusjäähalli jouduttiin sulkemaan ja desinfioimaan. Asiasta on tehty myös rikosilmoituksia, ja Rautakorven toiminta on myös SM-liigan hallituksen käsittelyssä.

Penttilä paljasti Ilta-Sanomien haastattelussa, että Tappara päätyi jo karsimaan urheilujohtajansa toimivaltaa. Hänen mukaansa Rautakorpi ei enää päätä, miten Tapparassa suhtaudutaan koronaviruspandemiaan liittyviin ohjeistuksiin ja suosituksiin. Niistä päättää jatkossa Tapparan toimitusjohtaja Mika Aro.

– Rautakorpi on ollut tosi tarkka näissäkin asioissa. Hän on jatkuvasti selvittänyt, että missä menee kulloinkin terveysviranomaisten asettama raja esimerkiksi harjoittelun suhteen, Penttilä kommentoi.

– Olen yrittänyt viestiä, että tällä kaudella kunnianhimo ei saa ajaa pelaajien turvallisuuden edelle, mutta ehkä minun olisi pitänyt olla viestinnässäni vieläkin terävämpi.

Kapteenikin tuomitsi pomonsa tekemiset

Tapaus oli puheenaiheena myös keskiviikkona, kun Tapparan liigajoukkue kohtasi Hakametsän ykköshallissa HPK:n. Tapparan kapteeni Jukka Peltola tuomitsi pomonsa tekemiset. 

– Onhan se nyt erikoista. Tietysti ensimmäinen lähtökohta on ihmisten terveys, ja sen pitää olla kaiken alkupiste tässä hetkessä, Peltola summasi viime päivien tapahtumat STT:n haastattelussa.

– Ollaan joukkueen sisällä asioista tietoisia ja käyty niitä läpi, mutta fakta on se, että ei me pelaajistossa kauheasti pystytä niihin vaikuttamaan.

Koronavirus on ollut Tapparan murheena monella tavalla. Joukkueen tshekkimaalivahdin Dominik Hrachovinan sosiaalisessa mediassa jakama disinformaatio toi myös negatiivista julkisuutta, ja Ruotsissa pelattu EHT-turnaus vei joukkueelta pelaajia.

Hrachovinan lisäksi Jiri Smejkal, Michal Moravcik ja Valtteri Kemiläinen joutuivat jättämään pelejä väliin koronakaranteenien takia. Kemiläinen ei vieläkään ole päässyt palaamaan Tapparan pelaavaan kokoonpanoon.

– Toivottavasti näemme Kemiläisen vielä runkosarjassa, mutta tarkemmin asiasta en pysty sanomaan, toimitusjohtaja Aro kommentoi MTV:n haastattelussa.

Vaikka Tapparalla ei muuten ole mennyt putkeen, yhdessä asiassa toimitusjohtaja Aro taisi osua naulan kantaan Ilta-Sanomille antamassaan haastattelussa.

– Tänä vuonna urheilu ei ole se ykkösasia, vaan se, että tästä kaudesta selvitään yhdessä terveenä. Toivotaan, että siinä samalla pystymme pelaamaan ja harjoittamaan ammattia.

Lukko–Tappara Kivikylän Areenalla perjantaina kello 18.30. Ilmaiskanava Subin lähetys käynnistyy kello 18.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Ilveksen koronatartunta varmistui jatkotesteissä, joukkueen toiminta on keskeytetty – tapaus ei vaikuta Tampereella pelanneeseen Lukkoon: "Kenelläkään ei ole ollut oireita"