Tiesitkö, että Ylen MM-studioistakin tuttu maajoukkuevalmentaja opiskeli aikanaan Rauman OKL:ssä? – "Lukollahan oli silloin kova jengi"

HJK:n ja Huuhkajien valmennustiimiin kuuluva Toni Korkeakunnas kokee, että jos maailman parhaat jalkapalloilijat ovat koolla Qatarissa, hänen kuuluu ammattinsa puolesta katsoa kisoja.

| Päivitetty

Länsi-Suomen urheilusivuilla käsiteltiin marraskuussa Rauman OKL:n merkitystä raumalaiselle urheilulle. Jutun yhteydessä oli faktaboksi, jossa oli tarkoitus nostaa esiin muutamia OKL:ssä opiskelleita mielenkiintoisia nimiä. Listan ei ollut tarkoituskaan olla täydellisen kattava, mutta se kirvoitti paljon palautetta: miksi tämä ja tämä nimi ei ollut mainittu?

Yksi meriiteiltään kovimpia tällaisista nimistä oli varmasti Toni Korkeakunnas, joka toimi päättyneellä kaudella valmentajana Suomen miesten jalkapallomaajoukkueessa ja Helsingin Jalkapalloklubin mestarijoukkueessa. Korkeakunnas kuulosti suorastaan ilahtuneelta, kun Länsi-Suomi kyseli häneltä muistoja OKL-vuosiin liittyen.

– Onpas siinä mielessä hauska sattuma, että olimme juuri vanhojen OKL-opiskelijakavereiden kanssa syömässä ja viettämässä iltaa. Emme olleet nähneet varmaan kymmeneen vuoteen, Korkeakunnas kertoo.

Korkeakunnaksen, 54, muistin mukaan hän opiskeli Raumalla kasvatustieteiden maisteriksi vuosina 1991–95, vaikka se ”menee jo vähän muinaishistorian puolelle”.

Yhtä vuosikurssia myöhemmin opiskelunsa aloitti muun muassa Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt, jonka pelejä Äijänsuolla Korkeakunnas kävi paljon katsomassa.

– Lukollahan oli silloin kova jengi: oli Niemisen Veikkoa, oli nuoret sahlstedtit ja rintaset sekä tämä kaurajätti Laitilasta (Pasi Saarela). Itsekin pelasin joskus kolmanteen divisioonaan asti jääkiekkoa, niin oli kiva käydä katsomassa pelejä. Niissähän oli silloin meininkiä, Korkeakunnas muistelee.

Viime vuosina entisen iirokapteenin mentorina

Itse Korkeakunnas pärjäsi paremmin lopulta jalkapallossa, jossa ylsi pelaajana ykkösdivisioonaan sekä myöhemmin päävalmentajana liigatasolle asti. Opiskellessaan Raumalla ”Toke” pelasi seinäjokilaisissa TP-55:ssa ja TP-Seinäjoessa sekä Vaasan Palloseurassa, joka nousi tuolloin (1994) Veikkausliigaankin.

Pallo-Iirot pelasi myös noina kausina vuotta 1992 lukuun ottamatta ykkösdivisioonassa.

– Treenailinkin silloin paljon Pallo-Iirojen kanssa, mutta en koskaan pelannut raumalaisessa jengissä. Joku vuosi en tosin saanut treenatakaan, kun Iirot vaihtoi valmentajaa. Olisinko ollut silloin sellaisen joukkueen kuin UTU:n harjoituksissa? Korkeakunnas pohtii.

Helsinkiläinen muistelee lämmöllä Seminaarimäen tiivishenkistä opiskelijaporukkaa, joka kävi paljon yhdessä pelailemassa muun muassa jääkiekkoa, sählyä ja koripalloa.

– Tosi hyviä muistoja Raumalta. Välillä vähän opiskeltiinkin, mutta se ei kyllä ole päällimmäisenä mielessä, hän naurahtaa.

Uutisia OKL:n Rauman-kampuksen lopetusaikeista Korkeakunnas kuvailee todella surullisiksi.

– Uskon, että OKL:llä on aika iso vaikutus raumalaiseen kaupunkikuvaan ja elämään. Paljon on varmasti sitä kautta jäänyt ihmisiäkin Raumalle, ainakin joksikin aikaa, hän toteaa ja muistaa heti yhden.

Pallo-Iirojen entinen kapteeni ja juniorivalmentaja Eetu Kaipio on Korkeakunnaksen entinen pelaaja FC Viikingeistä ja Myllykosken Pallosta. Nykyään Kaipio aloittelee ensimmäistä pestiään miesten joukkueen valmentajana Kaarinan Pojissa Kolmosessa.

– Sellaisia kytköksiä Raumalle on edelleen ollut, että olen mentoroinut häntä tässä valmentajauran alussa, Korkeakunnas paljastaa.

Ylen asiantuntijana MM-kisalähetyksissä

Valmentajien mentorointi ja kouluttaminen on ihan Korkeakunnaksen työtäkin. Hän on Palloliitossa huippuvaiheen valmennusosaamisen asiantuntija, tosin työvapaalla tuosta pestistä.

Viime viikkoina Korkeakunnas on tullut tutuksi telkkarista, sillä hän on toiminut yhtenä Ylen asiantuntijoista Qatarin MM-kisalähetyksissä.

Isäntämaan ihmisoikeustilanne ja erilaiset ulkourheilulliset asiat ovat olleet kisojen aikana paljon esillä mediassa. Esimerkiksi Suomen naisten A-maajoukkuehyökkääjä Linda Sällström on ilmoittanut boikotoivansa kisoja, mutta Korkeakunnas olisi seurannut pelejä ilman Ylen rooliakin.

– Koen, että jos maailman parhaat jalkapalloilijat ovat koolla pelaamassa, niin kyllä mun kuuluu nähdä, kun he pelaavat. Se kuuluu työhöni, että tiedän, mitä mun ammatissani ja lajissani tapahtuu, Korkeakunnas toteaa. 

Näihin asioihin Toni Korkeakunnas on kiinnittänyt huomiota MM-kisoissa

Toni Korkeakunnas, mihin asioihin neuvoisit jalkapalloilijoita, valmentajia tai miksei katsojiakin kiinnittämään huomiota MM-kisoissa?

Mikä MM-joukkue on tehnyt sinuun vaikutuksen?

Entä kuka pelaaja on tehnyt MM-kisoissa vaikutuksen? Äläkä sano Messi tai Ronaldo.

Oletko havainnut sellaista pelillistä trendiä, joka tulisi muuttamaan jalkapalloa kisojen jälkeen?

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut