Tikkanen muuttui pianonsoittajasta pianonkantajaksi: "Ei missään nimessä helppoa"

Harri Tikkasen rooli on muuttunut aiemmista kausista, mutta TPS-puolustaja uskoo onnistuneensa puolustavammassa roolissaan. "Pitää vain aina yrittää tehdä parhaansa kun jäälle pääsee", Tikkanen toteaa.

Jo 16:tta kauttaan Liigassa pelaava Harri Tikkanen on opittu tuntemaan pätevänä kiekollisena puolustajana, jolla on paljon vahvuuksia hyökkäyspään pelaamisessa.

Tällä kaudella lappeenrantalaisen asema TPS:n takalinjoilla on kuitenkin ollut erilainen kuin viime kaudella tai sitä ennen Lukossa.

Muutos heijastuu tilastoissa. Tikkanen on tehnyt tällä kaudella tehot 0+1, kun aiempina kausina runkosarjan saalis on pyörinyt 15–20 pisteen tuntumassa. Ylivoima-aikaa on tullut koko kaudella vain kahdeksan minuuttia.

Tehotilasto ja edistyneet tilastolukemat kuitenkin osoittavat, että uusikin rooli kelpaa. Tehotilasto on kahdeksan osumaa plussalla, ja muutkin tilastot kertovat, että TPS hallitsee kenttätapahtumia myös Tikkasen ollessa jäällä.

–Rooli on tosiaan erilainen kuin vuosikausiin. Suurin osa jätkistähän haluaisi pelata ylivoimaa, mutta ei siellä kaikille paikkaa ole. Siihen pitää tietysti sopeutua. Aika näyttää, tuleeko ylivoimavastuuta myöhemmin, Tikkanen ruotii.

Hyvin peliä hyökkäyssiniviivalla pyörittävä 35-vuotias pakki myöntää, ettei muutos ole ollut helppo.

–Jos tulee rikkonaisia pelejä ja saamme paljon ylivoimaa, niin voi joutua istumaan pitkiäkin aikoja penkillä ja pitämään tuntumaa yllä. Ei se missään nimessä helppoa ole. Kaikkeen pitää kuitenkin sopeutua. Kunnialla kannan sen ruudun, joka annetaan, Tikkanen pyörittelee.

–Koen, että olen hoitanut aiempaa puolustavamman roolini ihan mallikkaasti. Siellä on miehiä, jotka tekevät tulosta ja yrittävät voittaa meille pelejä. Meidän tehtävämme on antaa heille siihen edellytykset pitämällä oma pää puhtaana. Omassa pelissäni painotus on siirtynyt hyökkäyspäästä puolustuspäähän.

Viime viikolla TPS hävisi pitkästä aikaa kaksi ottelua peräkkäin. Hätä ei toki ole tämännäköinen, sillä sekä KalPaa että Lukkoa vastaan mukaan tarttui piste.

–Lähimuistissa ei tosiaan ole kahden tappion viikkoa. Se on hyvän joukkueen merkki. Isossa kuvassa olemme hyvällä tiellä, Tikkanen muistuttaa.

–Emme me viime viikollakaan huonosti pelanneet. Ne olivat tiukkoja maalin pelejä, ja niin sen pitää tässä vaiheessa ollakin. Jokaisessa pelissä olemme voitonsyrjässä kiinni. Jos erikoistilannepelaaminen paranee ja saamme hieman lisää kärsivällisyyttä, niin pelaaminen helpottuu.

TPS:n pelissä sakkaa merkittävimmin juuri se osa-alue, johon Tikkasella ei tällä hetkellä ole osaa eikä arpaa. Ylivoima on ailahdellut läpi kauden, ja TPS:n kymmenen viime ottelun ylivoimaprosentti on entistäkin heikompi 9,76. Moisella osumatarkkuudella tiukkoja pelejä on vaikea kääntää voitoksi.

–Esimerkiksi lauantain Lukko-peliä hallitsimme ihan suvereenisti, mutta maalinteko helpottaa kummasti omaa tekemistä. Tottakai se vapauttaisi tekemistä, jos saisimme ylivoimalla maalin tai pari aikaiseksi. Viidellä viittä vastaan pelaaminen on ollut hyvällä tasolla koko ajan. Kun tulee paikka, pitää vain pystyä ratkomaan, Tikkanen summaa.

Ylivoimakurimuksen kääntäminen ei tule olemaan keskiviikkonakaan helppoa. Vastustaja Ässät on yksi liigan parhaista koti- ja alivoimajoukkueista.

–Yleensä joukkueet pelaavat valmentajansa näköistä kiekkoa. Jyrki Aho näytti jo Bluesissa, että hänen joukkueensa on suoraviivainen ja fyysinen. Se vain korostuu, kun Ässät pelaa kotona. Siihen pitää olla valmis vastaamaan, Tikkanen korostaa.

TPS:n kokoonpano Ässiä vastaan:

Erik Thorell-Jerry Ahtola-Dave Spina
Jasper Lindsten-Patrik Virta-Tomi Kallio
Ilkka Pikkarainen-Jonne Virtanen-Otto Nieminen
Topi Taavitsainen-Julius Vähätalo-Teemu Väyrynen

Henrik Tallinder-Elmeri Eronen
Martin Berger-Ilkka Heikkinen
Jani Forsström-Harri Tikkanen
Markus Kojo

Aloittava maalivahti: Aleksandar Georgijev
Varamaalivahti: Oskari Setänen