Tolvasen syrjäyttäminen tulokasvalinnassa tyrmistyttää – löytyikö playoffeista syy venäläisen suosimiselle?

Eeli Tolvasen ensimmäinen tulokaskausi meni mainiosti – ei kuitenkana niin mainiosti, että 49 ottelussa lauotut 19 maalia olivat riittäneet KHL:ssä kauden tulokkaaksi palkitsemiseen. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Eeli Tolvanen, 49 ottelua ja 36 (19+17) pistettä. Syntymävuosi 1999. Seura Helsingin Jokerit.
Vitali Kravtsov, 35 ottelua ja 7 (4+3) pistettä. Syntymävuosi 1999. Seura Traktor Tseljabinsk.

Kumman sinä noilla tiedoilla valitsisit vuoden tulokkaaksi?

Niinpä.

KHL valitsi kuitenkin toisin kruunaamalla Vladivostokissa syntyneen Kravtsovin vuoden tulokkaaksi. Niinpä seitsemän tehopistettä kerännyt saman ikäinen venäläisnuorukainen sai kunnian tulla valituksi. KHL:ssä tulokaspalkinto on nimetty edesmenneen Aleksei Tsherepanovin mukaan.

Tolvasen sivuuttamista ei otettu vastaan olankohautuksella Suomessa.

Päätös herätti luonnollisesti aikamoista hämmennystä Venäjän ulkopuolella. Vaikka valinta julkistettiin myöhään keskiviikkoiltana, twitterissä oli

Kauden jääkiekkkotoimittajana palkittu Urheilulehden NHL-kirjeenvaihtaja Sami Hoffren esimerkiksi twiittasi hämmentyneenä kesken konfrerenssifinaalien kiireidensä.


Alkupöyristyksen jälkeen Suomessa alettiin puntaroida myös valintakriteerejä. Onko esimerkiksi niin, että valinta on rajattu vain alle 26-vuotiaisiin syntyperäisiin venäläispelaajiin? Ei ole. 

Kiekkoareenan varmistamien tietojen mukaan Tsherepanovin muistopalkinto voidaan myöntää myös muille kuin syntyperäisille venäläisille. 

Aamun mediahässäkän jälkeen myös Jokerit tiedotti tulokaskriteereistä: "Koska aiheesta on paljon kysytty ja siitä esiintyy mediassa ja keskusteluissa erilaisia versioita, selvennämme kriteerit nyt tässä: KHL:n tulokaspalkinnon voi saada minkä tahansa maan alle 26-vuotias kansalainen."

Miksi Tolvanen siitä huolimatta sivuutettiin? Virallista vastausta KHL ei ole antanut.

Päätös ei kerännyt päänsilittelyjä Jokereiden GM:ltä Jari Kurrilta, jonka Kiekkoareena tavoitti aamutuimaan Moskovasta.

Jokereiden toimitusjohtaja Jukka Kohonen kertoi MTV:n haastattelussa olleensa paikan päällä palkintogaalassa.

– Juttelin tuosta KHL:n presidentin Dmitri Tshernyshenkon kanssa heti tilaisuuden jälkeen. Hän ei keksinyt mitään selitystä tuolle. Hän sanoi vain, että ”maybe next year” (ehkä ensi vuonna). Sanoin, että tulokaspalkintoa ei voi pahemmin saada ensi vuonna. Jari (Kurri) oli myös kysynyt asiasta ja vastaus oli se, että palkinto annetaan sellaiselle pelaajalle, joka tulee paikan päälle, Kohonen kummasteli.

Toki pitää muistaa, että KHL:n pudotuspeleissä Kravtsov keräsi muhkeamman pistemäärän kuin Tolvanen. Venäläinen nakutti niissä  11( 6+5) pistettä 16 ottelussa, kun Tolvasen pelimäärä jäi 11:een ja pisteet seitsemään (6+1). 

Voi toki myös olla, että KHL:ssä ei katsottu hyvällä Tolvasen loppukauden (sinänsä täysin laillista) loikkaa NHL-ympyröihin. Nuori suomalainen siirtyi Jokereiden kauden päätteeksi Nashvilleen, missä hän pääsi pelaamaan kolmessa runkosarjaottelussa.

KHL ja NHL ovat keskenään kulisseissa sopineet, etteivät houkuttele toisiltaan sopimuksenalaisia pelaajia.

Seuroilla toki on lupa päätyä omiin neuvotteluratkaisuihinsa. Juuri tästä oli Tolvasen, Jokereiden ja Nashvillen kohdalla kyse, kun nuori snaipperi vapautettiin pelien päätyttyä sopimuksestaan, jotta siirto Pohjois-Amerikkaan onnistui.

KHL:n tähdistökentälliseen mahtui yksi SM-liigasta tuttu pelaaja, Lukossa kaudella 2012–13 ihastuttanut Justin Azevedo ihastutti myös Kazanissa. Lue juttu Azevedosta tästä.