Tommilan Kallen maalilla ensi kertaa pudotuspeleihin

Lukko on päässyt vain kerran SM-finaaliin. Äijänsuon ainoat loppuottelut, kaksi kappaletta, pelattiin keväällä 1988.

Lukko voitti Tampereen Hakametsässä ensimmäisen finaalin, mutta hävisi neljä seuraavaa. Tappara voitti mestaruuden. Lukolle hopea oli ensimmäinen SM-liigassa. Myöhemmin on tullut kolme SM-pronssia (1994,1996 ja 2011).

Raumalaiskiekkoilun kultaisella vuosikymmenellä, 1960-luvulla, ei pudotuspelejä ollut keksitty. Mitalit jaettiin niin kuin sarjataulukon perusteella. Lukko voitti kerran kultaa, kahdesti hopeaa ja kahdesti pronssia.

Yhtä divarikautta lukuun ottamatta Lukko on pelannut aina SM-liigaa, joka käynnistyi 1975. SM-liiga toi Suomeen pudotuspelit, joita jännättiin ensi kertaa keväällä 1976.

Pitkään pudotuspeleihin pääsi vain runkosarjan neljä parasta joukkuetta. Neljä play off -paikkaa oli tavoiteltavana myös kaudella 1987-1988.

TPS 12 kertaa, Ässät 8, Lukko 0

Siihen mennessä Turun Palloseura oli pelannut pudotuspeleissä 12 kaudella ja Porin Ässät kahdeksalla kaudella. Mutta Rauman Lukko ei vielä kertaakaan. Edellisten kausien sijoitukset olivat olleet tutusti seitsemäs, kahdeksas ja kahdeksas.

Hopeakauden Lukon runko koostui vielä omista kasvateista. Avainpelaajia olivat mm. Jarmo Kuusisto, Erik Hämäläinen, Matti Forss, Jari Torkki, Ismo Villa ja Esa Tommila.

Täsmähankinnat osuivat nappiin: toista kauttaan Lukossa pelanneet Jarmo Myllys ja Arto Heiskanen sekä Ari Vuori, Neil Belland ja Allan Measures. Päävalmentaja Matti Keinonen puhalsi porukkaan hyvän hengen.

Lukko-HIFK monella muistissa

Niinpä Lukko pelasi ensimmäisen ehjän liigakautensa. Runkosarjan viimeinen matsi on jäänyt lämpimänä muistona monen raumalaisen mieleen.

Lukko tarvitsi voiton ja kaksi pistettä pitääkseen TPS:n takanaan viidentenä ja pudotuspeliviivan alla. Äijänsuolle saapuivat Stadin kingit, sarjakakkonen HIFK.

Lukko sai lentävän lähdön, kun Kuusisto sivalsi ranteella avausmaalin. Torkki vei Lukon ylivoimalla 2-0-johtoon. Äijänsuon seisomakatsomot velloivat. Yleisö hihkui ja huokaili täpinöissään. Josko aurinko vihdoin paistaisi risukasaan?

Hagman, Järvi ja lopussa jäähy

HIFK:n ykköstähti Matti Hagman kavensi läpiajosta. Maajoukkuemies Iiro Järvi tasoitti pelin 2-2:een. Katsojilla alkoi kurkkua kuristaa. Näinkö meille jälleen käy?

Yleisö hiljeni vakavoituneena - ensin raivoisasti ”nuijaa” karjuttuaan - kun Lukko joutui alivoimalle ajassa 56.27. IFK lähti lyömään ratkaisevaa niittiä.

Alivoimalla Tommila katkaisi vastustajan syötön keskialueella. ”Kalle” ei lyönyt kiekkoa päätyyn, vaan oivalsi tilaisuutensa. Hän luisteli pakin ohi, liukui kohti maalia, nosti mailansa. IFK-vahti Sakari Lindfors odotti Tommilan tavaramerkkiä ”Amerikanmälliä” ja tuli reilusti vastaan.

Tommila ei lämännytkään, vaan laski mailansa ja kiersi Lindforsin, joka ei enää päässyt sivuttaisliikkeeseen. Kalle sijoitti kiekon maaliin ja Äijänsuo repesi riemuun. 3-2.

Vielä sisukas alivoiman tappo ja päättäväinen puolustustaistelu. Se oli siinä!

Välierissä Lukko kellisti runkosarjan voittaneen Ilveksen suoraan kolmessa ottelussa. Mutta siitä lisää viikon päästä.

Fakta

Esa Tommila

Syntynyt Raumalla 1962. Pelasi kasvattajaseurassaan Lukossa 1992 saakka. Sen jälkeen Ilves, TuTo, Grenoble, AIK ja Piteå.

Lukon hopeakaudella pudotuspelit mukaan laskien 52 ottelua, pisteet 15+25.

Nuorten MM-kisoissa pronssia 1982. Ainoa liigamitali Lukon hopea 1988.

Tekee nykyisin asuntokauppaa Raumanmeren Kiinteistövälityksessä, jonka omistavat Tommilan vanha pelikaveri Tero Käpynen ja Tiia Kastola.