Tori täyttyi juhlijoista: Tapparan tshekkivahti viihdytti yleisöä "pääjuontajana" – katso kuvat

Torin täydeltä väkeä. Tampereen Keskustori täyttyi ääriään myöten lauantai-iltapäivän kultajuhlissa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto


Tori täyttyi Tapparan kannattajista. Taas. Niin kai pitää sanoa, sillä vuosi sitten nähty kansanjuhla toistui tänä keväänä. Tampereen keskustorille kerääntyi yli 10 000 ihmistä, joista valtaosa tunnusti oranssia väriä.

Joukkue ilmestyi estradille ensimmäisen tunnin jälkeen. Sen jälkeen uontohommista päävastuun kantoivat "pääjuontaja" Dominik Hrachovina ja "apujuontaja" eli puolustaja Aleksi Salonen, joka tottelee joukkueessa lempinimeä "Sählä". Ellei nimi olisi jo varattu Saloselle, joukkuekaverit saattaisivat kehitellä jotain saman suuntaista myös eloisan vilkkaalle tshekkivahdilleen.

– Moi, moi, mitä kuuluu. On hieno olla teidän edessä taas. Se on iso kunnia, Hrachovina aloitteli ja totesi, että aika viime vuoden ja tämän kevään torijuhlien on varmasti tuntunut kannattajien mielestä pitkältä.

– Tai ei se nyt niin pitkä aika ole, vain vuosi, kuuluttaja-maalivahti virnisti.

Tamperetta tshekkiläisittäin murtaen. Dominik Hrachovina kantoi päävastuun Tapparan torijuhlan juontamisesta. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto


– Me vähän mietimme, miten käy, että onko tamperelaisilla jo maha täynnä, Jyväskylästä kotoisin oleva Salonen aloitti, antoi katseen kiertää tuhatpäisessä väkijoukossa ja siteerasi Tapparan kotipelien kuuluttajaa Petri Kääriäistä painottaessaan viimeistä sanaa.

–  Mulla on ilo ilmoittaa, että Keskustori on loppuunmyyty! 

No, ei tori loppuunmyyty ollut, sillä tapahtuma oli ilmainen, mutta aika lailla ääriän myöten täynnä tori toki oli.

Kun lavalle nousi Hrachovinan ja Salosen rinnalle toinen JYP-lähtöinen puolustaja Valtteri Kemiläinen, kuultiin sangen räikeää Jyväskylä-suitsutusta.

– Jos haluat mestaruuden, hommaa jyväskyläläinen. Hos haluat tuplamestaruuden, hommaa toinen jyväskyläläinen. En tiedä, kenet "Mikki" hommaa, jos haluaa triplamestaruuden, keskisuomalaiset sanailivat.

Toimitusjohtaja Mikko Leinonen kuunteli takalinjojen luottomiesten lavajuttuja hymynkare suupielissään lavan sivustalla yhdessä Tamhockey Oy:n hallituksen puheenjohtajana Heikki Penttilän kanssa.

Mestarijoukkueen jäsenet nousivat lavalle yksi kerrallaan. Hyökkääjä Manu Honkanen sai syntymäpäivänsä kunniaksi onnittelulaulun 10 000-päiseltä väkijoukolta, ja Veli-Matti Savinaisen kohdalla otettiin kaikki irti Kuopiossa sattuneesta "miekanisku"-episodista. 

Pariin-kolmeen otteeseen juttu jäi lyhyeksi, koska "tämän enempää ei voi julkisesti kysellä".
 

Ennen lavalle nousemistaan mestarit – ja Kanada-malja – nähtiin parvekkeella. Tapparalaiset olivat Raatihuoneella Tampereen kaupungin vastaanotolla pormestari Anna-Kaisa Ikosen vieraina. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto


Mikrofoni-kaksikon juontoihin mahtui monenlaista tarinaa, ja jokunen paljastuskin. Kun Salonen esitteli pakkiparinsa Otso Rantakarin, kuultiin ensin selonteko havaijiparista ja sen jälkeen kysymys, montako kertaa puolustaja pelasi päättyneellä kaudella Kouvolassa. 

Vastaus oli nolla.

Rantakari oli nukkunut pommiin – tai ainakin vähän liian pitkään – ennen kummankin Kouvolassa pelatun KooKoo-ottelun pelipalaveria ja jätetty kurinpidollisista syistä kotiin Tampereelle.

– Ei siinä mitään loukkantumista tai sairastumista ollut. Sen nyt voi jo tässä vaiheessa todeta, puheenjohtaja Penttilä hymähti ja laski kirvesrintojen olleen tästä syystä vieraspelireissulla vajaalla, vain 17 kenttäpelaajan, miehityksellä.

Samalla kävi selväksi, että vaikka Tappara pelasi tänä keväänä viidettä peräkkäistä kertaa finaaleissa, matkan varrella on mahtunut kaikenlaista. Tarkat raamit, riittävän kova kuri ja kaikkia koskevat vaatimukset ovat arkea myös mestarijoukkueessa.

Lippuja ja pahvinaamoja. Yleisöllä tuntuu olevan Tapparan mestarijoukkueessa todella monta suosikkia. Pekka Saravon pahvinaaman lisäksi kannattajien käsissä keikkui kirvesrintojen kasvoja kunnon kattauksella. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto


Lavalla nähtin ennen iltapäivän päätähtiä Mansesteri-rytmiryhmä, jota "fiittasi" kansanedustaja-muusikko Mikko Alatalo. Tammerekosken sillalla kaikui komeasti ja yhteislauluksi sopiva kotiseutuveisu sai lisäpontta Keskustoria ympäröivien kivitalojen seinistä komeasti.

Vielä pykälää äänekkäämmin yleisö otti osaa Saravon Pekka -renkutukseen. Aktiiviuransa vajaat kaksi vuorokautta aiemmin lopettanut Saravo tosin oli siinä vaiheessa muun joukkueen tavoin vasta matkalla lavan lähelle. Tampereen kaupunki järjesti mestareilleen vastaanoton Raatihuoneella eli Keskustorin toisella laidalla.

Mestareiden ilta jatkuu yhteisellä illallisella, johon ottavat osaa myös pelaajien, valmentajien ja joukkueen muiden jäsenten vaimot. Tähän asti juhlia oli aloiteltu parin päivän verran poikaporukalla.

Tätä kannatti odottaa. Illan odotetuin "vieras" oli jo vanha tuttu, sillä kapteeni Jukka Peltola sai viime vuonnakin kunnian kohottaa Kanada-maljan korkeille käsivarsille. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto