"TPS on koko Suomen joukkue!"

Lukon vierailu houkutteli Turkuhalliin mukavasti yleisöä, mutta oman värikkään lisänsä katsomoon erikoinen pitkänmatkalaisten ryhmä. TPS:n etäkannattajat olivat toistamiseen tällä kaudella keränneet linja-autollisen väkeä Oulusta, Raahesta, Ylivieskasta, Sievistä, Nivalasta, Haapajärveltä ja jopa Tampereelta. 

Runsaan viidenkymmenen kannattajan ryhmä joutui pettymään lauantain pelin tulokseen, mutta tunnelmaa kohotti matkan jatkuminen TPS:n faniristeilylle. Aivan helpolla ei tällainen seurua liikahda valtakunnan toiselta puolelta.

– Onhan se melkoinen urakka varsinkin tällaisessa tapauksessa, kun lähdetään risteilylle. Pitää järjestää vapaita,e ttä voi lähteä ja sponsoreita on ollut pakko löytää, jotta saatiin hinta järkeväksi, ryhmän puuhamies Teemu Mattola kertoo.

Etäkannattajien ilonaiheet jäivät vähiin lauantain koitoksessa.

Toinen etäkannattajien aktiivi Risto Muhola sanoo innostusta olevan siinä määrin, että matkoja nähdään jatkossakin.

– Tullaan varmasti toistekin. Jos me saadaan 50 hengen porukka ja saadaan joku kipinä joukkueeseen, tasan tarkkaan järjestetään uusiakin reissuja, Muhola linjaa.

Iso kysymys pohjoisten vieraiden kohdalla kuuluu tietysti: Miksi TPS? Tarinan juuret ovat aikuisten herrasmiesten osalta 1990-luvun kultakauden peleissä. Kun TPS ja Jokerit hallitsivat kotimaisia kaukaloita rajulla kaksinkamppailullaan, kiekkokansa valitsi puoliaan laajasti muuallakin kuin Turussa ja Helsingissä.

Turkulaisen sympaattisuuden ohella Palloseuralla oli noihin aikoihin riveissään yksi ylittämätön valttikortti. Teemu Selänteen suunnattua taalajäille uudet tuulet puhalsivat Turusta ja 90-luvun puolivälissä vietettiin Saku Koivun valtakautta. Eräs kaikkien aikojen karismaattisimmasta suomalaisista urheilutähdistä toi aikoinaan seuralle suuren määrän faneja ja mittavan tilin fanituotemyynnillä.

– Se tuli jo lapsena, vaikka itsekin olen Sievistä kotoisin. 90-luvulla lapsena oli se TPS vastaan Jokerit -asetelma, ne oli vaihtoehdot. Saku Koivun läpilyöntikaudesta se lähti omalla kohdalla. Pohjoisen Kärppähuuma ei ole ikinä hetkauttanut minua, Muhola muistelee.

– Minulla on aika samanlainen tarina, 90-luvun alkuvuosista saakka olen seurannut Tepsiä. Isä oli siihen aikaan kova jokerifani, mutta 7-vuotiaana joku siinä Tepsissä säväytti enemmän, toteaa Mattola.

Kaksikko on omin päin ja pienellä porukalla matkaillut Turkuun jo pitkään. Mohola kertoo lauantaina vierailun olleen hänelle 30. peli Turkuhallissa. Mahdollisuuksien mukaan he käyvät katsomassa myös vieraspelejä muun muassa Oulussa.

Etäkannattajat eivät pohjoisessa käy suuremmalla ryhmällä TPS:n otteluissa, mutta vuorokauden ja runsaan tuhannen kilometrin mittaisiin länsirannikon keikkoihin intoa riittää kasvavissa määrin. Oman innostuksen ohella puuhamiehet haluavat levittää ilosanomaa laajemmin. Heille "Puolen Suomen Kärpät" ei merkitse mitään.

– Haluamme tuoda sen esiin, että TPS ei ole pelkkä Turun joukkue, se on koko Suomen joukkue ollut pitkän aikaa!  90-luvulla se kannatus oli suurta, nyt se pitäisi saada taas heräämään, Muhola visioi.

Seuraavan kerran retkikunta aikoo saapua Turkuun pudotuspeleissä. Niiden pelaamisesta ei arvion mukaan ole epäilystäkään tänä keväänä, etäkannattajien luotto on kova.

– TPS:n kevät näyttää hyvältä. Kun saadaan [Eric] Perrin takaisin ja toivottavasti [Lauri] Tukonen takaisin, voidaan odottaa mitä vain. Taivas on rajana. Kuuden sakkiin mennään, se on selviö - sen jälkeen kaikki on mahdollista, Teemu Mattola pohtii.

Risto Muhola on ennusteessaan vielä suoraviivaisempi.

– Poika haetaan pakkasesta lämpimään, sehän vilustuu Oulussa.