TPS piti yli puolituntisen palaverin - Palve lupaa lauantailta voiton

Oula Palveen TPS jäi pahasti Tapparan jalkoihin toisessa välierässä. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

Tappara kylmäsi TPS:n jo ensimmäisessä erässä perjantain toisessa välierässä. 3–0-lukemat säilyivät lopulta loppuun saakka, mutta voittajasta ei päässyt syntymään todellista epäselvyyttä.

TPS:n pukukoppikäytävällä oli ottelun jälkeen kireä tunnelma. Ensimmäisenä kopista poistui päävalmentaja Kalle Kaskinen, jonka puheenvuoro oli lyhyt, mutta selväsanainen.

Pelaajisto piti keskenään todella pitkän palaverin. Loppusummeri pärähti ennen iltayhdeksää, ja pukukopin ovi aukesi vasta noin kello 21.25, jolloin keskushyökkääjä Oula Palve saapui analysoimaan illan kulkua medialle.

Mikä oli palaverin kantava teema?

–Päätimme, että huomenna voitetaan. Sarjan ensimmäisen pelin olisimme ihan hyvin voineet voittaa. Silloin pari pomppua toiseen suuntaan ja sarja voisi nyt ihan hyvin olla 1–1. Emme me nyt noin huonoja ole, mitä tänään olimme. Vähän liikaa keskityimme siihen, mitä vastustaja tekee. Yritimme ottaa sitä pois huonolla menestyksellä.

Seuraavassa pelissä keskitymme omaan hommaamme ja lähdemme positiivisella asenteella rakentamaan uudestaan. Tappara oli viime vuonna finaaleissa 0–2 tappiolla ja voitti koko paskan. Miksi me emme nyt voisi nousta tästä? Ei tässä mitään hätää kuitenkaan vielä ole. Huomenna voitetaan ja sarja on 2–1.

Ketkä palaverissa olivat äänessä?

–Aikalailla kaikki vuorollaan. Se onkin juuri se juttu, että jokainen kertoo omia fiiliksiään ja sanoo, mitä voisimme tehdä paremmin. Emme saa tuskastua, vaikka olemmekin hävinneet pari peliä. Ensimmäinen peli oli ihan näpeissä, eikä tässä todellakaan mitään hätää ole, vaikka pari peliä onkin tullut hävittyä.

Pitkä palaveri kertonee kuitenkin siitä, että tappio otettiin suhteellisen vakavasti?

–Kaikki ovat sitoutuneita tähän. Jotkut joukkueet saattaisivat tässä kohtaa luovuttaa ja ajatella, että pelataan pari peliä paremmin ja katsotaan, mihin se riittää. Meillä se ei mene niin. Me päätimme, että tämä loppuu nyt. Meillä on niin hyvä nippu kasassa, että me tulemme tähän vielä mukaan. Se on saletti.

Yllättikö Tapparan pelissä mikään?

–En tiedä, yllättikö mikään, me olimme vain tosi huonoja. Me haluamme pelata kotona alun hyvin, joten tiesimme, että Tapparakin haluaa varmaan pelata kotona alun hyvin. Olimme vain huonoja ja laiskoja. Sitten he tekivät vielä paikoistaan hyvällä prosentilla maalit. Siinähän se sitten oli.

Mitkä tarkalleen olivat ne asiat, joiden takia peli lähti väärään suuntaan?

–Otimme tyhmiä jäähyjä ja pelasimme aika huonoa alivoimaakin, he tekivät taas pari ylivoimamaalia. Omaa hyökkäyspeliä ei saatu millään aikaan. Ei meillä kovin monta paikkaa ollut, mistä ylipäätään olisimme voineet tehdä maalin. Ylivoimalla saimme pari paikkaa aikaiseksi, mutta nollaan maaliin ei ole syytä olla tyytyväinen.

Tappara on tehnyt kahteen peliin viisi ylivoimamaalia. Olet itsekin pelannut alivoimaa, mitkä ovat alivoiman ongelmakohdat?

–Kyllä me tiedämme, että he hakevat poikittaissyöttöä neliön läpi, kuten mekin välillä haemme. Se on nyt mennyt pari kertaa läpi. Ainahan kiekko voi jostain mennä, kun vastustajalla on yksi pelaaja enemmän kentällä. Ei auta kuin pelata tietyt tilanteet paremmin, ei siellä mitään kovin ihmeellistä ole.

Tapparalla on hyviä ylivoimapelaajia. Kyllä he aina jonkun paikan luovat, ja nyt he ovat vielä tehneet aika kovalla prosentilla maaleja niistä. En usko, että tehokkuus tuolla tasolla kovin pitkään pysyy.

Mikä vaikutus oli Patrik Virran loukkaantumisella?

–Jotkut pelaajat saivat vähän enemmän kuormitusta, mutta eipä silläkään suurempaa merkitystä ole. Jokainen pystyy pelaamaan ja jaksaa pelata. Ei se sillä tavalla niin iso menetys ole, vaikka Patu hyvä pelaaja onkin.

Millainen Tappara oli tänään verrattuna keskiviikkoon?

–Ei se juuri sen kummoisempi ollut. Me olimme vain niin huonoja, ettemme saaneet omaa hyökkäystä aikaiseksi. Harmi yleisönkin kannalta, kun Tappara pelaa hitaita lähtöjä omista ja träppää. Vaikea siinä on itsekään yrittää mitään muuta kuin pelata träppiä, jolloin peli on hidasta. Tappara on todella hyväkin siinä vielä kaiken lisäksi. No, sen takia sitä varmaan pelataankin. Vaikea sitä on pelata kokonaan pois.

Meillä on taitavia ja liikkuvia hyökkääjiä. Yritetään pelata ensi pelissä nopeammin, se on meidän aseemme.

Oliko pelin kuva tosiaan mielestäsi viivelähtö vastaan trap?

–Ei koko ajan, mutta aika paljon tuntuu, että vastustaja vain tsippailee päätyyn ja tulee kovaa päälle. Kun me yritämme hyökätä, siellä on trap vastassa. Emme oikein päässeet murtautumaan. Saimme kyllä kiekkoja päätyyn, mutta emme painetta perään, ja heidän pakkinsa saivat hakea kiekot talteen.

Turkuhalliin on tulossa huomenna paljon yleisöä ja odotukset ovat varmasti kovat. Minkä viestin haluat tämän illan jälkeen lähettää TPS:n kannattajille?

–Voitto on tietenkin odotettavissa. Jotkut joukkueet voisivat nyt lähteä katsomaan, että katsotaan miten käy. Me emme lähde siihen. Me uskomme edelleen siihen, että voitamme koko paskan.