Tuhannen ja yhden liigaottelun legenda haluaa tehdä toisen uran valmentajana

Erik Hämäläinen asteli torstaina Lukon tiedotustilaisuudessa median ja yhteistyökumppanien eteen Pekka Virran, Jesse Wellingin ja Mikael Vuorion kanssa. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Erik Hämäläisellä on takanaan yli 1000 liigaottelun pelaajaura, jonka aikana puolustaja pelasi neljästi SM-finaaleissa ja kolmesti MM-finaalissa. Raumalainen voitti sekä Suomen mestaruuden että maailmanmestaruuden.

Nyt Hämäläinen tekee kuitenkin jääkiekon parissa uutta uraa, jossa riittää vielä askelia otettavana. Yksi askel lähemmäs huippukiekkoa oli paluu Lukon liigajoukkueen valmennustiimiin uuden päävalmentajan Pekka Virran avuksi.

– Ensinnäkin olen tyytyväinen, että saan tehdä tätä ammatikseni rakastamani lajin parissa. Minulla on paljon valmentajaystäviä, jotka eivät saa, Hämäläinen huomauttaa.

Lukon liigajoukkueen penkin takana hän on ollut aikaisemminkin, Rauli Uraman tiimissä kausina 2008–11. Sen jälkeen Hämäläinen on kouluttanut itseään ja valmentanut Lukon A- ja B-nuoria.

Hän kertoo seuranneensa aktiivisesti liigakiekkoa. Television kautta on tullut seurattua myös Itä-Euroopan kiekkoliigaa KHL:ää ja Ruotsin pääsarjaa SHL:ää.

– Olin aika kokematon valmentaja, kun aloitin liigajoukkueessa silloin. Olen sitä mieltä, että teki ihan hyvää olla muutama vuosi pois. Pidän itseäni nyt parempana ja kokeneempana valmentajana, ”Eepi” toteaa.

Viime vuosi päättyi pronssijuhliin Lukon A-nuorten kanssa. Hämäläinen oli valmistautumassa sopimuksensa mukaisesti seuraavaan kauteen A-nuorten kanssa, mutta saikin pikakomennuksen liigajoukkueeseen.

Samassa rytäkässä Timo Saarikoski palasi liigajoukkueen kakkosvalmentajan paikalta A-nuorten vastuukoutsiksi.

Päävalmentaja Pekka Virran huomio oli pitkään kiinni hänen edellisen seuransa KalPan finaalikeväässä, joten Lukko on aloittanut harjoittelut Hämäläisen ja valmennustiimissä jatkavan Jesse Wellingin johdolla.

” Olen sitä mieltä, että teki ihan hyvää olla muutama vuosi pois. Pidän itseäni nyt parempana ja kokeneempana valmentajana.”

Nuorekkaassa ryhmässä on mukana paljon Hämäläiselle A- ja B-nuorista sekä akatemiajäiltä tuttuja pelaajia.
Osa on ottanut nopeitakin harppauksia, sillä esimerkiksi Santeri Suistio ja Lassi Lehtinen pelasivat vielä pari vuotta sitten Hämäläisen B-nuorissa.

Nuorille pelaajille on varmasti ollut helpompaa tulla liigaympyröihin tutun valmentajan alaisuuteen.

– En voi elvistellä, että he minun takiani tässä olisivat. Itse he sen työn ovat tehneet ja edenneet urallaan. Olen toki iloinen heidän puolestaan, Hämäläinen muistuttaa.

Lukko haluaa nostaa nyt ja tulevaisuudessa omasta junioriputkesta pelaajia liigajoukkueeseen. Hämäläisen kokemuksen mukaan juniorityön tila Raumalla onkin ihan hyvissä uomissa.

– Kieltämättä tässä on viime kauden jälkeen ollut koko raumalaisen jääkiekon ympärillä aika negativiinen ilmapiiri. Kuraa ovat saaneet sellaisetkin ihmiset, jotka eivät ole sitä ansainneet. Jossain vaiheessa tyrmättiin esimerkiksi Lukon junioritoiminta, joka on minun mielestäni laadukasta ja siellä tehdään oikeita asioita, Eepi ilmoittaa.

Jo Pekka Virran ensimmäisestä puheenvuorosta torstaisessa tiedotustilaisuudessa huokui, että hän haluaa palauttaa Lukkoon positiivisen ja toiveikkaan ilmapiirin. Siitä hän on keskustellut myös Hämäläisen kanssa.

– Ollaan tosissaan, muttei vakavissaan, Hämäläinen tiivistää.

Jos Lukossa on monta pelaajaa, joiden on tarkoitus ottaa urallaan kehitysaskelia, niitä on ottamassa myös 52-vuotias Hämäläinen. Hän odottaa oppivansa ja saavansa uusia ideoita 16-vuotisen valmennusuran tehneeltä Pekka Virralta.

Liigajoukkueen kakkosvalmentajan pesti ei ole Hämäläiselle maali, vaan välietappi.

–Toki olen tavoitteellinen kaveri ja kouluttautunut ammattivalmentajaksi. Ehkä joskus haluaisin olla päävalmentaja jossain miesten joukkueessakin. Joko täällä Raumalla tai sitten jossain muualla, Hämäläinen mietii.