Tuohimaa ja Strömberg ylistivät SaiPan viisikkopuolustusta

Kim Strömberg laukoi SaiPan molemmat maalit, kun TPS voitti Turussa. Frans Tuohimaa ja muu SaiPa-puolustus tylsytti TPS:n hyökkäyksen. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

SaiPa on kutitellut TPS:ää tosissaan yhtä lukuunottamatta kaikissa puolivälieräsarjan otteluissa. Voittotili aukesi lopulta pakkovoiton edessä maanantaina, keskiviikkona Turussa oli jo toisen peräkkäisen voiton vuoro.

Esitys oli lappeenrantalaisten pudotuspelikevään ehjin. TPS vietti ison osan illasta SaiPan alueella saamatta kuitenkaan juuri mitään aikaan. SaiPa viisikkopuolusti niin laadukkaasti, ettei kolmosvaihteella pyörinyt TPS päässyt juuri todellisille paikoille.

Koko SaiPan joukkue esiintyi tasaisen vahvasti, mutta ryhmästä erottui myös kaksi sankaria. 36 kiekkoa pysäyttänyt Frans Tuohimaa pelasi rauhallisen ja varman ottelun ja otti muutaman vaaditun ison torjunnan. Kim Strömberg teki SaiPalle niin avausmaalin ensimmäisessä erässä kuin ottelun ratkaisseen 2–0-osuman tyhjään TPS-maaliin.

–Noudatimme pelisuunnitelmaa hyvin. Puolustamme keskustaa erittäin laadukkaasti. Se ei saakaan repsahtaa yhtään, muuten tulee heti vaikeuksia. Nyt olemme kahdesti peräkkäin onnistuneet, summasi pudotuspelien ensimmäisen nollapelinsä pelannut Tuohimaa.

Toisinaan näytti tosin siltä, että SaiPa pyöri liikaakin omassa päässä ja turvautui joko siirtokiekkoihin tai heittämään pitkiä kiekkoja. Monena iltana se poikisi väkisin kiperiä tilanteita omiin ennemmin tai myöhemmin. Yhden kauden huonoimmista otteluistaan pelanneella TPS:llä ei kuitenkaan ollut tarpeeksi aggressiivisuutta, jotta SaiPan tiiviisti varjelema keskusta olisi auennut.

–Ilman muuta yritämme pelata paljon aktiivisemmin. Peli meni välillä liikaa seisoskeluksi, myönsi Strömberg.

–Pelasimme kuitenkin todella järkevästi koko ottelun ja säästyimme pahimmilta paikoilta.

Tuohimaa komppasi laitahyökkääjää.

–Tottakai haluaisimme hyökätä enemmän kuin puolustaa, silloin on tietenkin myös paremmat mahdollisuudet tehdä maaleja. Teimme kuitenkin jo ensimmäisessä erässä maalin, silloin on selvää, että vastustaja lähtee jahtaamaan peliä. Tänään saimme sitten hoitaa homman kotiin puolustuspäässä, Tuohimaa summasi.

TPS oli paljon SaiPan alueella, mutta kuinka paljon SaiPalla oli oikeasti todellista hätää?

–Toisessa erässä sai urakoida, kun TPS:llä oli neljän minuutin ylivoima. Siinä sykkeet nousivat, mutta ainahan kiekkopeleissä tulee momentumeja puolin ja toisin. Me teimme ensimmäisessä erässä, kun oli paikka. TPS ei pystynyt hyödyntämään omia etsikkoaikojaan, Tuohimaa analysoi.

SaiPan puolustuspelissä on jo numeroiden valossa nähtävissä selvä positiivinen trendi. Puolivälieräsarjan kolmessa ensimmäisessä ottelussa sputnikit päästivät neljä, kuusi ja seitsemän maalia. Kahdessa seuraavassa pelissä Tuohimaan keittiöön on ammuttu vain yksi kiekko.

–Puolustuspeli on muuttunut selkeämmäksi. Näkeehän sen jo siitäkin, millaisia paikkoja TPS saa luotua. En kerro sen tarkemmin, millä tavalla yritämme puolustaa, mutta ehdottomasti olemme onnistuneet paljon paremmin kuin kolmessa ensimmäisessä ottelussa, Tuohimaa arvioi.

Ennen maanantain ottelua TPS johti sarjaa 3–0. Miten sellaisesta tilanteesta lähdetään rakentamaan paluuta ottelusarjaan?

–Pudotuspeleissä pitää olla henkisesti vahva. Ajatukset täytyy pitää koko ajan kasassa ja keskittyä vain seuraavaan vaihtoon. Itselläni on ainakin ollut teemana, että aiemmat kokemukset pitää unohtaa täysin. Asiat on pidettävä yksinkertaisina ja perusasiat tehtävä hyvin, Strömberg ruoti.

–Play-offeissa pelejä on helppo käsitellä. On se ja sama, tuleeko voitto tai tappio lukemin 7–0 tai 1–0, se on silti vain yksi voitto tai tappio. Se on klisee, mutta näin se vain on. Koko sarja on oikeastaan vain yksi iso ottelu, johon vain valmistaudutaan yksi matsi kerrallaan. Todellinen lopputulos selviää vasta sarjan päätteeksi, lisäsi Tuohimaa.

TPS johti sarjaa 3–0, nyt SaiPa on kirinyt yhden voiton päähän. Miten se vaikuttaa henkisiin asetelmiin?

–En tiedä, ovatko meidän voittomme keikauttaneet henkistä asetelmaa mitenkään. Huomenna on taas uusi peli. En usko, että torstaina nähdään mitään muutoksia, jatketaan vain samalla tavalla, Strömberg väisti.

Tuohimaa suostui sentään hieman heittämään löylyä TPS-leiriin.

–Paineet ovat TPS:llä. Niinhän ne ovat koko sarjan ajan olleet, Tuohimaa virnisti.

–Kiva päästä pelaamaan kotona vielä ainakin kerran.