Tuukka Mäntylä: Jääkiekkoa maailman toisella laidalla

Tästä se alkoi. Red Star Kunlun on rakennettu kesän aikana nollista, pelaaja kerrallaan. Tämän näköinen puolustaja oli yksi ensimmäistä hankinnoista. Kuva: Tuukka Mäntylä

Yllättävän paljon on ollut ihmisillä kiinnostusta, miltä se jääkiekko ja eläminen siellä kiinalaisessa joukkueessa näyttää. Siispä koitan omasta puolesta hiukan valaista, mitä tähän mennessä on tullut nähtyä ja koettua.

Kesäkuun alussahan KHL taisi julkaista, että Pekingiin perustetaan uusi KHL joukkue Kunlun Red Star. Huhuja oli jo aikaisemmin, mutta kyllä vieläkin asioista huomaa, että kaikki on käynyt todella nopeasti.

Pikkuhiljaa hommat ja aikataulut alkavat selvitä.
Julkistuksen jälkeen nimitettiin päävalmentajaksi Suomessakin valmentanut Vladimir Jursinov jr ja joukkueen kokoaminen aloitettiin tyhjästä. Heinäkuun alkuun mennessä oli vajaa kaksi kenttää sopimuksen alla, mutta niin vaan aloitimme leirityksen Vierumäellä aika vajaalla miehityksellä.

"Vähitellen pelaajia saapui yksitellen lisää ja jossain vaiheessa saapui myös bussillinen kiinalaisia pelaajia mustissa puvuissaan." 

Käytännössä ensimmäinen viikko harjoiteltiin kuudella kenttäpelaajalla ja yhdellä maalivahdilla kahdesti päivästä. Vähitellen pelaajia saapui yksitellen lisää ja jossain vaiheessa saapui myös bussillinen kiinalaisia pelaajia mustissa puvuissaan. Viikon jälkeen reilu kentällinen heistä jäi ja ovat edelleen joukkueen mukana. Ja pakko sanoa, että ovat kyllä menneet jo tässä lyhyessä ajassa paljon eteenpäin ja toivottavasti menevät jatkossakin.

Vielä ensimmäisessä ja toisessa harjoitusottelussa jäimme maaleitta, mutta kolmannessa allekirjoittanut sai nimensä historiakirjoihin tekemällä ensimmäisen virallisen maalin. Voittosarake näytti kumminkin edelleen vielä nollaa.

Ensimmäinen voitto saatiin Astanassa Barysistä. Tässä pelissä vastustajan tähtipelaaja katkaisi jalkansa taklaustilanteessa, minkä seurauksena seuraavasta pelistä samaista vastustajaa vastaan tuli täysi farssi. Siitä pelistä ja seuraamuksista on lehdetkin jo tarpeeksi kirjoitelleet, joten en siihen enää palaa.

"Aikataulullisesti seitsemän peliä kahdeksaan päivään oli aika kova rypistys koko joukkueelta."


Astanan turnaus oli kyllä aikamoista painimista muutenkin ja hanskoja tiputeltiin vähän joka pelissä. Heti perään oli turnaus Togliatissa, missä joukkue voitti jo kolme peliä neljästä. Aikataulullisesti seitsemän peliä kahdeksaan päivään oli kyllä aika kova rypistys koko joukkueelta ja kokoonpanostahan ei vieläkään löydy kuin noin neljä kenttää pelaajia. Venäläisillä joukkueilla on yleensä harjoituskaudella 30 pelaajaa ringissä.

Prameat puitteet. Joukkueeesta saa otettua varsin virallisia valokuvia. Kuva: Tuukka Mäntylä

Togliatin turnauksen jälkeen tarkoitus oli lähteä saman tien Pekingiin, mutta jouduimmekin jäämään harjoittelemaan Venäjälle vielä muutamaksi päiväksi ja odottelemaan Kiinan viisumeita.

Kerran olimme jo pakanneet bussin ääriään myöten täyteen ja odottelimme bussissa lentokentälle lähtöä. Joku taisi vitsilläkin jo sanoa, että emme varmaan pääse lähtemään ja niinhän siinä kävi. Vielä pari päivää lisää harjoittelua Togliatissa.

"Pelaamme ensimmäisen kotiottelun Pekingissä. Seuraavat kymmenen pelaammekin sitten Shanghaissa."

Muutenkin juuri viisumeitten kanssa on ollut paljon säätöä ja lyhytaikaisviisumeita on jouduttu paljon käyttämään. Pieniä ja vähän suurempia puutteita on matkan varrella ollut. Viikko sitten saimme teroituskoneen joukkueelle ja vasta pari päivää sitten varmistui, että pelaamme ensimmäisen kotiottelun Pekingissä. Seuraavat kymmenen pelaammekin sitten Shanghaissa. Mutta tuskinpa kukaan luuli, että kaikki asiat menisivät kuin elokuvissa. Onhan seura vasta reilut kaksi kuukautta sitten perustettu.

Vihdoinkin pääsimme Pekingiin ja ensimmäiseksi voi sanoa, että on tämä valtava kaupunki. Pekingissä on asukkaita 40–45 miljoonaa. Haitarikin on "vain" viisi miljoonaa.

Torilla. "On tämä valtava kaupunki. Pekingissä on asukkaita 40–45 miljoonaa. Haitarikin on 'vain' viisi miljoonaa."


Ruuhkat ovat melkoiset ja hotellilta, missä tällä hetkellä majoitumme, vie noin 30–60 minuuttia harjoitushallille. Asuntojen pitäisi valmistua harjoitushallin yhteyteen – sitten aikanaan. Harjoitushallilla on hyvät tilat joukkueelle ja jossain vaiheessa saamme varmasti vielä suihkutkin sinne.

"Harjoitushallilla on hyvät tilat joukkueelle ja jossain vaiheessa saamme varmasti vielä suihkutkin sinne." 

Kaupunki on yleisesti ottaen hieno ja tekemistä ja nähtävyyksiä varmasti riittää koko kaudeksi. Välimatkat kaupungin sisällä ovat jo sellaiset, että ei täällä nopeasti käydä missään. Mutta suosittelen jo tässä vaiheessa kaikille käyntiä Kiinassa ainakin kerran elämässä.

Kunlun Red Star on iso asia ainakin vaikuttajille täällä. Ehkä paljon isompi kuin mitä Suomessa osataan kuvitella. Tärkein asia heille on, että kiinalaiset pelaajat kehittyisivät ja Kiina saisi tarpeeksi hyvätasoisen joukkueen vuoden 2022 Pekingin olympialaisiin. Mukana on varmasti myös jotain poliittisia intressejä, mutta niistä nyt ei tavallinen joukkueen pelaaja paljoa kuule.

Kiinahan on myös valtava maa; väkiluku on 1,4 miljardia ihmistä. Jos siitä väkimäärästä saisi edes pienen murto-osan kiinnostumaan jääkiekosta, se tekisi aika monta miljoonaa silmäparia.

Pelejä tullaan myös näyttämään täällä telkkarissa. Luultavasti Kunlunin pelejä seuraa muutama katsoja enemmän kuin Suomessa MM-finaalia.

Muuten en ole paikallisia lehtiä seurannut kielimuurin takia, mutta englanninkielisessä Daily News:ssä oli jotakin mainintaa seurasta. Todennäköisesti jotakin kirjoittavat myös paikallisella kielellä.

Kunnon jalkatilat. Red Star Kunlunin käyttämä lentokone ei ole ihan vaatimattomasta päästä. Matkustusmukavuudelle osaa antaa arvoa, kun lentokilometrejä kertyy kaudessa. Tuukka Mäntylä, Miika Lahti, Anssi Salmela ja Janne Jalasvaara ottavat peräpenkissä rennosti.

Kausi alkoi heti voitolla vieraskaukalossa. Amur Habarovsk oli tasoittanut Kristian Kuuselan maalilla 1–1:een kaksi minuuttia ennen loppua. Pienellä tuurilla ja Eetu Pöystin loistavan maskin ansiosta pääsin sivaltamaan 2–1-voitto-osuman siniviivalta. Taas pääsin mukaan tekemään historiaa.

Omistajat ja johto olivat lentokentällä vastassa taputtamassa. No, kysehän oli vaan yhdestä pelistä ja voitosta, mutta kaikesta näkee, että johto on täysillä mukana. Ensimmäisessä kotipelissä saattaakin olla jo sitten astetta isompia herroja katsomassa.

Mutta sen aika näyttää.