Tuukka Mäntylä: Jääkiekkoa maailman toisella laidalla, osa 2

Kiinalaista rakennustyyliä. Kattomuoti on aavistuksen verran erilainen kuin 1970-luvun alun Suomessa, jolloin tasakatot valtasivat maiseman. Kuva: Tuukka Mäntylä

Nyt ollaan saatu kausi kunnolla käyntiin Kiinan joukkueella. Kotipaikkakin on vaihtunut viimeisen kirjoituksen jälkeen Pekingistä Shanghaihin. Toisaalta tämä siirto on ollut ihan hyvä asia joukkueelle tai ainakin pelaajille. Olemme saaneet pelata ja harjoitella samassa hallissa, eikä ole tarvinnut vaihtaa hallia pelien ja harjoitusten välissä.

Myös välimatka hotellilta hallille on puolittunut 20–30 minuuttiin, joten ei ole tarvinnut ihan niin paljoa istua bussissa joka päivä. Eli pieniä asioita joita osaa arvostaa, koska aikaa menee muutenkin matkustamiseen. Hotelli on myös hiukan paremmalla sijainnilla, joka meillä Pekingissä oli. Metroasema on hotellin vieressä ja taksillakin pääsee täällä hyvin liikkumaan.

Pekingissä jouduimme menemään ensin 15 minuuttia taksilla metroasemalle, ennen kuin edes pääsimme metroon. Molemmissa kaupungeissa on hyvät metroverkostot ja ruuhkien takia se on ainakin minusta kätevin, ja ehkä ”landelta” kun olen, niin myös hauskin tapa liikkua.

Nyt on yhteensä kahdeksan peliä takana ja seuraavaksi on edessä neljän pelin vieraskiertue ennen paluuta takaisin Shanghaihin. Neljä voittoa ja neljä tappiota ovat saldona tähän asti.

Olemme hiukan muita joukkueita jäljessä pelatuissa otteluissa ja meidän peliruuhkaviikot ovat aluillaan. Ensimmäisellä Venäjän kiertueella oli kolme peliä ja yhtä monta tappiota. Ihan hyviä tasaisia pelejä kaikki, mutta ammattilaisurheilussa se ei riitä, jos tulosta ei tule.

Siinä tuli viikon aikana käytyä Venäjä päästä päähän. Aloitimme Nizhnynovgorodissa ja lopetimme Habarovskissa. Ensimmäinen matka Pekingin hotellilta Nizhnynovgorodin hotellille kesti 17 ja puoli tuntia. Lensimme Moskovan kautta mikä pidensi vähän matka-aikaa. Suoralla lennolla pääsisimme varmaan reilulla kymmenellä tunnilla. Siihen aikaerot päälle, niin kyllä täällä täytyy keskittyä urheilijan elämään, jotta jaksaa pelata.

"On yritettävä nukkua silloin kuin voi ja huolehtia muutenkin ravinnosta ja kropan huollosta mahdollisimman hyvin." 

On yritettävä nukkua silloin kuin voi ja huolehtia muutenkin ravinnosta ja kropan huollosta mahdollisimman hyvin. Vieraspelit tulevat varmasti olemaan meille vaikeita tänä vuonna. Samalla tavoin meidän kotipelimme tulevat olemaan vaikeita vastustajille pitkän matkan takia, mikä taas toimii meidän etunamme.

Kohti taivasta. Kiinan suurkaupungeissa rakennusmaa on kallista, siksi rakennukset hipovat pilviä. Kuva: Tuukka Mäntylä

Kotona olemmekin voittaneet kolme peliä neljästä. Viimeisimmässäkin pelissä oli kaikki voiton avaimet, mutta pari virhettä ja liika jäähyllä istuminen käänsi pelin Kazanille. Olemme pelanneet pääsääntöisesti kolmella kentällä kaikki pelit tähän asti, joten kuorma on hiukan näkynyt nyt jo joukkueessa.

Neloskenttä on käynyt pelaamassa vain pari vaihtoa pelissä. Pari kaveria on joutunut loukkaantuneiden listalle ja se taas lisää kuormaa muille pelaajille. Loukkaantumiset kuuluvat lajiin, mutta yleensä joukkueessa on varamiehiä laittaa tilalle. Meillä ei oikein ole sitä vaihtoehtoa ainakaan vielä, koska emme voi allekirjoittaa uusia pelaaja sopimuksia ulkomaalaiskiintiöiden takia. Kyllä kuitenkin jotain toiveita on vielä porukan lisäämiseksikin.

"Pekingin hallissa ei  ole mitään vikaa, mutta sinne on vaan buukattu tapahtumia etukäteen. Koska seuran perustaminen tapahtui vasta alkukesästä, kaikkien tapahtumien siirtäminen olisi ollut vaikeaa ja kallista." 

Syy miksi pelaamme kotipelejä nyt Shanghaissa,  emmekä Pekingissä on se, että Pekingin hallissa on muuta tapahtumaa. Konsertteja, koripalloa ym. Hallissa ei muuten ole mitään vikaa, mutta sinne on vaan buukattu tapahtumia etukäteen. Koska seuran perustaminen tapahtui vasta alkukesästä, kaikkien tapahtumien siirtäminen olisi ollut vaikeaa ja kallista. Se että ensimmäinen peli saatiin pelata Pekingissä, vaati jo aika paljon järjestelyjä. Tilanne oli sama kuin Suomessa olisi Cheekin konsertin siirtäminen.

 

Joukkueemme yleisömäärät Shanghaissa ylittivät uutiskynnyksen Suomessakin. Yleisöä ei ollut paljon, koska ei täällä ole taidettu paljoa pelejä mainostaa missään.

Kolmekymmentä Shanghaissa asuvaa suomalaista oli ainakin ensimmäisessä pelissä. Suomi oli siis edustettuna niin katsomossa kuin kentälläkin. Pelejä näytetään myös paikalliselta kanavalta täällä suorana. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon katsojia on netin tai television välityksellä seuraamassa Kiinan jääkiekon kehitystä.

Pääsylippu. Red Star Kunlunin pääsylipun tärkeimmät tiedot erottaa, vaikka kiinan kieli ei olisikaan hallussa – ja harvalla on. Kuva: Tuukka Mäntylä

"Joukkueemme yleisömäärät Shanghaissa ylittivät uutiskynnyksen Suomessakin. Yleisöä ei ollut paljon, koska ei täällä ole taidettu paljoa pelejä mainostaa missään."

Lähinnä sen verran olen kaupungilla pyörinyt, että voi kertoa käyneensä.

Nyt ei kuitenkaan ole ehtinyt eikä jaksanut kovinkaan paljoa leikkiä turistia. Rakennusten huiput hipovat pilviä ja yleiskuva on todella moderni. Ruuhkia ei ole ihan niin paljon kuin Pekingissä, mutta kyllä täälläkin taitaa liikennettä olla ihan riittämiin.

Osalla joukkueemme pelaajista ovat perheetkin ehtineet tänne ihmettelemään meininkiä. Odottelen jo, että omanikin pääsee ensi kuun puolella käymään. Disneyland on varmasti ainakin tyttärien listalla. Ja vaimollekin taitaa löytyä kauppa tai pari. 

 

Maisemat ovat sen verran erilaisia kuin kotona Tampereella, ettei bussipysäkillä ollessaan vahingossakaan luule seisoskelevansa Hämeenkadulla.


 

Lisää aiheesta

Tuukka Mäntylä: Jääkiekkoa maailman toisella laidalla