Tuukka Rask ja muutama tuhat muuta

​Ilveksen Alexander Ruuttu oli voittamassa Tapparaa harjoituspelissä 3-2.​
​Ilveksen Alexander Ruuttu oli voittamassa Tapparaa harjoituspelissä 3-2.​

Välillä väitetään, että suomalaiset eivät ole urheiluhullua, vaan menestyshullua kansaa.

Olympiakomitean puheenjohtajan Risto Niemisen usein toistama ajatus ei pidä paikkansa, kun on kyse jääkiekosta ja elokuun treenipeleistä.

Kun Lukon valmentajat Risto Dufva ja Juha Vuori ajavat helteisenä kesäiltana puolitoista tuntia Raumalta Tampereelle nähdäkseen Tapparan ja Ilveksen kesäpelin, sen voi vielä jotenkin perustella menestymisen nälällä – halulla nähdä kaksi tulevaa vastustajaa tositoimissa. Samalla ymmärryksellä voi nyökätä sille, että Hakametsän yläparvella hikoilevat myös pelaajakoordinaattori Hannu Vanhatalo ja tuore myyntipäällikkö Joni Vesalainen.

Kun Boston Bruinsin Vezina-voittaja Tuukka Rask lähtee siihen samaan elokuisen hellepäivän treenimatsiin alkukesällä syntynyt vauva kantorepussa ja saa seuraa 3700 muusta kiekkoihmisestä, syynä on pakko olla jokin muu kuin menestyksen metsästys.
Ilmiöllä on monta nimeä: aito kiinnostus, elämysten etsiminen, jääkiekon vetovoima ja uteliaisuus – siis urheiluhulluus.

Pitsiturnaus on saman hulluuden ääri-ilmentymä. Ja pelkästään myönteisessä mielessä.
Parinkymmenen vuoden aikana vain harva minipeleistä on jäänyt pysyvästi mieleen, eikä pitsistä ole saanut pojon pojoa SM-liigan runkosarjan pistemetsästyksen pohjiksi, mutta perjantaiaamun kellonaika 10.15 ja Äijänsuon pääovien edessä kiemurteleva yli 100-metrinen jono ovat jo klassikoita.
Niissä on jotain taianomaista.

Ajoissa eli ennen aamukymmentä sisälle ehtineet katsojat joutuvat etsimään vapaita paikkoja istumaan päästäkseen. 

Kun Lukon ja Ässien pelaajat ovat aamuvarhaisella alkuverryttelemässä, heidän kannattaa käydä kurkkaamassa, millaisia ruuhkat ovat pääsisäänkäynnilla tai parkkipaikalla.  

Kun Liigan toimitusjohtaja Kimmo Rannisto ja kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä ovat kello 9.45 Petri Kaijansinkon haastateltavina Kivikylän Areenan ylätorilla, heidän kannattaa vilkaista isoista päätyikkunoista pihalle.
Väenpaljouteen tiivistyy jääkiekkoilijoiden ja liigapomojen työn tarkoitus.