Tuure Toivola haki maailmanmestaruuden Italiasta, mutta politiikan sotkeminen urheiluun jäi harmittamaan

Tuure Toivola kasvatti jujutsun arvokisojen kultaputkensa kolmeen. Kaikki eivät kuitenkaan päässeet kisapaikalle.

Tuure Toivola nappasi viikonvaihteessa uransa toisen jujutsun maailmanmestaruuden, mutta riehakkaita kultajuhlia raumalaisottelija ei järjestänyt. Hän kotiutui Italian Carrerasta harmitellen politiikan sotkemista urheiluun.

Kisoihin ilmoittautuneiden lista oli huomattavasti pitempi kuin lopullinen tulosluettelo, sillä useat Aasian maat törmäsivät ylitsepääsemättömiin viisumiongelmiin.

Esimerkiksi Iranin, Pakistanin, Azerbaidžanin, Intian ja Venäjän joukkueet eivät yksinkertaisesti päässeet maahan. Osa venäläisottelijoista tosin onnistui järjestämään itse viisuminsa, mutta joukkueena Venäjää ei kisapaikalle päässyt.

– Mä tiedän vaan sen, mitä meille kerrottiin. Kisoihin on maakohtaiset kiintiöt, ja Italian hallitus ja johto ovat hyvin maahanmuuttovastaisia. Oikeistopopulistit ovat siellä vallassa, Toivola kertoo.

– Kaikkien noiden joukkueiden urheilijat olivat listoilla, mutta eivätpä he sitten tulleetkaan. Italia ei tuota varten myöntänyt viisumia.Vaikeudet eivät tulleet Toivolalle täysin yllätyksenä, sillä viisumit aiheuttivat ongelmia myös viime vuonna niin ikään Italiassa järjestetyissä EM-kisoissa.

– Sinänsä nuo syyt mietityttävät. Osa väitti, että lentoliputkin oli kaikille varattu, Toivola miettii.

Jujutsun MM-kisat olivat osa kahdeksatta kertaa järjestettyjä International Martial Arts Gamesejä. Vielä kisojen aikana käytiin keskustelua, otellaanko MM-titteleistä ollenkaan.

– Puhuttiin, että perutaanko kisat kokonaan vai pidetäänkö ne epävirallisina, Toivola kertoo.

Lopulta kisaorganisaatio päätti viedä kisat läpi virallisina, vaikka osallistujia oli vajaasta kymmenestä maasta.

– Mun mielestäni ne olisi pitänyt järjestää epävirallisina, mutta nykyään ollaan niin tittelinkipeitä, Toivola napauttaa.

Parempi kuin koskaan

Toivola myöntää, että viisumiselkkausten vuoksi hänen mielensä oli maassa vielä kisaa edeltävänä päivänä, mutta lopulta RJS Samurain ottelija keräsi itsensä henkisesti kasaan.

Ja kas – hän otteli ehkä paremmin kuin koskaan aiemmin.

Hallitsevana mestarina Toivola sai automaattisesti hyvän arvontapaikan. Semifinaalissa hän kukisti Norjan Per Udlen, ja loppuottelussa nuori suomalainen Matti Hietaharju sai todeta, että lajivaltikka on yhä kokeneella raumalaisella.

Toivola uusi kahden vuoden takaisen MM-tittelinsä tuomariäänin 3–0.

– Otin tosi hyvän finaalimatsin, ja kokonaisuutena kisat menivät oikein mukavasti, vaikka siellä sun täällä pientä vammaa onkin, Toivola hymähtää.

Kolmas kulta putkeen

Judossa kamppailu-urheilu-uransa aloittanut Toivola, 42, on löytänyt jujutsusta itselleen todellisen menestyslajin.

Hänellä on nyt lajista kolmen arvokisakullan suora, sillä mies on maailmanmestari vuosimallia 2017 ja 2019 sekä vuoden 2018 Euroopan mestari.

EM-tasolla hän on otellut myös brasilialaisessa jujutsussa, sampossa ja sumossa.

– Ensi vuonna Martial Arts Gamesit ilmeisesti otellaan Venäjällä, mikä tarkoittaa, että entisistä Neuvostoliiton maista ja Aasiasta on odotettavissa kovaa vastusta, Toivola miettii.

Hän uskoo, että idän jättivaltion rajat avautuvat helpommin kuin tänä syksynä Italian.

– Venäjällä on se hyvä puoli, että tämänhetkinen valtionjohto tykkää kamppailulajeista, Toivola huomauttaa.

– Siellä katsotaan kamppailulajeja ylöspäin – vähän samaan tapaan kuin Raumalla jääkiekkoa. Ja tiedän, että kansainvälisellä jujutsuliitolla on hyvät välit sikäläisiin oligarkkeihin.

Vuoden verran vielä?

Toivola on urallaan matkustellut paljon Venäjällä, ja ne ovat yleensä olleet hyviä reissuja. Tosin mutkiakin matkaan on välillä tullut.

– Olen ollut Kazakstanin suurlähetystössä Moskovassa odottamassa viisumia, kun meidät on ajettu konepistoolien kanssa pois. No, tulimme seuraavana aamuna uudelleen.

Toivola on kiertänyt saleja ja kisoja pian 30 vuoden ajan. Kolmen lapsen isä tietää, että hänen kisakiertueensa on loppusuoralla.

– Talven aikana pitäisi päättää, että josko sitä taas uraa jatkettaisiin vielä yhden vuoden verran. Ei tässä olla enää nuoria poikia, Toivola toteaa.

Kaiken lisäksi kamppailu-urheiluun kuuluvat vammat. Tällä kertaa Toivola kotiutui Italiasta rystyset turvoksissa, varvas mustana ja pikkusormi arkana.

– Se kuuluu tähän juttuun, kun vedellään ilman suojia. Se on tämän lajin mauste ja varjopuoli, hän huomauttaa.

– Olen varmaan masokisti, mutta kaikilla meillä on omat paheemme. Mulla se on tämä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut