Tylyyden oppitunti – USA passitti Naisleijonat pronssiotteluun

Ronja Savolainen koki avauserässä kovia jäätyään USA:n kapteenin Meghan Dugganin polvitaklauksen uhriksi. Savolainen ajautui pahan näköisesti päin laitaa, mutta pystyi palaamaan kaukaloon toisessa erässä. Kuva: Srdjan Suki/All Over Press

Olympiavälierä USA–Suomi 5–0 (2–0, 2–0, 1–0)

Yhdysvallat antoi tylyn muistutuksen siitä, millaista jääkiekko naisten terävimmällä huipulla on.

Suomi joutui tasaviisikoin sinnittelemään jatkuvasti tempo- ja taitotasonsa rajamailla. Siinä vauhtirallissa kävi niin kuin ylinopeudella paahdettaessa monesti käy. Tuli virheitä, joista Yhdysvallat rokotti juuri niin kovalla prosentilla kuin naiskiekkoilun kärkijoukkue on tottunut rokottamaan.

– Yksinkertaistetusti ei vain riittänyt tänään. Jouduttiin rikkomaan ja istuttiin ihan liikaa jäähyllä, Suomen kapteeni Jenni Hiirikoski tiivisti Ylen haastattelussa ottelun jälkeen.

Ahnaasti päälle puskenut USA pakotti Suomen heikkoihin kiekollisiin ratkaisuihin ja rikkeisiin.

Suomi jäi ensimmäisen kerran tässä olympiaturnauksessa nollille ja joutuu lataamaan 5–0-tappion jälkeen itsensä pronssitaisteluun. Vastaan asettuu Kanada–OAR-ottelun häviäjä, eli mitä suurimmalla todennäköisyydellä Suomi kohtaa mitalikamppailussaan Venäjän naiskiekkoilijat.

USA tarjosi oppitunnin siitä, mistä kaikesta pelinopeus jääkiekkoilussa koostuu. Naisleijonat ei puolestaan päässyt paineistamaan juuri ollenkaan.

Myös maalipaikat jäivät minimiin. Avauserässä Maddie Rooneyn ei tarvinnut torjua kuin kaksi kertaa.

– USA pelasi hyvin. nollalla maalilla ei jääkiekko-ottelua voiteta. Meidän matkamme on kesken, ja olen ylpeä tästä joukkueesta, Hiirikoski sanoi ja myönsi, ettei maalipaikkojakaan saatu rakennettua riittävästi.

Koko ottelussa USA:n maalivahti Rooney joutui torjumaan vaivaiset 14 (2+7+5) kertaa.

Jocelyn Lamoureux ja Hilary Knight laukoivat toisessa erässä USA:n ylivoimalla jo 4–0-johtoon. Viides maali tuli sekin ylivoimalla, ja Suomen kannalta kirvelevästi heti kolmannen erän alkuun.

Räty joutui hikoilemaan pelkästään kahdessa ensimmäisessä erässä tuplamäärän eli 28 kertaa. Päätöserässä pyörremyrsky luonnollisesti vähän laantui, mutta torjuntoja kertyi silti lähes 40.

Jo ottelun alku oli ankea. 

Isoa vastuuta kantavalle Hiirikoskelle sattui karkea virhe. Kapteeni lähti hakemaan paineen alla omassa päädyssä syöttöä Roosa Lindstedtille, jolla ei ollut mitään mahdollisuuksia päästä kiekkoon kunnolla kiinni kovan amerikkalaiskarvauksen alla. Riiston jälkeen Gigi Marvin pääsi tälläämään kiekon suoraan syötöstä Noora Rädyn taakse.

Suomi pääsi heti jenkkien johtomaalin jälkeen ylivoimalle, mutta tasoitusyritykset jäivät pariin laukaukseen ja yv-sauma kuihtui Suomen puolustuspäädyssä Michelle Karviselle vihellettyyn kaksiminuuttiseen.

Jatkossakaan kaukalossa ei jäänyt epäselvää väkevämmästä osapuolesta.

Luisteluvoimaiset yhdysvaltalaispelaajat antoivat jatkuvasti niin kovan paineen, että se tuotti kiekonriistoja ja harhasyöttöjä suomalaisille. USA:n toisessa maalissa Susanna Tapani haksahti virhevalintaan oman siniviivan pinnassa, ja Dani Cameranesi tälläsi erälukemiksi 2–0.

Kivikova vastustaja oli paikka paikoin kova vaarallisiillakin tavoilla.

USA:n kapteeni Meghan Duggan kolasi Ronja Savolaisen yli. Slovakialais-saksalainen päätuomaripari jätti päivänselvän polvitaklauksen puheltamatta, eikä pukukoppiin autettu Savolainen pystynyt palaamaan kaukaloon kuin vasta

Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen ei lähtenyt tuomarilinjaa moittimaan, mutta kohutuimmasta tilanteesta luotsi toki sanoi suoraan, että Savolaisen telominen oli päivänselvä polvitaklaus.

– Fakta on se, että USA oli parempi joukkue ja toinen fakta on se, että turha mun on tässä kommentoida tuomareita. Tuomarit viheltää niin kuin ne viheltää ja niillä ehdoilla mennään, Mustonen myönsi.

– En näe pienintäkään ongelmaa. Tuo on erittäin energinen, loistava joukkue. Tänään nollataan ja unohdetaan koko ottelu. Meillä on yksi välipäivä aikaa ladata joukkue pronssiotteluun, Mustonen paalutti. 

Samaa mieltä oli sinivalkean joukkueen kapteeni.

– Mitalia olemme tulleet täältä hakemaan. Kyllä me täältä tullaan, Hiirikoski valoi uskoa omiinsa.