Unelmoimista ei ole pakko lopettaa kaksikymppisenä – Heikki Isoranta sai paikan Ski Classics -maratonhiihtosarjan suomalaistallista

Vaikka ikämittari raksuttaa numerossa 46, urheilijan ei välttämättä kannata luopua unelmistaan. Ne voivat kuitenkin vielä jonain päivänä toteua.

| Päivitetty

Rasti-Lukon Heikki Isoranta on osallistunut kahdesti Ski Classics -maratonhiihtosarjan osakilpailuihin. Nyt hänellä on taskussaan tallisopimus, joka avaa paremmin portteja hiihdon Tour de Franceksi kutsuttuun sarjaan. Kuva: Juha Sinisalo

Vaikka ikämittari raksuttaa numerossa 46, urheilijan ei välttämättä kannata luopua unelmistaan. Ne voivat kuitenkin vielä jonain päivänä toteua.

Heikki Isoranta on kahdesti päässyt ulkomaille maistelemaan Ski Classics -maratonhiihtosarjan tunnelmia numerolappu rinnassaan.

Kaksi vuotta sitten hän hiihti Tshekissä järjestettävän Jizerska Padesatka 50 kilometrin kilpailun. Viime talvelta kokemuspankkiin jäi 70 kilometrin mittainen Marcialonga Italiassa.

Tiimeihin pääseminen vaatii hyviä suhteita

Ne olivat Isorannan luonnehdinnan mukaan turistireissuja. Rasti-Lukon hiihtäjä joutui starttaamaan kaukaa kärjen takaa, ja häntä ennen ladulle pääsi viitisensataa kilpakumppania.

Maalivaatteelle Isoranta pääsi Jizerska Padesatkassa sijalla 55, ja Marcialongassa hän sijoittui 131:nneksi.

– Olen katsellut ulkomaisten ammattilaistiimien jäseniä ja todennut, että mä pärjäisin monelle ihan hyvin, Isoranta huomauttaa.

– Niihin tiimeihin pääsemiseen tarvitaan vaan oikeasti suhteita. Ilman niitä mihinkään on tosi vaikea päästä.

Joskus haaveista kannattaa myös mainita ympärillä oleville ihmisille. Silloin ne voivat helpommin toteutua.

Isorannan haavesta on nyt tullut totta. Hän on Ski Classics -sarjaan uutena tallina lähtevän Team ES Endurancen jäsen.

Mutta tarina siitä, miten Rasti-Lukon hiihtäjä sinne päätyi, ei ole varmastikaan se tavanomaisin.

Yllätysmanageri hoiteli tallipaikan

Kaikki alkoi Mika Rintaluoman, Petri Hyvösahon ja Mikko Rohilan keskustelusta. Miehet tulivat siihen lopputulokseen, että Isorannalle pitäisi jostain kaivaa talli.

Suhteita ei ollut, mutta uskallusta käyttää puhelinta kylläkin.

– Ensimmäiset asiat tehtiin täysin Heikin selän takana, Rohila hymähtää.

Isorannalle kerrottiin vasta siinä vaiheessa, kun kaikki oli käytännössä selvää.

– Mulle on tällainen yllätysmanageri tässä tullut, Isoranta virnistää ja nyökkää Rohilan suuntaan.

– Emme me ole ennen tätä oikeastaan edes tunteneet. Olemme olleet tervehdystuttuja.

Kasvot ovat tulleet tutuiksi, koska Rohilan Anni-tytär on yhtä tuttu näky Lähdepellon maastoissa tai lähiseudun hiihtoputkissa kuin 800 tuntia vuodessa harjoitteleva Isorantakin.

Kokeneen hiihtäjän auttamisessa painavia syitä oli kaksi:

– Raumalaista hiihtoa pitää viedä eteenpäin, ja asioita voi tehdä myöhemminkin kuin kaksikymppisenä, Rohila perustelee.

Taustalla maajoukkueen entinen huoltopäällikko

Team ES Enduranceen kuuluu Isorannan lisäksi viisi muuta hiihtäjää, joista nimekkäin on ruotsalainen sprinttihiihtäjä Erik Silfver, joka on nähty myös maailmancupin kisoissa.

Lisäksi tallin väreissä hiihtävät alle 23-vuotiaiden viime talven Suomen mestari Remi Lindholm, 20-vuotias Nico Bennert, ampumahiihtäjä Annika Sjöström sekä pitkille matkoille erikoistunut Eevakaisa Loukusa.

– Mä olen joukkueen selvä nestori. Vanhoissa varsissa on tämä mun hiihtoni, Isoranta luonnehtii.

Tallin perustaja Eric Storvall on hiihtänyt Keski-Euroopan isoja pitkän matkan kilpailuja läpi vapaalla, mutta nyt hän haluaa mukaan myös kovatasoisiin perinteisen hiihtotavan kilpailuhin mukaan.

Team ES Endurancen huolto on osaavissa käsissä, sillä roolia hoitelee Suomen maastohiihtomaajoukkueen entinen huoltopäällikkö Stefan Storvall, joka on Ericin isä.

– Turistireissuilla sain konkreettisesti kokea kaikki yksinhiihtäjän ongelmat. Nyt kun kuulun joukkueeseen, saan apua esimerkiksi voiteluun, juottoon ja matkustamiseen, Isoranta tietää.

– Kun olen mukana joukkueessa, voin olla kisassa vähän työjuhta muille. Jos näin käy, se rooli on otettava vastaan.

Tarkoitus aloittaa tammikuussa Italiassa

Storvallin tallin suunnitelmissa ei ole kiertää kaikkia Ski Classics -sarjan kilpailuja. Sen oli tarkoitus olla mukana viime viikonvaihteen avaustapahtumassa Livignossa, mutta koronavirustilanne laittoi kilpailukalenterin täysin uusiksi.

Nykyisen suunnitelman mukaan kausi alkaa tammikuun puolivälissä Sveitsissä. Sinne Team ES Endurance ei ole lähdössä, vaan tähtäin on käännetty kuun loppupuolella Italiassa hiihdettäviin kisoihin.

Ohjelmassa ovat ensin 42 kilometrin Toblach–Cortina ja viikkoa myöhemmin 70 kilometrin Marcialonga.

Lisäksi Isorannan tallin on tarkoitus osallistua ainakin Vasaloppettiin ja kauden päättävään Ylläs–Levi-hiihtoon, mahdollisesti myös Norjassa järjestettävään Birkebeinerrennetiin.

– Ensimmäiseksi odotan nyt, että päästään hiihtämään näitä kisoja. Tällaisesta mä olen aina haaveillut, Isoranta muistuttaa.

– En odota, että voittaisin jonkun. Kärkitalleissa on kuitenkin olympiatason hiihtäjiä mukana.

Olympiavoittajia ja maailmanmestareita

Ski Classics -sarjan kärkikamppailuissa on viime vuosina nähty esimerkiksi Ruotsin Anders Aukland ja Norjan Tord Asle Gjerdalen, jotka molemmat ovat nousseet arvokisoissa palkintokorokkeelle.

Aukland on voittanut viestissä sekä olympiakultaa että maailmanmestaruuden ja napannut lisäksi kaksi henkilökohtaista MM-mitalia.

Gjerdalen puolestaan on kaksinkertainen viestin maailmanmestari ja kaksinkertainen henkilökohtaisten matkojen MM-pronssimitalisti.

Yksi Ski Classics -sarjan erikoisuuksista on juuri se, että harrasteurheilijat pääsevät mittaamaan tasoaan Martin Johnsrud Sundbyn kaltaisten ammattihiihtäjien kanssa.

– Olen treenannut hyvin, tänä vuonna jopa hieman enemmän kuin aiemmin. Olen siis panostanut tietämättäni tästä mahdollisuudesta, Isoranta tokaisee.

800 treenituntia, mutta perhekään ei ole rempalla

Jämsästä kotoisin oleva ja vuodesta 1997 lähtien Raumalla asunut Isoranta löysi hiihdon uudelleen kymmenisen vuotta sitten.

Hän oli aikanaan hiihtänyt kilpaa ajokortti-ikään saakka, mutta jättänyt sittemmin sukset nurkkaan. Kipinä syttyi uudelleen veteraani-ikäisenä, kun mies ensin työkavereiden yllytyksestä päätyi Pyytjärvelle testaamaan hiihtokuntoaan.

Hän totesi sen nollaksi ja päätti tehdä asialle jotain. Sittemmin mies on voittanut muun muassa Pirkan hiihdon.

– Tämä ikäkysymys tulee usein eteen. Moni on sanonut, että mitä varten sä tommosta teet, Isoranta myöntää.

– Ei kaikkien toki tarvitse treenata näin kuin minä, että treenaa 800 tuntia vuodessa.

Silti Isoranta kannustaa tavoittelemaan unelmiaan ja panostamaan urheiluun, vaikka nuoruusvuodet jäävätkin taakse.

– Mullakin on vaimo, kaksi harrastavaa lasta ja omakotitalo. Kyllä mä olen saanut muutakin aikaan, Isoranta huomauttaa.

– Eikä ole mielestäni perhekään jäänyt ihan rempalle. Toivottavasti vaimokin on samaa mieltä.

”Sellainen joka edustaa sitä, että ei ole vielä liian myöhäistä innostua hiihtämisestä”

Team ES Endurance on uusi tulokas Ski Classics -kiertueella. Se on yksi 35 tallista, jotka saivat tälle kaudelle ammattilaisstatuksen.

Eric Storvallin kipparoiman tallin hiihtäjät eivät ole pelkästään maratonmatkojen spesialisteja vaan kilpailevat myös normaalimatkoilla ja jopa sprintissä.

– Meillä on nuoria ja lupaavia, miehiä ja naisia. Ja nyt on myös sellainen, joka edustaa sitä, että ei ole vielä liian myöhäistä innostua hiihtämisestä, Eric Storvall kuvailee.

Hän tarkoittaa luonnollisesti Rasti-Lukon Heikki Isorantaa.

– Yksi tiimin tarkoituksista on innostaa ihmisiä osallistumaan massahiihtoihin, Storvall huomauttaa.

Toki Pirkan hiihdon, Finlandia-hiihdon, Tervahiihdon ja Ylläs–Levi-hiihdon kaltaiset suomalaiset massahiihtotapahtumat keräävät jo nyt runsaasti osanottajia, mutta enemmänkin hiihtäjiä starttiviivalle mahtuisi.

Ainakin normaalissa, koronattomassa maailmantilanteessa.

– Meillä Suomen Cup saa paljon medianäkyvyyttä, mutta kun mennään Ruotsiin, niin siellä Ski Classics saa huomattavasti enemmän julkisuutta kuin kansallinen cup, Storvall tietää.

– Tämä on yksi asia, mitä me voimme tehdä. Jos Suomesta tulee joukkueita, jotka myös pärjäävät, tulee kiinnostusta. Enemmän hiihtäjiä Suomesta pitäisi saada.

Suomessa massahiihdoista puhutaan usein laturetkinä. Storvall huomauttaa, että Ski Classicsin kilpailut nähdään Keski-Euroopassa huippu-urheiluna.

– Ulkomailla se ei ole mikään kuntoilusarja, hän painottaa.

Storvall haluaa paitsi markkinoida pitkän matkan hiihtoa Suomessa, myös tarjota maajoukkuekuvioiden ulkopuolella harjoitteleville suomalaisille kanavan toteuttaa unelmiaan.

Mitä odotat Heikki Isorannalta?

– Että hän tulee mukaan tiimiin, hiihtää tiimin jäsenenä ja on luotettava kisoissa, Storvall vastaa.

– En odota, että hän voittaa, mutta auttaa voi muillakin tavoilla. Kisan aikana voi tehdä yhteistyötä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut