UR-arvio: Kuka pärjää, kuka ei?

Ennustaminen, varsinkin tulevaisuuden, on vaikeaa. Näin sanoi jo eräs poliitikko aikanaan. Allekirjoittanut päätti kuitenkin heittäytyä toimituksen pyynnöstä arvioimaan, miten ensi viikolla alkavassa jääkiekon SM-liigassa joukkueet tulevat pärjäämään. Katsotaan kuinka käy.

Keväällä saa sitten huiskia…

Blues

Se kaikkien makein karkki jäi viime keväänä saavuttamatta, vaikka Lauri Marjamäenjohdolla usko espoolaiseen kiekkoon hetkeksi kasvoikin. Kausi päättyi pronssipelin häviöön. Kesän sekoilut seuran omistaja-asioissa jättänevät jälkensä?

Runkosarjassa Blues ylsi kahdeksanneksi ja luulen, että ei se sen paremmin onnistu tänäkään vuonna. Juuso Riksmanhankittiin viime hetkellä maalivahtikolmikkoon, mutta mikään sateentekijä ei hänkään ole.

UR-arvio: Runkosarjan 9.

HIFK

Stadin kingit taitavat tällä kaudella jäädä perintöprinsseiksi. Petri Matikaisenkohulähtö KHL-koutsiksi nosti Pasi Sormusenpäävalmentajan pallille. Mutta palaako Soppa paineen alla pohjaan? Ja malttaako HIFK pelata siistiä kovaa peliä. Viime kaudella Jokerit nuiji HIFK:n puolivälierissä. Runkosarjassa HIFK oli kolmas.

UR-arvio: Runkosarjan 5.

HPK

Ari-Pekka Selintuli Kerhon valmentajaksi. Paljonko energiaa vie kuuluminen myös Leijonien valmennusryhmään? Selin on oiva valmentaja, mutta ei mikään guru kuitenkaan.

Viime kaudella HPK jäi runkosarjassa toiseksi viimeiseksi. Taso ei nousse juurikaan alkavalla kaudella.

UR-arvio: Runkosarjan 12.

Ilves

Tampereen Ilveksen talous on kuralla ja taustajoukoissa on muutenkin tapahtunut kaikenlaista. Tämä ei voi olla heijastumatta myös kaukalon puolelle.

Vaikka valmentaja Raipe Helminenon hieno ja huumorintajuinen ihminen, veikkaanpa, että virne huulilla heikkenee ja sen sijaan otsaryppyjä tulee lisää.

Maalivahtikaksikko Wiikman-Kolppanen ei paljoa turvaa suo. Liigapaikasta karsimaan.

UR-arvio: Runkosarjan 14.

Jokerit

Jätetään nyt harjoituskauden ylilyönnit sikseen ja todetaan, että Jokerit on tälläkin kertaa materiaaliltaan huippuluokkaa. Saako Lämsä uutena päävalmentajana tähdet pelaamaan joukkueena?

Viime kauden pronssiin päättänyt narrilauma on mestarisuosikki jälleen kerran. Runkosarja sijoitus oli kuudes. Nyt ylöspäin.

UR-arvio: Runkosarjan 1.

JYP

Jyväskylässä juhlittiin ”Kattilaa” viime kauden päätteeksi. Kausi oli myös valmentaja Jyrki Aholleikimuistoinen. Mestaruuskrapulan uhka leijuu kuitenkin joukkueen yllä. Siihen sortuminen ei olisi laisinkaan ainutkertaista jääkiekkohistoriassa.

UR-arvio: Runkosarja 6.

KalPa

Jari Laukkanennostettiin hieman ennen kauden alkua päävalmentajaksi. Kuopiossa hämmentää myös Sami Kapasenkaksoisrooli.

KalPa vei upeasti runkosarjan viime kaudella mutta Blues toimitti kalakukkomiehet puolivälierissä kesälomalle. Miten pettymyksestä noustaan?

UR-arvio: Runkosarjan 7.

Kärpät

Viime kauden suoritus oululaisilta oli satsauksiin nähden selkeä pettymys. Runkosarjan seitonen putosi puolivälierissä Pelicanseille.

Seura- ja valmennusjohdon uskottavuudenkin takia Kärppien on tällä kaudella petrattava huimasti.

UR-arvio: Runkosarjan 3.

Lukko

Viime kaudella oltiin runkosarjan yhdeksäs ja sääleissä Blues meni jatkoon voitoin 2-1.

Uusi valmentaja Risto Dufvaon tuonut kuria ja meininkiä treeneihin ja porukka on innoissaan. Kunnolla homma mitataan kuitenkin vasta talven kylmyydessä ja pimeydessä pitkillä arkipelireissuilla, kun ei ehkä verkko heilu ja joka paikkaa kolottaa.

Löytyykö ratkaisijoita ykkösketjun ulkopuoleltakin? No, ainakin Lukon veskariosasto on kunnossa.

Usko ja toivo raumalaisen kiekon uuteen nousuun, edes pieneen, väreilee kuitenkin Kanalin partaalla.

UR-arvio: Runkosarjan 4.

Pelicans

Kai SuikkasenPelicans jäi nuolemaan näppejään JYP:n juhliessa mestaruutta. Hurja nousu pohjamudista loppuotteluun oli kuitenkin aikamoinen temppu.

Ja kun nälkää jäi, niin kuinka käykään nyt keväällä? Tärkeitä pelaajia on kyllä Lahdesta lähtenyt, mutta silti…

UR-arvio: Runkosarjan 2.

SaiPa

Pekka Tirkkonendebytoi liigassa päävalmentajana. Vuosi ei tule olemaan helppo, sillä SaiPa kilvoittelee Ilveksen kera lähinnä sarjan jumbosijoista.

UR-arvio: Runkosarjan 13.

Tappara

Tampereen toinen seura kulkee menestymään tottuneen valmentaja Jukka Rautakorvenkomennossa kohti uutta nousua. Viime kausi jätti kirvesrinnat sijalle 12, mutta nyt on odotettavissa ihan jotain muuta. Nuoresta Barkovista uumoillaan uutta nuorta supertähteä.

UR-arvio: Runkosarjan 8.

TPS

Pekka Virranon aika näyttää, onnistuuko hän kotikaupungissaan liigavalmentajana. Viime kaudella tulos ei häävi ollut. Runkosarjassa tuli kymmenes sija ja sääleissä Kärpiltä turpiin. Muutoksen tuulia ei juurikaan ole näkyvissä ja Aurajoen partaalla odotellaankin jo Suikkasen paluuta.

Tepsillä on hyvä maalivahtikaksikko, mutta kuinka kestää Antero Niittymäenuusi lonkka? Ratkaisurooleihin tyrkyllä nuorta voimaa, mutta vanhaa Vahalahteakin vielä tarvitaan.

UR-arvio: Runkosarjan 11.

Ässät

Porissa oli kelpo kausi, kun Pata oli runkosarjan viides. Mestari JYP ei kuitenkaan antanut puolivälierissä yllättää.

Porissa on varmasti kovat odotuksen, mutta kuinka paljon niissä on realismia?

Joel Armiaja Stephen Dixonovat suurimmat starat, mutta rosterista löytyy myös aika monta epävarmaa tekijää.

Uskon, että Porissa palataan normaaliin päiväjärjestykseen ja Isomäessä saadaan kiroilla monta kertaa kotijoukkueen otteille.

UR-arvio: Runkosarjan 10.