Urheilu saa täyspäiset miehet sekoamaan

Raumalainen jääkiekkovaikuttaja Jyrki Santala , 56, oli viime viikolla vieraana Länsi-Suomen Kesäyliopiston Torstai-Akatemiassa kertomassa jääkiekkomaailmasta ja muustakin maailmasta. Nykyisin enempi politiikkaan, yritys- ja yhdistystoimintaan keskittyvä Santala oli hyvä henkilö puhumaan aiheesta, sillä hän on toiminut aikanaan sekä TPS:n että Rauman Lukon toimitusjohtajana (2000–2007) ja myöskin pari vuotta koko liigan pomona 80-luvulla.

– Minulla onkin kaksi suosikkijoukkuetta, Lukko ja TPS, Santala kertoi.

Santala korosti seuraavansa jääkiekkoa enää vain yksityishenkilönä ja torstain tilaisuudessakin kertovansa asioita vain omina mielipiteinään.

– Jääkiekko on iso osa raumalaisuutta ja aiheena hyvinkin provosoiva. Mutta vaikka jääkiekko on Suomen suurin urheilulaji, se on kuitenkin kansainvälisesti pieni laji, Santala muistutti.

– Suomessa on noin 67 000 lisenssipelaajaa ja jääkiekko kerää vuosittain yli kaksi miljoonaa katsojaa.

Kiekko ja raha

Jyrki Santala kehui niitä viisaita raumalaisia, jotka aikanaan päättivät perustaa Raumalaiskiekkoilun Tuen ja sitä kautta syntyneen RTK-Palvelun.

– Se on erinomainen erikoisuus. Urheiluhan saa täyspäiset miehet sekoamaan ja tekemään melkein mitä tahansa, kuten taloudellisia uhrauksia. Raumallakin homma lähti nihkeästi liikkeelle, mutta nyt RTK:n liikevaihto on 130 miljoonan euron luokkaa.

1980-luvulle saakka jääkiekko oli amatööripelaajien aikaa. 80-luvulla tuli ensimmäiset ammattilaispelaajat ja seuraavalla vuosikymmenellä SM-liiga oli jo puhdas ammattilaissarja.

– Itse tein TPS:n toimitusjohtajana seuran kolme ensimmäistä ammattilaissopimusta. Pelaajat olivat Esa Keskinen , Ari Vuori ja Jukka Vilander , Santala paljasti.

– Nykyisin liigan pelaajapalkkiot ovat yhteensä noin 30 miljoonaa euroa ja muut menot 10 miljoonaa.

Tuleeko Lukko pärjäämään liigassa?

– En haluaisi juhlia enää 60-vuotismitalikahvilla Lukon ensimmäistä ja ainoaa mestaruutta. Toivottavasti raha toisi myös Lukolle urheilullista menestystä, Santala heitti.

Pepen permanentti

Kun Jyrki Santala toimi SM-liigan toimitusjohtajana, saatiin aikaiseksi pelaajille visiiripakko ja tuomareille kypäräpakko. Viirupaidat olivat kovastikin ensin kypäränkäyttöä vastaan.

– Porilainen tuomarilegenda Pertti Juholakin kävi aina ennen peliä kampaajalla ja oli pahoillaan siitä, että kypärä päässä tulee hiki ja tukka menee sekaisin, naureskeli Santala.

Mitä Santala pitää suurimpana puumerkkinään raumalaiskiekkoilussa?

– Kyllä se on halliremontin vetäminen. Minulla oli siihen näkemystä ja pystyin siinä eniten auttamaan. Muuten olin osa sitä isoa perhettä. Mitään ei voi pistää yksittäisten ihmisten ansioksi.