Urheilugaalasta tuli todellinen jalkapallon ilotulitus

Teemu Pukin valinta Vuoden Urheilijaksi oli helppo arvata viimeistään siinä vaiheessa, kun Norwich tiedotti hyökkääjän saapuvan Suomen Urheilugaalaan. Norwichilla on lauantaina Valioliigassa kotiottelu Bournemouthia vastaan. Kuva: Timo Korhonen / All Over Press


Historiallisen EM-kisapaikan itselleen taistellut jalkapallomaajoukkue käytännössä putsasi pöydän Suomen Urheilugaalassa.

Huuhkajien maalitykki Teemu Pukki on tuore Vuoden Urheilija, joukkueen päävalmentaja Markku Kanerva Vuoden Valmentaja ja ryhmä itsessään Vuoden Joukkue.

Myös palkinto sykähdyttävimmästä urheiluhetkestä meni Huuhkajille.

Pukki vei oman tittelinsä selvästi, sillä hän keräsi äänestyksessä kaikkien aikojen ennätyspisteet 5 089.

– Wau. Suuret, suuret kiitokset kaikille. Mieluummin pelaan suuren yleisön edessä kuin puhun, Pukki henkäisi lavalle noustuaan.

– Mahtava vuosi takana niin Suomen maajoukkueen kuin Norwichin kanssa. Jos muutama vuosi sitten olisi yrittänyt unelmoida tällaista, en olisi siihen pystynyt. Tajuton vuosi.

Kiitoksia jakaessaan mies herkistyi. Joukkuekaverien, taustojen, kannattajien ja perheensä lisäksi hän antoi erityiskiitokset vaimolleen Kirsikalle.

– Kiitokset, että jaksat joka päivä antaa mulle mahdollisuuden tehdä parhaani siellä futiskentällä, Pukki lausui.

Jalkapalloilijat nappasivat peräti kaksoisvoiton, sillä Huuhkajien maalivahti Lukas Hradecky sijoittui äänestyksessä kakkoseksi.
Kolmen kärkeen ylsi myös kahden edellisen vuoden Vuoden Urheilija, maastohiihtäjä Iivo Niskanen.

– ”Temellä” on ollut huikea kausi takana. Hän on ollut isossa roolissa niin Norwichissa kuin Huuhkajissakin. Ei ole jalkapalloilijoita liian usein valittu vuoden urheilijaksi, Kanerva iloitsi.

Sami Hyypiä edellinen palloilija

Pukista tuli samalla kolmas jalkapalloilija, joka on valittu Vuoden Urheilijaksi. Ennen häntä tittelin ansaitsivat Jari Litmanen vuonna 1995 ja Sami Hyypiä vuonna 2001.

Hyypiän jälkeen Vuoden Urheilijan titteli oli lähes kahden vuosikymmenen ajan yksilöurheilijoiden hallussa ennen Pukin valintaa.

Pukki sai viime vuonna meriittilistalleen Englannin mestaruussarjan maalikuninkuuden ja sarjan parhaan pelaajan palkinnon. Maaleillaan hän nosti Norwichin Valioliigaan ja jatkoi tehokkaasti myös pääsarjatasolla.

Pukista tuli Valioliigan elokuun paras pelaaja.

Pukki oli myös ykköstykki Huuhkajien matkalla historialliseen EM-lopputurnauspaikkaan. Hän teki EM-karsinnoissa ennätykselliset kymmenen maalia.

Vahva signaali Pukin valinnasta oli jo se, että hänen seuransa Norwich City päästi miehen lentämään Urheilugaalaan, vaikka seuralla on lauantaina Valioliigassa elintärkeä kotiottelu Bournemouthia vastaan.

Vaikka Pukki on kärsinyt viime aikoina pienestä loukkaantumisesta, Norwich tuskin olisi päästänyt tähtipelaajaansa käymään Helsingissä ilman vinkkausta suuresta kunnianosoituksesta.

– Luonnollisesti on kriittistä, kun yksi avainpelaajista ei ole käytettävissä. Aivan samalla tavalla on kriittistä Barcelonalle, jos Lionel Messi ei ole käytettävissä, Norwichin päävalmentaja Daniel Farke totesi Pukin loukkaantumisesta FourFourTwo-lehdelle.

Viime vuosi nousee korkealle

Markku Kanerva puolestaan on parin viime vuoden aikana nostanut Huuhkajat sellaiseen lentoon, mitä miesten jalkapallomaajoukkueelta ei ole ennen nähty.

Suomi voitti Kansojen liigan lohkonsa ja raivasi EM-karsintalohkosta tiensä kesän EM-kilpailuihin. Arvokilpailupaikka on Suomelle ensimmäinen.

EM-paikan varmistuminen on ehdolla sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi, kun viime vuoden parhaita palkitaan tänä iltana Helsingissä.

– Kyllä se viime vuosi nousee korkealle. Asiat pitää laittaa perspektiiviin. Omien lasten syntymät ovat olleet isoja hetkiä, ”Rive” Kanerva muistutti.

– Valmentajauralla se nousee ilman muuta toppiin. Kaksykkösten (alle 21-vuotiaiden maajoukkue) kanssa menimme aikanaan EM-kilpailuihin. Se oli siihen aikaan highlight. Nyt tämä menee ykköseksi, Kanerva viittasi EM-paikkaan ja viime vuoden menestykseen.

Palloiluvalmentajat kovassa suosiossa

Tällä vuosituhannella palloiluvalmentaja on valittu vuoden valmentajaksi useammin kuin yksilölajien valmentaja.

Viime vuosituhannen lopussa palloiluvalmentajien valitseminen vuoden valmentajaksi oli paljon harvinaisempaa, kun palloilulajien valmentajiin kohdistui vuoden parhaan valinta viisi kertaa vuosina 1980–1999.

Lisäksi kuudesti peräkkäin palloilujoukkue on valittu vuoden joukkueeksi, joten miesten ja naisten jääkiekkomaajoukkueet sekä miesten jalkapallomaajoukkue ovat valmiina jatkamaan sarjaa.

Kanerva valittiin Vuoden Valmentajaksi jo kolmannen kerran, edellisen kerran viime vuonna ja ensimmäisen kerran vuonna 2008.

Miten Kanerva kokee yhteiskunnallisen muutoksen, kun joukkuelajit kasvattavat koko ajan suosiotaan ja moni perinteinen yksilölaji menettää suosiotaan?

– On hienoa, että meillä on paljon eri lajeja, ja lapset voivat kokeilla eri lajeja ja löytää omansa. Yksilölajit, etenkin kestävyyslajit, vaativat paljon sitoutumista ja kovaa työntekoa. Ehkä yhteiskunnassa on se, että ihmiset haluavat tehdä asioita yhdessä ja hakeutuvat enemmän joukkueurheilun pariin, Kanerva vastasi STT:n kysymykseen.

– En sano sitä, että yksilölajit olisivat kuolemassa. Viime vuonnakin nähtiin paljon hyviä saavutuksia. Aina on paljon kiinni yksilöstä, milloin niitä helmiä sieltä tulee.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Vuoden Urheiluseuran Uno-pokaali lähti suunnistajille Lahteen