Urheilulehti: Lentopallossa yhtä seuraa ja yhtä manageria suurempia ongelmia – raumalaispelaaja toi esiin vielä yhden uuden tapauksen

Hämeenlinnan Lentopallokerho ja seuran nyt jo entinen manageri Ville Kalliomäki ovat olleet viime aikoina häirintäskandaalin keskellä.

Lisäksi seuran entiset pelaajat, kuten raumalainen Eveliina Rautiainen, ovat kertoneet julkisuudessa valmentajien epäsopivasta käyttäytymisestä ja kyseenalaisista harjoitusmetodeista. 

Naislentopalloilun ongelmat näyttävät olevan kuitenkin paljon yhtä seuraa ja yhtä manageria laajempia, kertoo Urheilulehti tuoreimmassa numerossaan (10/2023).

Lehti soitti sattumanvaraisesti yli kymmenelle naislentopalloilijalle, joista kaikki kertoivat kokeneensa tai nähneensä seksuaalista häirintää.

Pelaajien joukossa oli myös Rautiainen, joka kertoi hiljattain sairastuneensa vakavaan syömishäiriöön Hämeenlinnan-tapahtumien seurauksena. 

Nyt Lapin Narvi-Pallon kasvatti paljasti kohdanneensa myös toisenlaista häirintää. Rautiainen kertoi joutuneensa jopa pelkäämään, kun erään seuran fanit pommittivat häntä viesteillä sosiaalisen median kautta.

– He eivät jättäneet minua rauhaan. Pelkäsin, etten uskalla enää liikkua missään, jos he tunnistavat minut.

Rautiainen on edustanut aikuisurallaan LiigaEuraa, HPK:ta, Kuusamon Pallo-Karhuja, LP Viestiä ja TuTo Volleyta.

Liiton toimitusjohtaja on pöyristynyt

Haastateltavat kertoivat, että pelaajille on ehdotettu muun muassa kynttilähierontaa tai heitä on taputeltu ilman lupaa takapuolille. Lentopalloseuroissa ilmeni myös monenlaista ei-seksuaalista häirintää niin liigatasolla kuin junioreissakin.

– Kokemani häirintä oli enimmäkseen sanallista nälvimistä, vittuilua ja tosi ilkeää kommentointia. Valmentajat myös kommentoivat toistuvasti pelikavereideni perseitä, entinen lentopalloilija Hanna Hietikko, 29, kertoi.

Pelaajat nostivat lajikulttuurin pimeän puolen yhtenä mahdollisena selityksenä esiin pelaajien paljastavat peliasut. Lentopallo koettiin jopa "pornogenreksi".

– Totta kai vaatetus varmasti vaikuttaa siihen, että tulee helposti seksuaalisia kommentteja. Meidät saatetaan nähdä vain objekteina, Liigaplokissa nykyään pelaava Emilia Joensalo sanoi. 

Lentopalloliiton toimitusjohtaja Karri Virtanen yllättyi pelaajien näkemyksistä.

– Olen pöyristynyt, jos toimittajille kerrotaan asioita, jotka eivät ole olleet missään esillä. Tämä on erittäin vakava asia, hän sanoi.

Suomen urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri Teemu Japisson puolestaan pahoitteli sitä, että erään pelaajan kanteluyritykset olivat saaneet Suekissa aikanaan tylyn vastaanoton.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille KOLUMNI: Raumalaislentopalloilijan tragedia herättää hurjan kysymyksen – ainakin tämä kaikki järkyttävästä tapauksesta tulisi tajuta, yksi toive myös toimittajille

Eveliina Rautiaista kohdeltiin Hämeenlinnassa niin järkyttävällä tavalla, että nuori lentopalloilija taistelee elämästään yhä tänäkin päivänä – tässä on hänen synkkä tarinansa