Uuden polven patajätkät - Ässät astui elektronisen urheilun maailmaan

MrHamster, KarvaRausku ja TheDesolator edustavat nyt Ässiä.

Nyt se on varmaa. MrHamster, KarvaRausku ja TheDesolator edustavat Ässiä.

Lisäksi porilaisseuran tunnusten alla pelaavat jatkossa Ashieli, Ronski ja Tipi.

Kuusikko istuu Ässien toimiston neuvotteluhuoneen pitkän pöydän takana. Pöydän toisessa päässä istuu porilaisseuran markkinointipäällikkö Jaakko Ruusunen.

Käynnissä on lehdistötilaisuus, jossa Ässät esittelee uusia pelaajia. Nyt ei kuitenkaan puhuta jääkiekosta vaan elektronisesta urheilusta. Ässät on päättänyt kääntää seurahistoriassaan uuden sivun.

- Haluamme tavoitella ja puhutella uusia kohderyhmiä, Ruusunen ilmoittaa tilaisuuden aluksi.

Sellaista on jo paikallakin. Takarivissä istuu joukko suihkunraikkaita Ässien juniorijääkiekkoilijoita.

Heidän treeninsä ovat päättyneet, ja he pyysivät päästä seuraamaan, mitä toimiston suljettujen ovien takana tapahtuu.

He ovat varmasti kohderyhmää, sillä he ovat nuoria.

Ruususen vieressä istuvat miehet tottelevat siviilielämässä nimiä Timi Sillman, Chris-Daniell Räisä, Tomi Karhinen, Timo Korkeakoski, Roope Somero ja Timo Virkkunen.

He muodostavat joukkueen, joka on kilpaillut Overwatch-pelissä. Tähän asti heidän tiiminsä nimi on ollut REAKT, mutta nyt on uuden ajan aika.

Joukkue on nyt HC Ässät Pori Oy:n alainen, ja se kilpailee nimellä Aces.

- Tämä on äärettömän hieno mahdollisuus. Ässät on lähtenyt tuntemattomalle alueelle, ja minkä panoksen he ovat laittaneet tähän kiinni. Koen, että tämä on aika iso asia koko peliskenelle, ihastelee Kalle Laukkanen, joka toimii joukkueen valmentajana ja managerina.

Mitä Ässät sitten sijoittaa joukkueeseen? Ruusunen ei mainitse summia.

- Olemme satsanneet tähän jonkin verran. Meille kuitenkin tarjottiin mallia, jossa puhutaan hyvin maltillisesta riskistä mutta samalla huikeasta potentiaalista, hän muotoilee.

Ässät on kolmas suomalainen iso urheiluseura, joka ottaa elektronisen urheilun tunnustensa alle. Jääkiekon liigajoukkueista HIFK oli pelinavaaja, sillä se perusti marraskuussa Helsinki Reds -joukkueen.

Tammikuussa oman joukkueensa esitteli jalkapallon liigaseura Seinäjoen Jalkapalloklubi.

HIFK:n joukkue pelaa Overwatchia, kun taas SJK:n päälaji on jalkapallopeli Fifa.

Myös eurooppalaiset jalkapallojätit ovat laajentaneet lonkeroitaan elektroniseen urheiluun. Esimerkiksi Paris-Saint Germain, Manchester City, Schalke 04, Galatasaray ja FC Kööpenhamina osallistuvat kansainvälisiin turnauksiin ja sarjoihin myös eSports-maailmassa.

- Tämä on maailmanlaajuista liiketoimintaa, joka ei ole juuri sidottu aikaan tai paikkaan. Meidän emo-organisaatiomme on oppimassa uutta, mutta haluamme astua edelläkävijöiden joukkoon, Ruusunen luonnehtii.

Acesin jäsenet asuvat eri puolilla Suomea. Yksi on Jyväskylästä, toinen Parikkalasta, kolmas Kirkkonummelta, neljäs Järvenpäästä, viides Porista...

Joukkue on ollut kasassa jo pitkään, mutta vasta perjantaina miehet tapasivat ensimmäistä kertaa kasvokkain.

Silti he harjoittelevat yleensä kolmesti viikossa, kolme tai neljä tuntia kerrallaan.

- Ollaan kotona, puhutaan mikkien kautta ja pelataan harjoituspelejä toisia tiimejä vastaan, Acesin kapteeni Timi Sillman tiivistää.

Pelinä heillä on Blizzard Entertainmentin Overwatch, joka julkaistiin toukokuussa 2016 Windowsille, Xbox Onelle ja PlayStation 4:lle.

Kyseessä on värikäs ja sarjakuvamainen räiskintäpeli. Se on haastanut ja syrjäyttänyt Counter-Striken suosituimpana elektronisen urheilun pelinä.

Blizzard kehittää Overwatchille kansainvälistä kilpapelaamisen liigaa, Overwatch Leaguea.

Se muistuttaa rakenteeltaan perinteisiä urheilulajien liigoja, ja turnauksia seurataan tiiviisti.

Aasiassa areenat vetävät jopa 40 000 katsojaa, ja netissä katsojaluvut nousevat kymmeniin miljooniin.

Elektroninen urheilu on jo erittäin suosittua, siinä voi päästä Suomessakin ammattilaiseksi ja ansaita satoja tuhansia euroja.

Mutta onko kyse urheilusta? On luonnollista, että pöydän takana istuvat miehet pitävät sitä urheiluna.

- Lainaan yhtä esikuvaani eli Jari Sarasvuota. Se on urheilua, jos sitä kutsutaan urheiluksi, Ruusunen vastaa.

Keskustelu aiheesta käynnistyi kunnolla lokakuussa 2014, kun Suomen Elektronisen Urheilun Liitto eli SEUL esitti yhdessä Opiskelijoiden Liikuntaliiton OLL:n kanssa, että elektroninen urheilu olisi tunnustettava oikeana urheiluna.

- Jos otetaan vertailuksi golf, niin siinäkin puhutaan aika pienistä liikeradoista ja haetaan todella tarkkuutta. Pystyisin rinnastamaan ammattilaistasolla eSportsin ja golfin, Kalle Laukkanen kommentoi.

- Ehkä enemmän kyse on siitä, että urheilu on eri asia kuin liikunta. Urheilu on kilpailua, jossa on katsojia. Tässä vaaditaan monia samoja aspekteja kuin perinteisessä urheilussa, sanoo Tomi Rinne, joka on paikalla tilaisuuden juontajana.

Hän on tottunut juontamaan ja selostamaan turnauksia. Hän on myös moneen kertaan saanut vääntää peistä siitä, onko Overwatchin takoninen urheilua.

Ärsyttääkö se?

- Ei. Mä tykkään aiheuttaa keskustelua, hän hymyilee.

Siitä kaikki ovat yhtä mieltä, ettei kyse ole liikunnasta.

- Mä näen elektronisen urheilun olevan tulevaisuuden juttu. Sitä tuskin kukaan voi kiistää. On mahtavaa olla tekemässä tulevaisuutta, Acesin porilaisjäsen Timo Virkkunen maistelee.

Ässien uusi joukkue debytoi kesäkuun alussa Oulussa järjestettävässä turnauksessa. Ruusunen kaavailee, että ryhmä näkyy ensi kaudella jollain tavalla myös jääkiekon liigaotteluissa.

Overwatch-ottelusta HIFK:n kanssa on myös puhuttu, mutta mitään ei ole sovittu.

- Sen verran voin sanoa, että olisihan se äärimmäisen hienoa päästä pelaamaan paikallista vaihtoehtoa vastaan, Ruusunen heittää.

- Mieluiten se tietysti voisi olla Lukko. Se toisi tähän iänikuiseen Pori-Rauma-vääntöön taas uutta väriä.

Acesin pelaajat nyökyttelevät. He ottaisivat haasteen vastaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut