Uuden projektin ensipolkaisut - "Tässä rakennetaan sellaista Lukkoa, että meidän työmme kestäisi vertailun Suomessa ja Euroopassa"

Lukon joukkue hikoilee kesän aikana muun muassa spinning-tunneilla. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Jääkiekkojoukkueet tehdään kesällä, on Lukon päävalmentaja Pekka Virta tokaissut.

Kevään ja kesän kuukausina muurataan kuntopohjaa, joukkuehenkeä, pelitapaa, elämistä ja olemista, jonka päälle kausi on hyvä rakentaa.

Liigakausi käynnistyy vasta syyskuussa, mutta Lukko kokoontui jo 16. huhtikuuta aloittamaan uutta kautta testien merkeissä.

Lukon testaamisen hoitava kuntovalmentaja Risto Rosendahl saakin kirjata ylös testituloksia ja rasvaprosentteja tasaisin väliajoin.

Liigaa vajaan 900 ottelun verran pelaajana ja valmentajana nähnyt Virta kokee testaamisen tärkeäksi.

– Joku saattaa kokea testaamisen kyttäämiseksi tai painostavaksi, mutta itse näen asian niin, että autan urheilijaa, Virta toteaa.

Toki testien tarkoitus on mitata myös, miten työ on tehty.

Virta ei kuitenkaan haluaisi olla vahtimassa ja motkottamassa, vaan toivoo, että joukkueeseen syntyy työntekoa ruokkiva ilmapiiri. Hyvällä mallilla hänen mukaansa Lukossa ollaankin.

– Urheilullisuus on tärkeä asia, mutta en halua, että minun pitää sitä olla vaatimassa. Olisi hienoa, että joukkue ottaisi siitä itselleen sellaisen kunnia-asian.

– Ei valmentajan pitäisi olla vaatija, vaan auttaja. Koen tämän työn mielekkyyden juuri siinä, että pystyn auttamaan pelaajia urallaan eteenpäin, Virta sanoo.

Virran joukkueista, varsinkin KalPasta, on ponnistanut maajoukkueeseen, KHL:ään ja NHL:ään useampia pelaajia.

Tuorein lähtijä on Juuso Riikola, jonka Virta houkutteli tulevaksi kaudeksi KalPasta Lukkoon. Riikola ei vain koskaan ehtinyt Raumalle asti, sillä kauden jälkeen MM-kisoissa pelannut puolustaja vaihtoi NHL-seura Pittsburgh Penguinsin organisaatioon.

Virta ja Lukon uusi urheilujohtaja Kalle Sahlstedt muovaavat seuran toimintaa siihen suuntaan, että Lukostakin lähtisi tämän kauden jälkeen ja tulevaisuudessa eteenpäin seuraavia ”riikoloita”.

Lukko haluaa tehdä ”nobodyista somebodyja”, kuten Virta kuvailee.

Hän on korostanut seuran tiedottaessa uusista pelaajista, kuinka tärkeää on, että pelaajat haluavat tulla Lukkoon ja kokevan Rauman paikaksi, jossa voi ottaa urallaan seuraavan askeleen.

– Tässä rakennetaan sellaista Lukkoa, että meidän työmme kestäisi vertailun Suomessa ja Euroopassa, valmentaja linjaa.

Jyri Marttisen tyylinäyte kevennyshypystä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Lukon uusista sopimuspelaajista Ville Heinola, 17 ja Linus Nyman, 18, kesken viime kauden tullut Tarmo Reunanen, 20, ja omista junioreista kiinnitetty Antti Saarela, 16, ovat esimerkkejä pelaajista, joilta ei odoteta yhden kauden ihmeitä.

– 3-5 vuotta ei ole kovin pitkä aika urheilijalle, mutta monesta urheilun seuraajasta 3-5 viikkoa on jo pitkä aika, Virta naurahtaa.

– Jotain menestystä voi saavuttaa nopeallakin aikajänteellä, mutta kysymys kuuluu, mitä sen jälkeen. Pitää olla sellainen jatkumo, että jos joku lähtee, niin jollain aikajänteellä omasta seurasta on tulossa myös joku tilalle.

Vaikka oma junioriputki liigapelaajia tasaisesti tuottaisikin, joukkueeseen pitää toki aina tehdä harkittuja täsmähankintoja. Lukkokin etsii vielä kärkipuolustajaa ja -sentteriä.

Tulevaisuuden rakentamista on sekin, että Lukon jääharjoituksissa käy sopimuspelaajien lisäksi mukana A-nuorten lahjakkaimpia pelaajia, kuten Jesse Ruotsi, Petmanin veljekset Ville ja Mikko, Niklas Ylitalo ja Antti Palojärvi.

Palojärveä Virta kehuu erikseen positiiviseksi yllätykseksi.

Kokeneemmalla kaartilla kesäharjoittelu on omatoimisempaa, mutta kaikki kynnelle kykenevät ovat osallistuneet jääharjoituksiin. Ainakin Ville Vahalahti, Janne Niskala, Arttu Ilomäki, Simo-Pekka Riikola ja Jyri Marttinen ovat parannelleet enemmän tai vähemmän vammojaan, mutta eläneet kuitenkin joukkueen arkea hallilla.

Toistaiseksi joukkueen ainut ulkomaalaispelaaja Justin Danforth on tulossa tutustumaan kesällä joukkueeseen viikon jakson ennen kuin muuttaa myöhemmin Raumalle.

Vaikka Virta puhuu pitkäjänteisyydestä, Lukko haluaa toki pärjätä, kun kiekko syksyllä putoaa jäähän.

– Tämän projektin parhaat vuodet ovat varmaan siellä 3–5 vuoden päässä, mutta ei se poissulje, ettemme voi pelata hyvää jääkiekkoa jo ensi kaudella, Virta huomattaa.

Lukon alustavat harjoituspelit

  • Pitsiturnaus 3. elokuuta Raumalla.
  • Turnaukset Turussa ja Vaasassa elokuussa. Vaasa Cup pelataan 16-17.8. Mukana ovat Lukon lisäksi Sport, Ässät ja Björklöven. 
  • Hegemonia-ottelu Ässiä vastaan lauantaina 1. syyskuuta.
  • Harjoitusottelu Sportia vastaan torstaina 6. syyskuuta.