Uusi halli suunnitellaan one bowl -periaatteella

Tuomas Silvennoinen vastaa HIFK:n uuden hallin arkkitehtityöstä.

Kun kuoppa on kaivettu, niin sitten alkaa rakentaminen. HIFK:n uuden hallin koko lienee noin 10 000 katsojapaikkaa. Tarkkoja lukuja ei ole, koska suunnittelu on kesken. Halli on lähes kokonaan maan pinnan alapuolella. Yläpuolella ovat vain sisäänkäynnit.

Hallin ja siihen liittyvien toimintojen arkkitehtityöstä vastaan PES-Arkkitehdit. Tällä pian 50 vuotta täyttävällä toimistolla on noin 70 työntekijää sekä kolme työpistettä, joista kaksi on Helsingissä ja yksi Sanghaissa Kiinassa. Tuomas Silvennoinen vastaa suurimmasta eli Kalasataman toimistosta.

Sen sijaan PES ei vastaa maanpinnan päälle tulevan rakentamisen suunnittelusta. Se ei edes ollut mukana arkkitehtikilpailussa, vaan Silvennoinen kuului ratkaisun tehneeseen tuomaristoon. Kilpailun jälkeen työhön valittiin B&M.

PES on ollut Helsinki Garden -nimellä kulkevassa projektissa jo vuodesta 2012 lähtien. Toimisto vastaa myös nykyisen hallin jatkosuunnittelusta. Se lienee aika helpostikin muutettavissa vaikka sisäpalloilukäyttöön ja ainahan voi löytyä myös yhteiskäyttöä uuden hallin kanssa.

Se siis sijaitsee sisäänkäyntejä lukuun ottamatta kokonaan maan pinnan alapuolella. Sisäänkäyntejä tulee neljä ja niistä laskeudutaan ns. galleriatasolle, joista siirrytään sitten itse hallin.

Halli toteutetaan one bowl -ajattelun mukaan eli aitiot ovat katsomon yläosassa eli eivät poikkaise katsomotilaa, kuten yleensä tapana on ollut. Aitioita tulee noin sata.

– Tällä ratkaisulla halutaan tiivis tunnelma koko halliin. Aitioissa on kuitenkin kaikenlaista palvelua kuten televisiot, Silvennoinen sanoi.

Ottelutapahtumissa kapasiteetti on siis noin 10 000, mutta kaikenlaiset muut tapahtumat ovat myös tärkeitä. Konserteissa kapasiteetti on suurempi. Tämä mahdollistuu sillä, että alimmat katsomot ovat teleskooppikatsomoita, jolloin permantotila kasvaa. Nehän ovat konserteissa usein parhaat paikat.

Työn alla on myös palveluiden suunnittelu.

– Niitä on paljon, mutta vielä suunnitelmat eivät ole valmiit. Tasoja on kuitenkin varmasti paljon korkeatasoisista ravintoloista kioskityyppisiin asti. Tarkoitus on, että hallissa vietetään enemmän aikaa, kun nyt on totuttu. Näin käyttöä on ennen tapahtumia, niiden aikana ja niiden jälkeen. Osasta voi samalla seurata tapahtumaa. Periaatteet ovat selvät ja konseptia jalostetaan suunnittelun edetessä yhdessä Gardenin tulevien toimijoiden kanssa, Silvennoinen jatkoi.

Maan pinnan yläpuolelle on tulossa niin asunto