Vain kaksi on jäljellä kevään 2013 finaalistartista – Tappara-kapteeni Peltolalla kokemusta vaikka muille jakaa

Tusina täynnä. Jukka Peltola aloitti liigauransa jo kaudella 2006–07. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kuusi ensimmäistä liigakautta ja vain yhdeksän playoff-ottelua.

Seuraavat kuusi kautta ja tasan sata painepitoista pleijarivääntöä lisää.

Niissä määrissä kun liikutaan, kiekkoilijan ei tarvitse käyttää omaa mielikuvitusta keksiäkseen tekemistä huhtikuun kevätpäiville. Riittää kun katselee SM-liigan otteluohjelmaa.

Vaikka Tappara varmisti finaalipaikkansa suoraan neljässä ottelussa, tamperelaiset eivät päässeet erityisemmin ilakoimaan siitä, että Kärpät ja HIFK ratkoivat paremmuuttaan pitkän kaavan kautta.

– Eipä siinä mitään erityistä ehtinyt olla. Vähän aikaa levättiin ja sitten alettiin harjoitella finaaleja varten, Peltola kuvailee menneen viikon lähihistoriaa.

Kapteeni Jukka Peltolan 12 kautta kirvesrinnoissa on helppo jakaa kahteen jaksoon: perustan valamiseen ja menestymiseen. Sama koskee sekä Peltolaa itseään että koko joukkuetta – vai pitäisikö puhua seurasta, sillä vuosien varrella väki on vaihtunut on varsin perusteellisesti.

Kun parikymppinen Peltola nousi Rauli Uraman, Kari Makkosen ja edesmenneen Mikko Saarisen valmentamaan liigaryhmään kaudella 2006–07, nykypelaajista kukaan ei luonnollisestikaan ollut mukana.

Vähissä olivat muutkin nykytutut joukkueen arjesta.

Tämänhetkinen apuvalmentaja Janne Grönvall luuti joukkueen takalinjoilla, huoltaja Jorma Pekkanen ja hieroja Veli-Matti Pohjonen tekivät jo tuolloin pitkää päivää oranssien värien eteen ja fysiikkapuolen vastuu oli Jaakko Kailajärvellä. 

Hieroja Veli-Matti Pohjonen tietää vuosien finaalikokemuksella, mitä kovat pelit vaativat niin fyysisesti, kuin henkisesti. Kuva: Jukka Rautio/ Europhoto

Peltola on toinen niistä pelaajista, joka oli mukana jo nykyputken ensimmäisenä finaalikeväänä Ässiä vastaan 2013. Se toinen on Jan-Mikael Järvinen.

Runkosarjapeleissä nähtiin myös Henrik Haapala ja yhden pelin verran luukkua aukonut Dominik Hrachovina, josta on vuosien varrella tullut tamperelaisempi kuin monesta Näsinneulan nurkilla koko ikänsä viettäneestä alkuperäisasukkaasta.

Omistautuminen on todellakin tuottanut tulosta.

Tapparan kuudes peräkkäinen finaalisarja alkaa Oulussa. Vieraissa starttaaminen sopii Peltolalle.

– Ei sillä ole mitään väliä, missä ottelut alkavat. Jos alkavat vieraissa, seuraava peli on kotona, Peltola hymähtää.

SM-liigan ensimmäinen finaali Kärpät–Tappara klo 18.30, ottelu ennakkostudioineen näkyy JIM-kanavalta klo 18 alkaen.