Välipäiväväite: Kevin Lankinen on antanut ja antaa HIFK:lle mahdollisuuden

Kevin Lankinen on ollut huippuvireessä HIFK:n maalilla. Ensi kaudella hän voi pelata Pohjois-Amerikassa. Europhoto/Jukka Rautio.

Kaiken järjen mukaan Kärppien olisi pitänyt voittaa eilen, tai jopa ratkaista sarja jo aikaisemmin. Mutta maalivahti Kevin Lankinen on antanut HIFK:lle mahdollisuudet ja antaa sellaisen huomennakin.

Eilen hän torjui 37 kertaa ja Kärppien Veini Vehviläinen vain 17. Tietenkin torjunnat ovat vain suuntaa-antavia. Mikä on torjunta, mikä vain pysäytys? Mikä on huipputorjunta ja mikä vain rutiinia? Eilenkin HIFK hallitsi ensimmäistä erää, mutta silti Lankiselle merkittiin enemmän torjuntoja kuin Vehviläiselle.

Mutta suunta on hyvin selkeä. Lankinen on torjunut kuudessa pelissä 183 kertaa ja Vehviläinen 122. Eroa on siis peräti 61. Viidessä ottelussa hän on torjunut enemmän kuin Vehviläinen. Tuo ainoa poikkeus oli toinen Oulun ottelu ja sen HIFK hävisi.

Kahden viimeisen ottelun torjunnat kuvaavat hyvin yleistilannetta: ensin Lankinen 42 ja Vehviläinen 21 ja eilen Lankinen 37 ja Vehviläinen 17 torjuntaa. Molemmat menivät jatkoajalle. Keskiviikkona Kärpät voitti ja eilen HIFK.

Kärpät onkin huomenna selkeä suosikki. Sillä on runkosarjan paras joukkue, se pelaa kotonaan ja kaikille maalivahdeille tulee huono päivä. Kärpille riittää se, että Lankiselle tulee erinomaisen päivän tilalle vain hyvä.

Mutta jos Lankinen on erinomainen, niin hän antaa taas HIFK:lle mahdollisuuden. Kuten eilen. Kolmannessa erässä HIFK oli aivan pulassa, mutta jatkoajalla se oli taas yhtä hyvä kuin Kärpät. Sillä oli pelissä onneakin, mutta eiväthän kaikki jatkoajat voi päättyä yhden joukkueen hyväksi.

Hyvän maalivahdin käyttäminen on suositeltavaa, mutta eihän yksi mies voi sotaa voittaa. HIFK on pelannut puolustuspelin todella hyvin ja on tehnyt tarvittavia maaleja. Se on itse asiassa tehnyt enemmän maaleja kuin Kärpät. Vaikka oululaiset ovatkin huomenna suosikkeja, niin ei HIFK vailla mahdollisuuksia suinkaan ole. Ylivoimapelinsä sen täytyy kyllä saada kuntoon.

Ensi kaudella Lankinen tuskin pelaa enää HIFK:ssa, vaikka hänellä onkin sopimus. NHL:ssä on 31 seuraa ja kaikilla näillä on farmijoukkueensa. Lankinen on varaamaton pelaaja, joten voi keskustella minkä seuran kanssa tahansa. Useimmilla on paljon rahaa ja enemmistö tarvitsee aina maalivahteja ainakin kokeiltavaksi. Eiköhän joku ole kiinnostunut.

Lankinen on avoin, hauska ja valoisa persoona. Sopeutuminen Pohjois-Amerikkaan kävisi varmasti kohtalaisen helposti. Hän on hitaasti kypsynyt huipputason maalivahdiksi, mutta saisi olla viisi senttiä pitempi. Vartta on mukavasti 186 senttiä, mutta nykyään monet maalivahdit ovat joukkueensa pisimpiä pelaajia.

HIFK:lle hänen lähtönsä ei olisi niin suuri katastrofi kuin saattaisi tuntua. Kokenut Atte Engren olisi aivan erinomainen ykkösmaalivahdiksi ja nuori Niilo Halonen saisi paikan liigajoukkueessa. Hän on maajoukkuetason maalivahti ja oli mukana alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa tällä kaudella. Sitä paitsi HIFK saisi mukavat siirtokorvaukset NHL:stä.

Mutta asioiden edelle ei pidä mennä. Tämän kauden ratkaisut ovat vielä kesken. Vasta niiden jälkeen on syytä muidenkin kuin vain urheilutoimenjohtajien miettiä ensi kautta.

Huomenna pelataan Oulussa. Toinen joukkue pääsee loppuotteluihin ja toinen joutuu pronssipeliin. Se on iso peli ja Kevin Lankisella on pelissä iso rooli.