Valmentaja Kaijansinkko syyllistyi Lukossa seksuaaliseen häirintään – "Oli selvää, että hänen pitää lähteä"

Petri Kaijansinkko työssään Raumalla kesällä 2014. Arkistokuva

Pesäpallovalmentaja Petri Kaijansinkko esitti Jyväskylän Kirittärien nettisivuilla julkisen anteeksipyynnön. Hän syyllistyi nuoren naispelaajan seksuaaliseen häirintään toimiessaan valmentajana ja pelinjohtajana Rauman Lukossa (Fera) vuonna 2014.

Kaijansinkko joutui tapauksen takia lähtemään Ferasta ja Lukosta.

Länsi-Suomi kertoi tammikuussa 2015 Kaijansinkon purkaneen sopimuksensa Feran kanssa. Pelinjohtajan sanottiin irtisanoutuneen henkilökohtaisista syistä.

Kaijansinkko oli Raumalla kaksoisroolissa. Hän työskenteli myös Lukon myyntipäällikkönä. Myös työt Lukossa päättyivät samaan aikaan.

Feran puheenjohtajana tapahtumien aikaan ollut Daniela Tanhua kertoo nyt Länsi-Suomelle, että asiaa käsiteltiin tuolloin seurassa yhdessä perheen kanssa.

– Perhe oli aktiivisesti seuran toiminnassa mukana. Pelaaja jäi pois, mutta hän oli varmaan tehnyt päätöksensä jo aikaisemmin. Kun Kaijansinkon toiminta tuli tietoomme, oli selvää, että hänen pitää lähteä. Nyt julkisuus vaatii häneltä tilinteon, sanoo Tanhua.

– Onneksi ilmapiiri on muuttunut niin, että näistä uskalletaan puhua. Monta tapausta on tullut julki niin urheilusta kuin muillta aloilta, Tanhua sanoo.

Pesäpalloliitto käynnisti syksyllä selvityksen vanhasta tapauksesta, joka nousi uudestaan esille Urheilulehden artikkelissa. Yle on siteerannut laajasti Urheilulehden juttua.

Urheilulehti on haastatellut pelaajaa, joka tapahtumien aikaan oli 17-vuotias. Jutussa ei puhuttu seurasta eikä oikeilla nimillä. Valmentaja-pelinjohtaja myönsi lähettäneensä intiimejä ja flirttailevia tekstiviestejä. Urheilulehden mukaan viestit loppuivat vasta pelaajan kerrottua niistä vanhemmilleen. He kertoivat häirinnästä seurajohdolle.

Raumalta Kaijansinkko siirtyi Jyväskylään, jossa valmennusura edelleen jatkuu.

– Toimin silloin väärin. Syyllistyin epäasialliseen käytökseen ja varmasti myös seksuaaliseen häirintään tekstiviesteilläni. Hävettää ja kaduttaa. Pyydän sydämestäni anteeksi asianosaiselta, ja kaikilta, joita olen toiminnallani pitkän urani aikana loukannut. Olen parantanut tapani ja lupaan jatkossakin olla parempi ihminen. Kiitos niille, jotka edelleen luottavat minuun. Pesis on minulle elämäntapa ja rakas laji, Petri Kaijansinkko kirjoittaa.

Kaijansinkko on tapauksen jälkeen työskennellyt seitsemän kautta ongelmitta Kirittärien valmentajana, seura kertoo. Silloinen seurajohto kävi tapauksen läpi Kaijansinkon edellisen seuran kanssa. Asiaa on Kirittärien mukaan käyty huolellisesti läpi seurassa, eikä Kaijansinkon toiminnassa ole Kirittärien kaudelta ilmennyt mitään selviteltävää.

Kirittärien nykyinen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Henna Virkkunen tuomitsee toisessa seurassa tapahtuneen häirinnän.

Klo 16.50 lisätty Daniela Tanhuan kommentit