Valmentajan vikako?

Suomen nuorten epäonnistuminen Kanadassa pelatussa 20-vuotiaiden MM-turnauksessa on jo ehditty pistää valmentaja Hannu Jortikan tunnetusti pitkään piikkiin. Suomen jääminen puolivälierävaiheeseen on tehnyt Jortikasta keskustelupalstoilla epäonnistuneen valmentajan ja jopa epäonnistuneen ihmisen.

Artturi Lehkonen.​
Artturi Lehkonen.​

Valmentaja kantaa aina vastuun siitä, miten hänen joukkueensa menestyy, mutta tässä tapauksessa koko kakkakasaa on turha edes yrittää kaataa Hannu Jortikan niskaan. Jos todellisia syyllisiä halutaan hakea, niin sellaisiksi kelpaavat valmentajan sijaan pikkuleijonien niin sanotut tähtipelaajat. Esimerkiksi herrat Artturi Lehkonen ja Kasperi Kapanen keskittyivät antamaan MM-jäällä näyttöjä tuleville työnantajilleen sen sijaan, että olisivat antaneet niitä omalle joukkueelleen.

Suomen suurin ongelma oli MM-turnauksessa oli jo pitkään tiedostettu taidon puute. Edellä mainitulla kaksikolla taitoa kiistatta on, mutta pelkkä taitokaan ei riitä korvaamaan puutteita halussa ja kyvyssä pelata joukkuepeliä. Pahiten tähtipelaajat pettivät Suomen pelatessa ylivoimaa. Jos joukkue pystyy kahlaamaan kokonaisen turnauksen läpi ilman ensimmäistäkään ylivoimamaalia, ei siitä voi ainakaan kehuja jakaa.

Jos Kanadan katastrofista huolimatta edelleenkin Suomen kiistatta menestyneimpien jääkiekkovalmentajien joukkoon lukeutuva Hannu Jortikka jossain epäonnistui, niin yhteisen kemian istuttamisessa joukkueeseensa. Se, mikä onnistui vuosi sitten Karri Kiveltä ei onnistunut tällä kertaa Jortikalta. Niinkin voi olla, että Jortikan autoritäärinen johtamistyyli ei istu tämän päivän pehmeisiin nuoriin samalla tavalla kuin istui Kiven demokraattinen ote.

Paitsi taidossa ja joukkueyhtenäisyydessä jäi pieni Suomi jalkoihin tällä(kin) kertaa niin koossa kuin voimassakin. Ikävä tosiasia on, että neljä ja puolimiljoonainen kansa ei kykene kasvattamaan ikäluokkaa kohden likikään yhtä paljon potentiaalisia tähtipelaajia, mitä Yhdysvallat, Kanada, Venäjä ja jopa Ruotsi pystyvät. Sen tosiasian kanssa on nuorisomaajoukkueita valmentavien vastakin elettävä.