Vapauttakaa Suomen Pikkuleijonat kahleista

Suomen nuorten jääkiekkomaajoukkueen eli tuttavallisemmin Pikkuleijonien turnaus sai hankalan käänteen, kun Tshekki kuritti Suomea alkusarjan toisessa ottelussa 3–1.


Tulos on semi-iso yllätys, koska Suomen ratkaisijaosaston piti olla selkeästi Tshekkiä parempi.


Mikään katastrofi ei tappio ole, ja lahjakkaalla Suomen joukkueella on edelleen mahdollisuudet vaikka mestaruuteen. Huolestuttavaa vaan on se tapa, jolla tappio tuli.

Nuorten MM-kisat perustuvat tunteeseen. Siihen, että nuoret ja voimansa tunnossa olevat nuoret miehet pääsevät näyttämään taitonsa kiekkomaailman silmien edessä – maansa puolesta.


Näissä kisoissa on perinteisesti nähty vielä sitä aitoa urheilemisen iloa, mikä yleensä karisee ammattilaisvuosien kuluessa.


Suomi on erityisesti ollut tunnettu siitä, että sen peleissä riittää taklauksia, vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Jostain syystä Suomen valmennusjohto oli Harri Rindellin, Tomek Valtosen ja Petri Karjalaisen johdolla tuhonnut tämän tunteen totaalisesti.


He ohjeistivat suojattinsa pelaamana hitaita lähtöjä oman maalin takaa ja pitämään passiivista boksia alivoimalla. Töppi. Se on yhtä iso synti kuin uransa parhaassa vaiheessa olevat lämmiveriravurit teljettäisiin talliinsa.


 Tshekin pelaajat saivat käyttää vahvuuksiaan, lähtivät nopeasti hyökkäyksiin ja päättivät ne suoraan Suomen maalille. Heidän pelistä huikui aivan eri ilo kuin suomalaisista, jotka pelasivat käsijarru päällä varsinkin ottelun alkupuolella.


Suomen nuoret kiekkoilijat pitää vapauttaa kahleistaan viimeistään sunnuntain pelissä Sveitsiä vastaan. Antaa heidän mennä kaasu pohjassa alusta loppuun. Virheitä tulee, mutta niin niitä tulee vastustajillekin.

Pelkästään valmennuksen piikkiin ei Tshekki-ottelun alisuoritus mene. Suomen kärkipelaajien pitää ottaa se vastuu, joka heille on ladattu.


Porilaiskiekkoilun kultapoika Joel Armia on nuorten MM-kisoissa kuin kasiluokkalainen ala-astelaisten pihahöntsyissä. Hän on isompi ja taitavampi kuin useimmat vastustajat, mutta näyttää siltä, ettei hän ota yhtään tilannetta tosissaan.


Selostaja Mika Saukkosen mukaan Armia on jo nyt valmis NHL-tasolle. Ei ole. Siellä ei pakeista pääse ohi suorin jaloin liukumalla, vaikka kädet olisivat kuin Mario Lemieuxilla.


Kuten Kiekkoareena-sivuston bloggaaja Antti Jokela totesi Twitterissä: ”Armialla alkaa olla kohta 20 kärkikynää täynnä ja niistä tullut 20 kiekonmenetystä.”


Aleksander Barkov näyttää väsyneeltä, mikä ei sinänsä ole ihme, koska hän on pelannut tällä kaudella jo yli 50 ottelua.

Pikkuleijonat ovat perinteisesti olleet se sympaattinen ryhmä, joka on Suomessa kaiken arvostelun yläpuolella. Nyt Suomella on kasassa niin kova ja kokenut joukkue, että siltä voi oikeasti vaatia tulosta.


Hienoa, että Suomesta on saatu kasaan vuosien jälkeen noin taitava porukka. Siitä ei vaan ole mitään iloa, jos se ei pelaa taitojensa äärirajoilla.