Varoitus, leimahdusvaara! Stanley Cupin finalistien kovanaamat vihaavat toisiaan jo valmiiksi

Washington Capitalsin laituri Tom Wilson ottaa yhteen Tampa Bay Lightningin Ryan Callahanin kanssa. Kuva: Tony Quinn/Icon Sportswire

Aleksander Ovetshkin, Marc-Andre Fleury ja kumppanit varastavat Stanley Cupin finaaleissa suurimman huomion, kuten pitääkin. Taustalla kytee kuitenkin kovanyrkkisten kaverien taustataistelu.

Kiekkoareena purkaa osiksi Tom Wilsonin ja Ryan Reavesin vastakkainasettelun.

Tom Wilson, jääkiekon tarkkailuluokkalainen

Seitsemäs konferenssifinaali Tampa Bay Lightningiä vastaan oli vintage-Wilsonia parhaimmillaan.

Heti ensimmäisessä vaihdossa hän oli järjestelemässä Aleksandr Ovetshkinin tekemään avausosumaa. Wilson niittasi kokeneen Chris Kunitzin katolleen keskialueella jykevällä taklauksella, nappasi kiekon, kuljetti sen hyökkäysalueelle ja syötti Jevgeni Kuznetsoville, joka jatkoi poikittain Aleksandr Ovetshkinille.

Pam, 1—0.

Tappelut ovat ylipäätään katoaavaa kansanperinnettä NHL:ssä, eivätkä ne ole varsinkaan kauden loppupuolella isossa osassa. Välillä räjähtää kuitenkin väistämättä, kun väsyneet miehet painivat kulmissa ja yrittävät saada vastustajan mieltä järkkymään.

Wilsonilla keitti yli, kun Lightningin Chris Coburn repi kahakassa Kuznetsovin paidan päältä ja heilutteli sitä Wilsonin edessä. Kaksikko säästyi kakkosella, mutta jäähyn jälkeen he pääsivät nyrkkihipalle. Kirjailija Reijo Mäki olisi ilmaissut asian niin, että he alkoivat kertoa viittomakielisiä uutisia.
 

Wilson on kylvänyt tuhoa ympärillään muutenkin pudotuspelien aikana. Tai itse asiassa hän on tehnyt samaa jo pidempään.

Wilson taklasi Columbus Blue Jacketsin Alexander Wennbergiä rumasti takaapäin laitaan, mutta siitä ei seurannut kurinpitotoimia.

Pittsburgh Penguinsia vastaan hän taklasi Brian Dumoulinia päähän, mutta selvisi i<siitäkin lman rangaistusta ja pelikieltoa. Penguinsin Zach Aston-Reeseä hän jysäytti niin kovaa, että Penguinsin hyökkääjä sai aivotärähdyksen ja leuka murtui. Siitä napsahti kolmen pelin kakku.

Wilson tuli NHL:ään vuonna 2013. Sen jälkeen hän on eniten rangaistuksia (806 minuuttia) kerännyt pelaaja. Rangaistuksista noin parikymmentä prosenttia on ollut isoja (58).

Kun Boston Bruinsin Brad Marchand lopetti kautensa, Wilson on ollut pudotuspelien jäljelle jääneistä pelaajista suurin häirikkö.

Wilson on kuitenkin siitä ikävä pelaaja, että häiriköinnin lisäksi hän osaa pelata. Ei hän maailman sulavaliikkeisin ja pehmeäkätisin ole, mutta perustaidot ovat olemassa. Eikä Ovetshkinin ja Kuznetsovin vierelle voisi panna täysin hevosenlaput silmillä painavaa Stiga-laituria.

Ryan Reaves on yksi NHL:n vahvimmista pelaajista. Kuva: NHL

Reaves pelaa lätkää kuin jenkkfutista

Vegas Golden Knights kummastutti siirtotakarajalla, kun se hankki Pittsburgh Penguinsista kovanaama Ryan Reavesin. Kriittiset äänenpainot ovat hiljentyneet kauden edetessä.

Reavesin rooli on ollut suhteellisen pieni ja välillä hän on löytänyt itsensä katsomosta, mutta Reaves on käyttänyt tilaisuudet hyvin hyväksi. Reaves ohjasi t 2—1-voittomaalin Winnipegiä vastaan viidennessä konferenssifinaalissa.

Kaikkihan sen tiesivät, että Vegas Golden Knights menee Stanley Cupin finaaliin Ryan Reavesin maalilla.

Reaves on iloisesti erilainen kuin muut Golden Knightsin pelaajat. Hän ei ole tykki luistimilla tai sulava mailankäsittelijä, mutta karhea kuin kissan raapimispuu. Kentälle tullessaan hän tuo aina energiaa joukkueelle.

Reavesin isä Willard Reaves on vanha NFL-pelaaja, ja pojallekin amerikkalainen jalkapallo oli pitkään ykköslaji. Ryan teki tavallaan kombon: nyt hän pelaa jääkiekkoa kuin jenkkifutista.

Reaves on tärkeä ilopilleri joukkueessa. Hän hauskuutti muun muassa pörröttämällä haastattelijan hiuksia juttutuokion lopuksi.

Kun Reaves pääsi yleiseen lehdistötilaisuuteen haastatteluun, hän ihmetteli, että joku on ylipäätään tehnyt hänen nimikylttinsä.

Yhteenveto:

Wilsonilla on isompi rooli Capitalsissa kuin Reavesilla Golden Knightsissa, mutta jos kaksikko sattuu kaukaloon samaan aikaan, yhteenotoilta tuskin vältytään.

Kaksikko on tapellut pari kertaa NHL-kaukalossa. Viimeksi helmikuussa Reaves sanoi vielä Penguinsin paidassa pelatessaan, että hän heitti Wilsonille haasteen, mutta Capitalsin laituri ei ottanut sitä vastaan.

Wilson selätti Reavesin 2013, kun Reaves pelasi vielä St. Louis Bluesissa. Reaves sen sijaan otti revenssin seuraavana vuonna.

Tappelemalla tai ronkkimalla ei Stanley Cupia voiteta, mutta näiden herrojen panoksella on oma vaikutuksensa lopputulokseen. He nostattavat oman joukkueen henkeä taklauksilla ja syövät vastustajan peli-iloa.

Vaaka kallistuu tässä vertailussa Wilsonin hyväksi hänen parempien pelitaitojensa takia, mutta Reaveskin tekee kaikkensa saadakseen hänet pois balanssista.

Tilanne on se, että sarjan päätteeksi joko Tom Wilsonilla tai Ryan Reavesilla on Stanley Cup, joka on jäänyt haaveeksi esimerkiksi Jarome Iginlalle ja Joe Thorntonille.

Elämä ei ole aina reilua.