Vasili Tihonovin haastattelu Uudessa Raumassa huhtikuussa 2000

Lukon pukukopissa on hiljaista. Pelaajat ovat ansaitsemallaan lomalla. Päävalmentaja Vasili Tihonov ottaa lehtimiehet mielellään vastaan ”valtakunnassaan”.

-         Tämä oli urani paras kausi. Nautin todella paljon. Runkosarjan neljäs sija on uskomattoman kova saavutus, muistuttaa Tihonov.

Vain yksi asia jäi kismittämään. Nimittäin tuomarilinja, joka suosii suurseuroja. Tästä kuumasta aiheesta Tiho nostikin valtakunnallisen kohun pudotuspelien aikana.

-         Haluan vain, että Lukkoa arvostetaan. Jokerien valmentaja Raimo Summanen sanoi lehdessä, että ottelusarja Lukkoa vastaan oli kovin, jossa hän uransa aikana on ollut mukana. Olen vakuuttunut, että ilman muutamia tuomarivirheitä Lukko pelaisi nyt finaalisarjaa Tepsin kanssa! Jokereita en syytä. He tekivät kovaa työtä ja ovat finaalipaikkansa arvoisia. Mutta liigajohdolta odotan tunnustusta. Haluan, että Lukkoa, Ässiä ja muita pieniä kuunnellaan siinä missä suuriakin. Se on ammattilaisuutta.

Tihonoville SM-liiga mätkäisi yhteensä 75 000 markan sakot. Aikooko hän niitä koskaan maksaa?

-         Juristini New Yorkissa odottaa, että maksaisin… silloin hän voisi nostaa syytteen ihmisoikeuksien rikkomuksesta ja vaatia kovia korvauksia SM-liigalta!

-         Minähän en ole sanonut ketään idiootiksi, enkä maininnut nimiä. En halua loukata kenenkään perhettä. Mutta asioista on voitava rehellisesti puhua. Luulen, että jotain on saatu aikaan, että ensi kausi voisi olla oikeudenmukaisempi.

Tihonov sanoi tv-kameroiden todistaessa, että tuomarit suosivat suuria, koska pelissä on paljon rahaa.

-         En väittänyt, että heidät olisi lahjottu. Enkä väitä, että lopputuloksia sovitaan kabineteissa. Kyse on enemmän siitä, että saadakseen paljon otteluita vihellettäväksi on parempi olla astumatta tietyille isoille varpaille.

”Ensi kaudesta tulee vaikeampi”

Tihonov sai Lukon pelaamaan niin kuin halusi. Äijänsuosta tuli vieraiden pelkäämä hornankattila. Voittoja tuli yllättävän paljon. Omille pojillekin löytyi talven mittaan käyttöä.

Tätä kaikkea kelatessaan Tihonovista paistaa tyytyväisyys, onnistumisen riemu.

Aihetta suuriin muutoksiin ei ole?

-         Ei todellakaan. Jatkamme samoilla linjoilla. Melkein kaikki pelaajat paransivat. Lätti teki maaliennätyksensä, Nedved viimeisteli uskomattomat 28 maalia, Peltomaa teki syöttöennätyksensä, Kaipainen onnistui upeasti, Laaksonen piti tasonsa uskomattoman korkealla, Kuoppala paransi tosi paljon, Lotvonen kehittyi, samoin nuoret…

-         Hämäläinen on johtaja. Hänen hyvät pelinsä eivät ole kenellekään yllätys.

Joukkue pysyy hyvin koossa, koska periaatteessa kaikki haluavat jatkaa. Tihonov muistelee lämmöllä lähtijöitäkin.

-         HIFK tarjosi Stepanekille niin paljon enemmän, että hänen kannatti lähteä. Sama on tilanne Draperin kanssa. Tom sanoi viihtyneensä loistavasti ja pelanneensa parhaan kautensa. Mutta palkan vuoksi hän ehkä joutuu lähtemään.

Päävalmentaja luottaa joukkueen kokoamisen onnistuvan, mutta varoittaa odottamasta silti liikoja.

-         Ensi kaudesta tulee vaikeampi. Jokerit, HIFK ja Blues satsaavat ohittaakseen meidät. Lukon tavoitteena on mennä taas pudotuspeleihin ja niin, että paikka varmistuu viitisen kierrosta ennen loppua, kaavailee Tiho.

Rivien välistä on luettavissa, että kuudeskin tila olisi ihan OK. Pudotuspeleissä yllätysmahdollisuudet ovat sitten aina olemassa.

Etsinnässä kaksi maalintekijää

Lähtijöiden aukot paikataan. Vahvistusta Tihonov kaipaa hyökkäykseen.

-         Yritämme löytää kaksi hyvää maalintekijää. Mielellään suomalaisia, mutta myös todella hyvät ulkomaalaiset käyvät. Ensimmäisenä kriteerinä on halu tulla nimenomaan Lukkoon. Joko siksi, että on pelannut täällä ennenkin tai siksi, että haluaa kehittyä ja saada jääaikaa enemmän kuin vaikka Jokereissa.

-         Toinen kriteeri on sitten palkkapyyntö. Ymmärrän hyvin, ettei Lukolla ole varaa keneen tahansa.

Tärkeänä Tihonov pitää myös oman junnumyllyn kuntoon saamista.

-         Tavoitteena on systeemi, joka tuottaa 1-2 uutta pelaajaa edustusjoukkueeseen joka vuosi. Kun siinä onnistumme, Lukolla on joukkueen runko turvattu viideksi vuodeksi!

Tiho ja Rauli Urama keräävät tusinan nuoria tekemään kahdesti päivässä töitä jo keväästä lähtien. A-nuorten SM-pronssia voittaneista on plokattu ne, joilla uskotaan olevan mahdollisuuksia nousta liigaan vuodessa parissa.

”Eepi tarvitsee nyt vain lepoa ja rauhaa”

Kokeneille liigapelaajille Tihonov sen sijaan antaa Suomen pisimmän kesäloman. Liki kolme kuukautta ilman yhteisharjoituksia! Pari seuraavaa viikkoa harjoitellaan, muttei jäällä: sählyä, korista, punttisalia jne. Sen jälkeen jäähallilla saa käydä kuntopyöräilemässä ja punttisalilla oman aikataulunsa mukaan. Tai tehdä senkin jossain muualla.

-         Ei esimerkiksi Eepi (Hämäläinen) tarvitse kesällä muuta kuin lepoa ja rauhaa. Hän on ammattilainen. Pitäköön itsensä kunnossa mökillä tai missä haluaa. Miksei oululainen kaveri voi käydä lenkillä ja punttisalilla Oulussa? Ja tamperelainen Tampereella?

Joukkueen Tihonov ottaa yhteen vasta heinäkuun kolmantena päivänä. Palaverin jälkeen testataan ukot.

-         Jos joku on huonossa kunnossa, se on kiitos ja näkemiin.

Porukka tietää miehen olevan tosissaan. Viime suvena Ville Mikkosesta tehtiin varoittava esimerkki. Hän lähti laakista, kun juoksukunto ei vakuuttanut.