Vasta CHL:n finaalipaikka tuo taloudellista tuottoa, siihen asti palkkiot peittävät vain matkakulut – "Ja kun näistä otteluista ei hirveitä lippukassoja jää"

Jääkiekon Mestarien liiga ei ole toistaiseksi kultakaivos, mutta Lukolle silti tärkeä sarja.

Lukko pelasi tiensä jatkoon CHL-alkulohkostaan, mutta rahavirtoja se ei raumalaisseuran suuntaan avaa. Toiselle kierrokselle pääsemisen arvo on 30 000 euroa, mikä saattaa hyvinkin palaa pelkkiin matkakuluihin.

– Jos matka vie vaikkapa Turkuun, jäämme voitolle, mutta jos menemme vaikka Luulajaan tai Zürichiin, se 30 000 menee aika lailla matkustamiseen, Lukon toimitusjohtaja Jukka Kunnas myöntää.

Mestarien liigan yhteispalkintopotti on tällä kaudella 3,31 miljoonaa euroa. Sarjan voittaja kuittaa 495 000 euron palkintorahat, ja finaalin hävinneen osuus on 325 000 euroa.

Muiden palkkiorahat ovat merkittävästi pienempiä.

CHL maksaa jokaiselle alkulohkovaiheeseen kelpuutetulle seuralle 60 000 euroa. Kahden seuraavan kierroksen arvo on 30 000 euroa, ja välieräpaikasta potti kasvaa 45 000 eurolla.

Välieriin selvinnyt joukkue on siis tienannut jo 165 000 euroa. Välieräpelin voitto puolestaan lähes tuplaa palkintorahat, sillä se varmistaa mainitut 325 000 euron tienestit.

– Taloudellista tuottoa tulee vasta siinä vaiheessa, kun ollaan loppuottelussa, Kunnas laskee.

– Siihen asti tilanne on aika plus-miinus nolla, koska matkakulut pitää huomioida. Ja kun näistä otteluista ei hirveitä lippukassoja jää.

TPS:llä vain 531 katsojan kotiyleisö

Yleisömäärät ovat olleet yksi syksyn puheenaiheista suomalaisessa palloilussa. Etenkään CHL-pelit eivät ole juuri ihmisiä jäähalleihin houkutelleet.

Esimerkiksi tiistaina TPS ilmoitti yleisömääräksi 531, kun turkulaiset kohtasivat SHL:n kärkiseura Växjö Lakersin.

Tiistain kovimmat yleisöluvut löi tiskiin HIFK, joka sai Frölunda-peliin 4 139 katsojaa.

Lukko pelasi oman kotipelinsä keskiviikkona. Cardiff Devilsiä vastaan pelatun kamppailun virallinen yleisömäärä oli 943.

– Markkina, jossa tämä on yleisömäärän suhteen haasteellinen, on Suomi ja Ruotsi. Keski-Euroopassa CHL on otettu ihan eri tavalla omaksi, Kunnas huomauttaa.

– Jostain oudosta syystä täällä ihmisille on kenties syntynyt väärä mielikuva, millaista peliä CHL:ssä pelataan. Pelin laatu, tempo ja taso ovat huippuluokkaa. Meilläkin on nähty erittäin hyvätasoista jääkiekkoa.

Keski-Euroopan tupla helpotti taloudellisesti

Lukon kanssa samassa alkulohkossa pelasivat saksalainen Adler Mannheim, sveitsiläinen Lausanne HC ja walesilainen Cardiff Devils.

Keskieurooppalaiset ryhmät ovat varmasti maanosan eliittiä, mutta walesilaisryhmän ja Lukon välillä oli selvä tasoero.

– Cardiff pelasi monipuolista jääkiekkoa, Kunnas hymähtää.

Vaikka Lukko varmistikin keskiviikon 5–2-voitollaan jatkopaikan, se joutuu vielä pelaamaan yhden pelin. Edessä on matka Britanniaan, sillä Lukko kohtaa ensi keskiviikkona Cardiff Devilsin vierasjäällä.

– Meillä kävi sillä tavalla hyvä tuuri, että pystyimme yhdistämään Lausannen ja Mannheimin pelit samaan reissuun. Näin meille ei tullut liikaa taloudellista kuormaa, Kunnas toteaa.

– Ensi viikolla lennämme reittikoneella Lontooseen ja jatkamme sieltä bussilla Cardiffin. Se on hyvä asia, että pystymme käyttämään reittikoneita. Sillä tavalla matka pysyy taloudellisesti järkevänä.

Mahdollisuus antaa pelaajille huilivuoroja

Jatkopaikan varmistuminen antaisi Lukolle myös mahdollisuuden huilauttaa pelaajia. Päävalmentaja Marko Virtanen ei kuitenkaan vielä torstaina halunnut ottaa kantaa, jääkö avainpelaajia pois Walesin-matkalta.

– Totta kai me tiedostamme tilanteen, että olemme jatkossa. Ei ole kuitenkaan vielä minkäänlaista mielikuvaa, millaisella rosterilla sinne lähdemme, hän kommentoi.

– Lähdemme luonnollisesti voittamaan, mutta tilanne pitää tiedostaa. Nyt tulee yhdeksään päivään viisi peliä.

Virtanen odottaa myös täydempää hallia kuin keskiviikkona.

– Omat kokemukseni brittikiekosta ovat Sheffieldistä. Siellä oli erittäin hieno tapahtuma, yleisöä 6 000–7 000 ja kaikki toimi urheilullisesti siellä, Virtanen muistelee.

– Se oli siellä yksi kauden päätapahtumista. Olen ymmärtänyt, että Cardiffissa jääkiekko on perinteinen laji, vaikka jalkapallo siellä suurempi asia onkin.

Toinen kierros käyntiin marraskuun puolivälissä

CHL:n toisen kierroksen vastustajastakaan ei ole vielä tietoa. Selvillä ovat vain pelipäivät, eli ensimmäinen osaottelu pelataan 16. tai 17. marraskuuta ja toinen viikkoa myöhemmin.

Ja kun Lukko leikkiin on lähtenyt, se haluaa myös menestyä. Palkintopotin rakennekin ajaa yrittämään koko sarjan voittamista.

– Ihan oikeasti voi tehdä rahaa vasta jos on finaalissa, Kunnas sanoo.

– Pitää muistaa kuitenkin, että kun tuosta koronasta on päästy, eurooppalaisen sarjan merkitys tulee kasvamaan ja rahasummat tulevat nousemaan.

Palkintosummat kasvussa vuosittain

Palkintorahat ovat kasvaneet tasaisesti joka vuosi. Kaudella 2014–15 rahaa oli yhteensä jaossa 1,5 miljoonaa euroa, ja finaalin voittajan osuus oli 127 000 euroa.

Ensi kaudella kokonaissumma on 3,46 miljoonaa, ja mestaruuden arvo kasvaa 575 000 euroon.

– CHL:n merkitys kasvaa koko ajan. Sen takia se on meille todella tärkeä nyt ja tulevaisuudessa, Kunnas korostaa.

– Ja onhan se kokemus pelaajille, valmentajilla ja katsojille, kun pääsee huippuseuroja vastaan pelaamaan.

Tosin toistaiseksi katsojaelämykset ovat olleet varsin vähissä, koska katsojat ovat pysyneet poissa hallista.

– Me madallamme kynnystä, että saisimme katsomot täyteen. Joukkuekin on sen ansainnut, Kunnas huomauttaa.

– Tulemme tekemään erinäköisiä toimenpiteitä ja kampanjoita, rakennamme elämystä ja konseptia areenalle. Niillä keinoin me lähdemme täyttämään katsomoa.

Lukko ilmoittaa myydyt liput, ei todellista katsojamäärää

Lukko ilmoitti keskiviikon CHL-pelin yleisömääräksi 943, mutta se ei ollut hallissa peliä seuranneiden katsojien määrä vaan myytyjen lippujen määrä.

Lähes kaikki suomalaiset jääkiekkoseurat ilmoittavat yleisömääränsä samalla tavalla.

– Olen joutunut 30 vuotta pyörittämään tätä asiaa. Minun mielestäni se on ehdottomasti oikea tapa, Lukon toimitusjohtaja Jukka Kunnas painottaa.

– Oli kyse sitten yleisurheilusta, jääkiekosta tai jostain muusta tapahtumasta, periaate on aina ollut sama. Myydyt liput ovat se kriteeri. Jokainen asiakas on meille tärkeä.

Liigaseuroista KooKoo on ilmoittanut jo useamman vuoden kotipeleissään todellisen yleisömäärän. Ässät otti saman käytännön tälle kaudelle.

Pelicans puolestaan astui toiseen suuntaan. Lahtelaiset ilmoittivat viime kaudella hallissa olleiden ihmisten määrän ja teki niin myös tämän kauden neljässä ensimmäisessä pelissä.

Niissä ylitettiin 2 000 katsojan raja vain kerran. TPS:ää vastaan ilmoitettu yleisömäärä oli 1 688 ja Ässiä vastaan 1 640.

Perjantaista lähtien Pelicans kuitenkin kertoo jälleen myytyjen lippujen määrän. Seuran tiedotteen mukaan se palasi vanhaan malliin, jotta luvut olisivat vertailukelpoisia muiden liigaseurojen kanssa.

– Me emme edes tiedä todellista määrää. Aitiot, pöydät ja perinteiset kausikortit ovat meille haaste, Kunnas toteaa.

Keskiviikon Cardiff-pelin yleisömäärässäkin olivat kausikortit mukana. Länsi-Suomi laski pelin aikana katsojat, ja epävirallisen laskutoimituksen mukaan katsomoissa ja aitioissa oli ensimmäisen erän aikana 486 katsojaa.

– Aika harvassa matsissa pääsee laskemaan katsojat käsipelillä. Keskiviikkona sen pystyi tekemään, Kunnas myöntää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut