Olympiakiekko: Veli-Matti Savinainen ei tiedä jatkaako Jugra KHL:ssä

Veli-Matti Savinainen lienee yksi Suomen kärkihyökkääjistä olympialaisissa. Europhoto/Jukka Rautio.

Veli-Matti Savinainen tietää hyvin, mitä tekee seuraavan parin viikon aikana. Keväästä hänellä on selkeä toive, mutta ensi kausi on pelkkiä kysymysmerkkejä.

Hän pelaa KHL:ssä Jugra Hanty-Mansijskin joukkueessa ja on valittu Suomen olympiajoukkueeseen. Edessä onkin parin viikon kova työrupeama. Jugran pudotuspelimahdollisuudet ovat menneet ajat sitten ja joukkueella onkin vain kaksi runkosarjan peliä kisojen jälkeen.

– Ei vielä ole käynyt mielessä, mitä teen kisojen jälkeen. Yritän päästä kevään MM-kisoihin. Välissä on pitkä aika. Täytyy pysyä kunnossa ja keksiä jotain. Vielä ajatukset eivät ole käyneet siellä, hän sanoi ennen Etelä-Koreaan lähtöä.

Viime keväänä Savinainen oli Suomen kolmanneksi paras pistemies MM-kisoissa, joten mahdollisuudet päästä MM-joukkueeseen ovat hyvät. Pelit Jugrassa ovat sujuneet hyvin, kun hän on kolmantena joukkueen pistepörssissä.

Ensi kausi on vielä hämärän peitossa.

– Minulla ei vielä ole sopimusta mihinkään suuntaan. Saa nähdä, mitä KHL päättää. On puhuttu siitä, että muutama joukkue pudotetaan tämän kauden jälkeen. Ei tiedetä, jatkaako tämä joukkue sarjassa vai ei, Savinainen kertoi.

KHL:ssä on nyt 27 joukkuetta. Näistä 13 on lännen ja 14 idän divisioonassa. Jugra on toiseksi viimeisenä idässä. Se tuli KHL:ään kaudella 2010–11. 5500 katsojaa vetävä Arena Jugra oli valmistunut vain hiukan aikaisemmin eli vuonna 2008.

Rahaa alueella on, sillä noin 3000 kilometriä Moskovasta itään oleva paikka on yksi Venäjän öljyntuotannon keskuksista. Mutta väkeä on vähän, sillä koko oblastin asukasluku on vain vajaat 100 000. Kansainvälisesti Hanty-Mansijski on tunnettu ampumahiihtokeskuksena. Siellä on kahdesti pidetty MM-kisat.

Mutta nyt KHL-joukkue saattaa olla vaarassa. Miinuspuolella on pieni asukasluku ja vaatimaton menestys, plussana on öljyn tuoma vauras. Sitä paitsi pakkasta riittää.

– Nyt on ollut oikeastaan aika leuto talvi. Monesti saattaa olla -40, mutta nyt niissä luvuissa on käyty vain kerran. Yleensä on ollut vain -20. Siellä se on leutoa, täällä olisi kova talvi, kertoi toista kertaa joukkueessa oleva Savinainen.

Hän on lähtöisin Espoosta, jossa -20 ei olisi kova vaan murhaava talvi. Kun Savinainen oli kuusitoista ja perhe muutti Karkkilaan, niin jääkiekko sai jäädä. Mutta isä kehotti vielä kerran kokeilemaan Forssassa ja siitä ura lähti uuteen nousuun. Se onkin ollut niin kova, että Savinainen on voittanut yhden SM-kullan Ässissä ja kaksi Tapparassa.

Eikä rooli mestaruuksissa ollut pieni. Ässissä hän teki Tapparaa vastaan viidennen ottelun ratkaisseen jatkoaikamaalin ja pohjusti siten porilaisten mestaruuden. Viime kaudella hän oli runkosarjan maaliykkönen ja pudotuspeleissä mestarien paras pistemies.

Tämäkin kausi on sujunut hyvin.

– Alku oli vähän tahmea, mutta jo viidennestä pelistä eteenpäin pelasin aika hyvällä tasolla. Tilastojen valossa kausi on ollut hyvä, mutta ei ole aivan helppoa hyvässä joukkueessa tehdä tulosta.

Jugrasta myös tšekkipuolustaja Ondrej Vitasek on mukana olympialaisissa. Sen sijaan yksikään joukkueen venäläispelaaja ei päässyt kisoihin.

Kisoja Savinainen pitää vaikeina.

– Helppoja pelejä ei ole. Kaikki on tehtävä, jotta voittoja otetaan. Saksalla ja Norjalla on laadukkaita pelaajia. Ruotsi on ennakkoon lohkon kärkikamppailu. On varmasti tärkeää, että pääsee suoraan puolivälieriin.

– Tämä on neljäs arvoturnaukseni. On aina hienoa olla mukana. Nämä ovat ensimmäiset olympialaiseni. Pidän kansainvälistä uraani hyvänä ja hienona.

Mikä olisikaan pitäessä. Vuonna 2014 hän oli saavuttamassa hopeaa ja oli viime keväänä Suomen kolmanneksi paras pistemies.

Lisää aiheesta

Kontiola tyytyväinen roolituksiin – näillä koostumuksilla Leijonat harjoitteli

Katso otteluohjelma: Näin pelataan olympiaturnauksessa –  onko tiukassa aikataulussa Suomen etu?

Leijonien Marjamäki: Oli hieno nähdä, että JYP pitää omista jutuistaan kiinni

Kolumni: Mitä eväitä JYPin joukkuepelin voitto voisi antaa Leijonille Etelä-Koreaan?