Venäjällä kovat palkat ja kovat rasvat

Venäjän KHL houkuttaa suomalaiskiekkoilijoita. Syytä ei tarvitse arvailla. SM-liigaa Bluesissa pelannut maalivahti Bernd Brückler kertoo kirjassaan This is Russia palkoistaan itänaapurissa. Ensimmäinen kausi 550 000 dollaria, toinen 750 000 ja kolmas 800 000 taalaa. Keskitason seuroissa ja puhtaana käteen, joskus jopa kirjaimellisesti.
Maalivahti kertoo, miten joukkueen kaikkien pelaajien palkat olivat seteleinä pusseissa ja nipuissa, nimilaput kasojen päällä. Tässä 1,8 miljoonaa ruplaanne, olkaa hyvä.
Brücklerin mukaan kaikki seurat tuottavat tappiota. Jättipalkkoja maksetaan, koska KHL on Vladimir Putinin erityisessä suojeluksessa.
KHL on osa kansallisen itsetunnon nostatusta. Suurfirmojen, liikemiesten ja paikallishallinnon jääkiekkoon laittama raha tulee korkoineen takaisin. Tavalla tai toisella.
Niin kuin Sotshin olympialaisissa.
Kirjassa on hauskoja ja hulluja tarinoita. Poliiseja lahjotaan, pelaajat ryyppäävät salaa leirikeskuksessa harva se ilta, pukukopissa popsitaan monen värisiä pillereitä.
Yksi sattumuksista liippaa Lukkoa. Tsekkipakki Angel Krstev, joka oli muutama vuosi sitten tulossa Lukkoon kesken kauden, veti pohjat mittauksessa:
– Meillä oli kymmenen pelaajaa, joiden rasvaprosentti oli yli 20. Krstev oli listattu 102-kiloiseksi, mutta harjoitusleirille tullessaan hän painoi ainakin 115 kiloa. Mittari näytti 26 prosenttia, kertoo Brückler.

Kirjan suomenkielinen painos julkaistiin tänään.